T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 18 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bush'a çifte darbe

ABD Başkanı Bush, yine eleştirilerin odağında. New York Times, Bush'un gizli bir belgeyle telefon ve elektronik posta görüşmelerini izlettiğini ortaya çıkarırken, Senato da 11 Eylül sonrası verilen bazı 'terörle mücadele' yetkilerini geri aldı

ABD'de George Bush yönetimine yönelik eleştiriler artıyor. New York Times gazetesi George Bush'un mahkeme izni olmadan telefonların dinlenmesine izin verdiğini yazarak Washington'da yeni bir tartışma başlattı. Amerikan Senatosu ise 11 Eylül saldırıları ardından yönetime terörü önlemek üzere verdiği olağanüstü yetkilerin bir bölümünü geri aldı. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olmasına rağmen Senato, yurttaşlık haklarını ihlal ettiği eleştirilerine uğrayan "Yurtseverlik Yasası"nın bazı hükümlerinin uzatılmamasına karar verdi.

TELEK-KULAK SKANDALI

Beyaz Saray, Yurtseverlik Yasası'nın 31 Aralık'ta süresi dolacak 16 maddesinin uzatılması için Kongre'de yoğun bir lobi çalışması yürütüyordu. Yönetim bu hükümlerin halkı terör saldırılarından korumak için çok önemli beceriler getirdiğini savunuyordu. Ancak Senato'da düzenlenen oylamada yasanın taraftarları uzatmayı sağlamak için yeterli oy toplayamadı. Yönetimin elinden alınan en tartışmalı yetkiler arasında hükümetin telefonları dinleme ve hastahane ve kütüphane gibi kamu kuruluşlarında yurttaşların kayıtlarını araştırabilme hakkı bulunuyor.

ŞAHİNLER DE İKNA OLMADI

New York Times gazetesi Bush'un istihbarat servislerine mahkeme emri olmaksızın vatandaşların uluslararası telefon görüşmelerini dinleme ve elektronik posta haberleşmelerini okuma emri verdiğini yazdı. Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti'den önde gelen senatörler, uygulamayla ilgili soruşturma başlatma sözü verdi.

  • WASHINGTON

    'Tele-kulak'ı itiraf etti

    Irak'ta kimyasal silah istihbaranın yanlış olduğunu itiraf eden ABD Başkanı George Bush, 11 Eylül'den sonra Amerikan vatandaşlarınının dinlenmesi için ilgili birimlere yetki verdiğini de kabul etti. 11 Eylül'den sonra kendisine verilen olağanüstü yetkileri elinden alınan Bush, Beyaz Saray'dan canlı yayımlanan haftalık radyo konuşmasında, ABD vatandaşlarını dinleme yetkisinin ulusal güvenlik açısından gizli bir program olduğunu söyledi. Bus bu yetkinin, teröristlere karşı mücadelede hayati öneme sahip bir araç olduğunu savundu.

    SİNİRLENDİ

    8 dakika süren radyo konuşması sırasında bazen sinirlenen Bush, 11 Eylül'den bu yana bu program için 30'dan fazla yetki verdiğini bildirdi. Bush, tehditler devam ettiği sürece dinleme yetkisi vermeye de devam edeceğini söyledi.

    En sevilmeyen başkan

    ABD'de yapılan bir araştırma, son 10 başkan arasında en az sevilen ve en "kavgacı" görülen başkanın, George Bush olduğunu ortaya koydu. Merkezi Chicago'da bulunan Ulusal Ölçüm Merkezi adlı şirketin yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, yüzde 26'yla John F. Kennedy en sevilen başkan olurken, Kennedy'yi yüzde 25'le Bill Clinton ve yüzde 23'le Ronald Reagan izledi. Ankete katılan 662 kişiden sadece yüzde 9'unun, Bush'u listedeki diğer 10 isim arasında "en sevdikleri" başkan olarak seçtikleri belirtildi. George Bush, yüzde 43 oranıyla en savaşsever, yüzde 42'yle ekonomi konusunda en kötü ve yüzde 33'le en etkisiz başkan sıralamalarında da birinci oldu. Şirketin bu araştırmayı, halkın tercihleri konusunda basılacak bir kitapta kullanılmak üzere yaptığı belirtildi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi