T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 18 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çalıntı cepler kapatılacak

18 milyon telefonun sisteme dahil edildiğini açıklayan Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Acarer, 1 milyon kayıtdışı telefon kaldığını açıkladı. Acarer, 3 bin çalıntı telefonun da bloke edileceğini kaydetti

Hamdi
Ateş
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, 18 milyontelefonun kayıt altına alındığını bildirdi. Acarer, kayıt yaptırmayan yaklaşık 1 milyon telefonla ilgili değerlendirme yapıldığını ve önümüzdeki günlerde bu telefonların bloke edileceğini kaydetti.

Mesaj ve abone merkezleri aracılığı ile kayıt altına alınan telefonlarla ilgili bilgi veren Acarer, kaçak olarak Türkiye'ye sokulan veya klonlanmış telefonların büyük oranda kayıt altına alındığını bildirdi.

1 MİLYON KAYITSIZ

Acarer, halen kullanılan 1 milyon civarında kayıt dışı telefon olduğunu açıkladı. Kayıt dışı olan telefonların bloke edileceğini tekrarlayan Acarer, "Bilgileri değerlendiriyoruz" dedi. Kaçak yollarla Türkiye'ye giren telefonların yanında kayıp ya da çalıntı olduğu bildirilen telefonların da en kısa sürede görüşmelere kapatılacağını açıklayan Acarer, "Bugüne kadar kayıp ya da gasp edildiği için savcılıklara veya emniyete bildirilen telefonların bilgileri gelmeye başladı. İlk etapta 3 bin çalıntı veya kayıp telefonla ilgili bilgi geldi. Bu telefonları kullanan abonelere mesajlar gönderilmeye başladı" diye konuştu.

"Telefonunuz çalıntı" mesajı gönderilecek telefonların kısa sürede bloke edileceğini belirten Acarer, çalıntı veya kayıp olduğu tespit edilen telefonları kullanılanlara gönderilecek mesajlarda telefonların Telekomünikasyon Kurumu'na teslim edilmesinin isteneceğini de söyledi. Bugüne kadar savcılık ve emniyete bildirilen 30 binden fazla kayıp ve çalıntı cep telefonu bulunuyor.

'ANAHTAR SORULAR'

Kredi kartlarında olduğu gibi 'anahtar sorular' aracılığı ile gasp ihbarlarının doğruluğunun test edileceğini vurgulayan Acarer, veri tabanın oluşturulması için bütün cep telefonu kullanıcılarının kayıt yaptırması gerektiğine dikkat çekti. Halen Türkiye'de 42 milyona yakın cep telefonu abonesi bulunuyor.

Gasp edilen telefonlara anında bloke

Gasp edilen telefonlar için kurulacak ihbar hattının numarasının henüz belli olmadığını kaydeden Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'in verdiği bilgiye göre yeni sistem şöyle çalışacak: "Önümüzde, haftalarda bütün telefon abonelerine mesaj gönderilip kimlik bilgileri istenecek. Kayıt altına alınacak telefonlar gasp edildiğinde sahibi ihbar merkezini arayıp 'cep'inin gasp edildiğini bildirecek. İhbarı yapan kişinin cepinin gerçek sahibi olup olmadığı 'annenizin kızlık soyadı nedir?' gibi anahtar sorularla kontrol edilecek. İhbarcı gerçekten telefonun sahibi ise anında sistem devreye girecek ve telefon bloke edilerek kullanılmaz hale gelecek.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi