T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 18 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nazif GÜRDOĞAN

Yoğunlaştırılmış hafta sonu MBA programları

Benim kuşağım üniversite eğitimini altmışlı yıllarda tamamladı. O yıllarda Türkiye, iğneden ipliğe herşeyin ülke dışından ithal edildiği büyük bir üretim güçsüzlüğü çekiyordu. Türkiye endüstriyel alanda vida bile üretemeyen bir ülkeydi. Bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de üretim güçsüzlüğünün üstesinden mühendislerin geleceğine inanılıyordu. Bu yüzden, üniversitelerde mühendislik fakülteleri çok ilgi görüyordu.

Ben de o yılların eğilimine uyarak, temel eğitimimi "Makina Mühendisliği" alanında yaptım. Ancak Türkiye'deki mühendislik eğitimi, Batı üniversitelerinde olduğu gibi, Ekonomi, İşletme Yönetimi, Felsefe ve Edebiyat dersleriyle desteklenmez. Bunun için, Türk üniversitelerindeki mühendislik eğitimi alanların, girişimci yanlarından daha çok uzmanlık yanları gelişir.

Türkiye'nin üretim gücünün büyütülebilmesi için, başta mühendislik eğitimi alanlar olmak üzere, bütün yönetici ve girişimcilerin, kısa, orta ve uzun süreli MBA programlarına katılmaları gerekir. Çünkü ister özel, ister kamu, isterse de gönüllü olsun, her kurum ve kuruluşun başarısı, oluşturduğu yönetim kültürünün zenginliğinden kaynaklanır. Dünyanın hiçbir yerinde, kalitesiz hammadde ve malzemelerle, kaliteli ürün ve hizmetler üretilemez.

Türkiye'de ömür boyu, sürekli eğitime yeni bir soluk getiren "Bilim, Sanat, Felsefe Akademisi" (BSF) ile "Kareli Defter" İletişim ve Danışmanlık kuruluşunun işbirliğiyle düzenlenen "Yoğunlaştırılmış Hafta Sonu MBA Programları", Anadolu insanının girişim ve yönetim kültürünü zenginleştirmede, büyük bir boşluğu doldurmak için, ilk adımları atıyor. Bu alanda işbirliği yapan kuruluşlar, içinde bilim, sanat ve felsefe olmayan MBA eğitiminin köksüz ve etkisiz olacağını biliyorlar.

Türkiye'nin ürün, hizmet ve bilgi üretme gücü, kısa, orta ve uzun vadeli MBA programlarıyla zenginleştirilerek, daha önce bilinmeyen yeni boyutlar kazanacaktır. Planlama, organizasyon ve liderlik gibi yönetim, üretim, pazarlama ve finansman gibi işletme fonksiyonlarının zenginliği, kuruluşların dayandığı toplumun kültürünün derinliğinden kaynaklanır. Zayıf ve köksüz bir kültürle, güçlü ve etkili işletmeler kurulamaz.

Türkiye sanayi toplumundan bilgi toplumuna doğru yol aldıkça, bir girişimci ya da yönetici için, MBA programlarına yapılan yatırım, iş hayatını zenginleştiren en önemli yatırım olacaktır. Çünkü MBA kültürüyle güçlenen bir entellektüel sermayenin getirisi, çoğunluğu dış kaynaklardan sağlanan finansal sermayenin getirisinden her zaman daha yüksektir. İşletmelerde misyon vizyonu, bilgi de vizyonu yönlendirir.

MBA programlarıyla girişimcilik ve girişim kültürü yeni boyutlar kazandığı gibi, yöneticiler de gittikçe zorlaşan işletme sorunlarının üstesinden gelecek iletişim, pazarlama teknikleri ve finansman yöntemlerini öğrenerek, karar verme yeteneklerini geliştirirler. Sınırların önemini yitirmesiyle gittikçe karmaşık bir yapı kazanan işletme ve yönetim sorunlarını çözebilmek için, değişik alanların akademisyenleriyle uygulamanın içindeki yöneticilerin elele vermesi gerekir.

"Yoğunlaştırılmış Hafta Sonu MBA Programları"nda katılımcılar, bilgi ve tecrübelerini birbirlerine aktararak, öğretme ve öğrenme sürecine ayrı bir zenginlik kazandırırlar.

MBA programlarında, herkesin bildiği sorulara kimsenin bilmediği cevaplar aranır.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi