T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 18 ARALIK 2005 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye yasakla bir yere varamaz

AİHM'nin başörtüsü kararının Türkiye'de çifte standart oluşturduğunu söyleyen Yeşiller AP Milletvekili Cem Özdemir, yasakla bir yere varılamayacağını belirterek, "Türkiye'nin uzlaşıya ihtiyacı var" dedi.

Fadime
Özkan
Yeşiller Partisi'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) Türk kökenli milletvekili Cem Özdemir, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'Leyla Şahin davası kararı'nı eleştirerek bunun çifte standarta yol açtığını belirtti. "Bu çağda başörtüsünü yasaklamakla hiçbir yere varılamaz. Türkiye'de uzlaşmaya ihtiyaç var. Farklı kesimler başörtüsü de dahil farklı yaşam tarzlarına ve birbirlerine saygı gösterme konusunda anlaşmalı. Başörtüsü de, mini etek de Türkiye'nin gerçeği" diyen Özdemir, mahkemenin Türkiye'deki başörtüsü yasağını destekleyen kararını yanlış bulduğunu söyledi. Üniversiteye giden insanların yetişkinler olduğunu kaydeden Özdemir, "Üniversiteye giden biri oy kullanma, evlenme hakkına sahiptir. Yani yetişkindir. Ne yaptığını bilir. Karar verme hakkı da kendisine aittir." dedi.

YASAK YUMUŞATILMALI

Özdemir, kararın kişişel iradeye müdahale olduğunun da altını çizerek Avrupa ülkelerindeki uygulamaların farklı olduğunu hatırlattı. İngiltere'de ve Almanya'da farklı yollar denendiğini söyleyen, Türkiye'deki uygulamanın Fransız modeli olduğu iddialarına katılmayan Cem Özdemir "Fransa üniversitelerinde başörtüsü yasağı yok. Orta okullarda uygulanan başörtüsü yasağını yanlış bulanlar için ise alternatif eğitim imkanları var. Türban takan genç kızlar devletin yasağına karşın özel okullarda istedikleri gibi giyinerek eğitimlerini sürdürebiliyorlar. Türkiye'de böyle bir imkan olmadığı için Fransa modelinden söz edilemez. Avrupa'da bir benzeri bulunmayan Türkiye'deki türban yasağı yumuşatılmalı, ilgili yasal düzenleme Batı Avrupa standartlarına uygun hale getirilmeli. Bu düzenleme, AB böyle istediği için değil, -ki Avrupa zaten böyle bir şey söylemiyor- başörtüsü konusundaki toplumsal ihtilaf, toplumsal barışı sürekli olarak engellediği için yapılmalıdır." dedi.

Nüfusunun tamamına yakını Müslüman olan Türkiye'nin, AB'ye üye olma yolunda olduğunu, Türk halkının hükümete bu konuda büyük destek verdiğini belirten Özdemir, şöyle konuştu: "AİHM, Türkiye'deki katı türban yasağının yumuşatılması yolunda bir karar almış olsaydı, bu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, Avrupa'ya ilişkin sıcak tutumlarının güçlendirilmesi yolunda çok olumlu bir sinyal olabilirdi."

AİHM kararının Türkiye'de yanlış anlaşıldığına, bunun belli kesimlerce yanlış yorumlanarak kullanıldığına da vurgu yapan Cem Özdemir, AİHM'nin aslında "bu işi biz çözeriz" demediğini, bir şey önermeyip, sorunu Türkiye'nin kendi içinde aşması gereken bir sorun olarak tanımladığını belirtti.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi