T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 23 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

301 yedi bir önde!

Düşünceyi cezalandıran yeni TCK’nın 301. maddesi kapsamındaki davalardan bugüne kadar toplam 6 gazeteci ve yazar ‘7 mahkumiyet’ alırken sadece bir kişi ‘beraat’ etti. Yazar Zülfük Kışanak ile gazeteci Aziz Özer de dün 301’den mahkum oldu.

Recep
Yeter

Gazeteci-yazar Emin Karaca, gazeteci Hrant Dink, yayıncı Fatih Taş ve Çağrı Dergisi’nde yayınlanan bir yazısı dolayısıyla Erkan Akay adlı bir vatandaştan sonra Yazar Zülfük Kışanak ile gazeteci Aziz Özer’de (2 ayrı davadan) 301’den mahkum oldu. 301’den bugüne kadar sadece Silahlı Kuvvetler’e yönelttiği eleştiriler nedeniyle hakkında dava açılan gazeteci Rahmi Yıldırım beraat etti.

Yazar Zülfük Kışanak, “Bin Yılların Mirası Nasıl Yakıldı-Yitik Köyler” adlı kitabında “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağıladığı” gerekçesiyle yargılandığı davada, yeni TCK’nın 301/1. maddesi uyarınca 3 bin YTL para cezasına çarptırıldı. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan dünkü duruşmaya, tutuksuz sanık Zülküf Kışanak katılmadı. Duruşmada söz alan Kışanak’ın avukatı, suçun oluşmadığı görüşünde olduğunu ifade ederek, müvekkilinin beraatini istedi. Davayı karara bağlayan hakim, Kışanak’ı “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağıladığı” gerekçesiyle, TCK’nın 301/1. maddesi uyarınca 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Kışanak’ın bu cezası, daha sonra duruşmadaki tutum ve davranışları lehine indirim nedeni kabul edilerek 5 aya düşürüldü. Kısa süreli hürriyeti bağlayıcı bu ceza, daha sonra da sanığın kişiliği ve suçun işlenişindeki özelliklere göre 3 bin YTL adli para cezasına çevrildi. Kışanak’ın avukatı Özcan Kılıç, kararı temyiz edecek.

YURDATAPAN: İPTAL EDİLMELİ

Kışanak davasını başından sonuna kadar takip eden yazar Şanar Yurdatapan, ceza ile ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Sabah televizyonda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün “Öyle bir görüntü veriliyor ki, sanki Türkiye’de yazarlar, gazeteciler, yayıncılar durmadan yargılanıyor, ceza yiyor” şeklindeki sözlerini duydum. Oysa dün İstanbul’da, sadece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gözümün önünde üç tane ceza verildi. Zülküf Kışanak ve Aziz Özer iki ayrı yazı nedeniyle cezaya çarptırıldılar Dışişleri Bakanı’nın söylediklerinin gerçek hayatla ilgisi yok. 301. madde düzeltilecek tarafı olmayan bir maddedir. Toptan iptal edilmelidir. ”

DÜŞÜNCE SUÇ OLMAKTAN ÇIKSIN

İnsanların düşüncelerinden dolayı yargılanmaması ve ceza tehdidi altında olmaması gerektiğini belirten Avukat Hüsnü Tuna ise “TBMM eliyle düşünce suç olmaktan çıkarılmalıdır” dedi.

  • İSTANBUL

    AZİZ ÖZER’E 2 MAHKUMİYET

    Yeni Dünya İçin Çağrı adlı aylık gazetenin sahibi ve sorumlu müdürü Aziz Özer , ‘Cumhuriyetin ve hükümetin manevi şahsiyetini aşağılama’ suçundan yargılandığı 2 ayrı davada toplam 9 bin YTL para cezasına çarptırıldı. Gazetenin Ekim 2003 tarihli 71. sayısındaki ‘Seksen Yıl Türkiye Cumhuriyeti... 80 Yıl Faşizm’ başlıklı yazıya ilişkin açılan davayı karara bağlayan hakim, ‘eleştiri sınırlarını aşarak Türkiye Cumhuriyeti’nin manevi şahsiyetini aşağıladığı’ gerekçesiyle sanık Özer’i, TCK’nın 301/1. maddesi uyarınca 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Özer’in bu cezası 3 bin YTL adli para cezasına çevrildi. Bu arada gazetenin Kasım 2003 tarihli sayısında yer alan “Irak’ta İşgal Ortaklığına Hayır” başlıklı yazıya ilişkin aynı mahkemede görülen dava da karara bağlandı. Hakim, Özer’e bu dava kapsamında da, TCK’nın 301/1. ve 301/2. maddeleri uyarınca 6 bin YTL para cezası verdi.

    Yaşananları yazdım

    Yazar Zülküf Kışanak, mahkemenin kendisi hakkında verdiği cezayla ilgili olarak, “Ben eleştiri sınırları aşılmadığı sürece insanların düşüncelerini özgürce söyleyebilmesi taraftarıyım. Kaldı ki benim kitabımda, hakaret içeren direkt hiç bir cümle yok. Ben yaşanan olaylardan yola çıkarak bu kitabı yazdım ve tanıklıklarımı anlattım. Kararı temyiz edeceğim” dedi. 301. maddenin zaten kamuoyunda tartışılan bir madde olduğunu hatırlatan Kışanak, şunları söyledi: Bu tür maddelerin Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünde bir engel olduğuna inanıyorum. Siyasi malzeme haline getirilmesine de karşıyım.”

    CEZA AİHM İLE ÇELİŞTİ

    Kışanak’ın ceza aldığı ‘’Bin yılların mirası nasıl yakıldı-Yitik Köyler’’ adlı kitabında adı geçen ve davaya konu olan Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Sağgöze Köyü’nde yaşananlar AİHM’ye de konu olmuştu. Köylülerin AİHM’ye başvurması üzerine, Türkiye uzlaşma talep etmiş ve köylülere tazminat ödemeyi kabul etmişti. Kışanak ise köyün bombalanan okulunun fotoğraflarını çekerek, bir önceki duruşmada delil olarak sunmuştu. Kışanak’a TCK’nın 301. maddesinden verilen ceza, Türkiye’nin köylülere tazminat ödemeyi kabul etmesi kararıyla çelişkili bir durum ortaya çıkardı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi