T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 23 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Savcıdan jet inceleme

Başbakan Erdoğan’ın TÜSİAD YİK Başkanı Koç, YÖK Başkanı Teziç ve CHP lideri Baykal’ın Rektör Yücel Aşkın ile ilgili açıklamalarının Anayasa ihlali olduğunu söylemesi üzerine Ankara Başsavcısı Boyrazoğlu, jet inceleme başlattı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Rektör Yücel Aşkın’ın tutuklanmasına yönelik eleştireleri “yargı görevini yapanları etkileme” olarak değerlendirerek, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, CHP lideri Deniz Baykal ile bu konuda konuşan diğer isimler hakkında inceleme başlattı. İncelemenin soruşturmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine ise daha sonra karar verilecek. Gerek görülürse, 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu, Van YYÜ Rektörü Aşkın’ın yargılanmasına ilişkin yapılan tüm açıklamalar hakkında ‘yargı görevi yapanı etkileme’ suçundan inceleme başlatıldığını bildirdi. Boyrazoğlu, Teziç ve Koç’un haklarında da açıklamaları nedeniyle inceleme başlatıldığını belirtti.

BAYKAL’A DA İNCELEME

Boyrazoğlu, Ankara Adliye Sarayı’nda gazetecilerin konuya ilişkin soruları üzerine, konuyla ilgili bir cumhuriyet savcısı görevlendirileceğini söyledi. Bir gazetecinin, CHP lideri Deniz Baykal’ın da benzer yönde ifadelerinin olduğunu söylemesi üzerine Boyrazoğlu, yargılamayla ilgili tüm açıklamaların incelendiğini kaydetti.

İncelemenin TCK’nın 277’nci maddesinde tanımlanan ‘yargı görevini yapanı etkileme’ ve 288’inci maddesinde tanımlanan ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs’ suçları çerçevesinde yürütüldüğü ve konuyla ilgili olarak bir cumhuriyet savcısının görevlendirileceğini söyledi. İnceleme sonucunda, Aşkın’ın yargılanmasına ilişkin açıklama yapanlar hakkında ‘’suç unsuru’’ görülürse soruşturma başlatılmasına karar verilecek. Başsavcılığın, Teziç hakkında soruşturma yetkisi yok. YÖK Kanunu’na göre, YÖK Başkanı hakkında, Milli Eğitim Bakanı’nın başkanlık ettiği YÖK Genel Kurulu üyelerinden oluşacak heyetin ‘yargılama kararı’ verme yetkisi bulunuyor. Parlamenterler hakkında ise ‘suç unsuru’ bulunması halinde, dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle TBMM’ye fezleke gönderilmesi gerekiyor.

TCK 277 VE 288 MADDELER

Yeni TCK’nın 277 ve 288. maddeleri şöyle:
“- 277. madde: ‘Bir davanın taraflarından birinin veya bir kaçının veya sanıkların veya davaya katılanların, mağdurların leh veya aleyhinde, yargı görevi yapanlara emir veren veya baskı yapan veya nüfuz icra eden veya her ne suretle olursa olsun adı geçenleri hukuka aykırı olarak etkilemeye teşebbüs eden kimseye 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilir. Teşebbüs iltimas derecesini geçmediği takdirde verilecek ceza 6 aydan 2 yıla kadardır.
- 288. madde: Bir olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma veya kovuşturma hükümle sonuçlanıncaya kadar savcı, hakim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek amacıyla alenen sözlü veya yazılı beyanda bulunan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.”

  • HABER MERZKEZİ / ANKARA

    Teziç, rektörlerle Van’a gitmişti

    YÖK Başkanı Teziç, rektörlerle Aşkın’ın yargılandığı Van’a gitmiş ve “Aşkın’ı savunmak cumhuriyeti savunmaktır” diye açıklama yapmıştı. Teziç, savcı ve yargıçları da eleştirmişti

    TÜSİAD hakkında suç duyurusu Erdoğan’dan

    TÜSİAD YİK Başkanı Koç, “Rektöre reva görülen uzun gözaltı süresini tasvip etmek mümkün değil. Bu tür davranışları, ne yazık ki adil olacağına inandığımız yargı sistemine ciddi gölge düşürmektedir” demişti. Başbakan Erdoğan da bu tür açıklamaların suç olduğunu hatırlatarak, Koç’un devam etmekte olan bir dava hakkında görüş beyan etmesinin anayasal bir suç olduğuna dikkat çekmişti. Erdoğan, “TÜSİAD anayasal bir suç işlemiştir, ana muhalefet partisi de aynı suçu işlemiştir. Bunun hakkında devreye girilmesi gerekir” demişti.

    Sabancı: Tüm üniversitelerle ilgileniyoruz

    TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç’un Rektör Aşkın ile açıklamalarıyla ilgili inceleme başlatmasını “Biz sadece Van’la değil, tüm üniversitelerle ilgileniyoruz” diye değerlendirdi. Sabancı, Adnan Menderes Üniversitesi’nde yaptığı konuşmanın ardından soruları yanıtladı. Bir öğrencinin bu konudaki sorusunu yanıtlamak istemedi. Sabancı, “Bu konuya pek de girmek istemiyorum doğrusu ancak biz sadece Van’la değil, tüm üniversitelerle ilgileniyoruz” dedi. Sabancı, “Biz bir gönüllü sivil toplum örgütüyüz. Dolayısıyla birçok konuyla, ekonomiyle ilgilenmemiz gerektiği gibi, birçok konuyla da ilgilenip, bilimsel tarafı da olan raporlar yayınlamak bizim çalışma düzenimizde var” diye konuştu.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi