T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 23 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

AIHM’den ‘KKTC yasal’ diyen karar

AİHM, KKTC’yi tanımasa da yasal olduğunu teyit etti. Ksenides-Arestis davasında tazminata gerek görmeyen AİHM, KKTC’den üç ay içinde iç hukuk yolu oluşturmasını istedi

AİHM, Kıbrıslı Rum Mira Ksenides-Arestis davasında, Türkiye’nin mülkiyet ihlalinde bulunduğu kararı verirken, tazminat ödenmesine gerek görmedi. AİHM’nin 3’üncü Dairesi, KKTC’de etkin bir iç hukuk yolu oluşturulmasını da talep etti. Karar, KKTC’nin çıkardığı Rumlara mal iadesi öngören yeni yasanın AİHM tarafından iç hukuk olarak kabul edildiğinin işareti olarak değerlendirildi. AİHM’nin, bu kararı, mahkemede bekleyen diğer 1300 Rum başvurusuna emsal teşkil edecek olması açısından da önemli görülüyordu. AİHM’nin verdiği kararın gerekçesinde, Rumların bundan sonraki başvurularının KKTC’ deki Tanzim Komisyonu’na yönlendirilmesine işaret etmesi, Türk tarafını memnun etti.

İÇ HUKUKA İŞARET

AİHM’nin kararıyla, Rumların mahkemeye gelmeden önce KKTC tarafından oluşturulan Tazmin Komisyonu’na başvurmalarını şart koşma eğiliminin Türkiye’yi önemli ölçüde rahatlattığı belirtiliyor. Mahkeme, gerekçeli kararında, KKTC’de iç hukuk yollarının kullanılması için oluşturulacak kurumun AİHM standartlarına uygun olması ve bunun 3 ay içinde gerçekleştirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Yeni iade yasası isabetli oldu

Dışişleri Bakanlığı, KKTC’de Rum mallarına iade yasasının, AİHM beklentilerini karşılamaya yönelik önemli adımlar olduğunu belirtti. Yazılı açıklamada, “Kıbrıs’ta mal-mülk konusu karmaşık unsurlar içermektedir. Bununla birlikte yasal düzenleme çözüm yönünde önemli bir fırsat sunmaktadır. AİHM’in kararı, bu yasal düzenlemenin isabetli olduğunu göstermektedir”denildi.

AİHM Türkiye’ye yol gösterdi

Yard. Doç. Kudret Özersay, AİHM’in Türkiye’ye yol gösterdiğini belirterek “AİHM ‘hukuka aykırı durumun düzeltilmesi gerekir’ diyor.Tazminat, takas, malın iadesi olabilir. Bunu Türkiye’ye bırakıyor” dedi. Üç ay içinde tazmin komisyonu kurulması gerektiğini anlatan Özersay, “Mahkeme bu kararın uygulanmasına kadar diğer davaları erteledim diyor” diye konuştu.

KKTC YASAL

Türk diplomatik kaynaklarına göre AİHM, Arestis’in başvurusuna ilişkin kararı ile Rum yönetiminin beklentilerini boşa çıkardı ve KKTC’nin etkin iç hukuk oluşturma yeteneğine sahip olduğunu kabul ederek, tanınmamış da olsa, KKTC’nin ve işlemlerinin yasallığını teyit etti. Mahkemenin kararında tazminata hükmetmeyerek, bu konuda Rumları KKTC’de oluşturulan Tazminat Komisyonu’na yönlendirmeyi amaçladığı da kaydediliyor. Kıbrıs Rum yönetimi ise vatandaşlarının bu komisyona başvurmalarının KKTC’nin tanınması anlamına geleceğini düşünerek, Tazmin Komisyonu’na işlerlik kazandırılmasını engellemek amacıyla, bu komisyona başvuranların en az 4 yıl hapis ve 20 bin Kıbrıs Lirası para cezasına çarptırılmalarını öngören bir kanun geçirmeye hazırlanıyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi