T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 27 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Harem-i Şerif'te heyecan dorukta

Yaklaşan hac mevsimi nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki hacı adayları arasında heyecan dorukta. Yarım milyon hacı adayı kutsal topraklara ulaştı. Geri kalan 2 milyon hacı adayı da havaalanlarını doldurdu

Milyonlarca hacı adayı, İslam'ın beş şartından biri olan hac farizasını yerine getirmek için kutsal yolculuğa çıkıyor. Gayesi yalnızca Allah'ın rızasını kazanmak olan hac ibadeti için Suudi Arabistan'a giden hacı adayları, Kurban Bayramı'nı kutsal topraklarda ifa ettikten sonra Arafat haccını yapıp ülkelerine hacı olarak geri dönecek. Özellikle İslam ülkelerinde hac heyecanı dorukta. Hacılar ve onları yolcu edenler, havaalanlarını hınca hınç doldurdu. Dünyanın en büyük Müslüman ülkesi olan Endonezya bu yıl yine en çok hacı adayını gönderen ülke oldu. İngiltere'de ise İngiliz Hac Delegasyonu'nun organize ettiği hac yemeğine katılan Dışişleri Bakanı Jack Straw, hacı adaylarıyla biraraya geldi.

GURBETÇİLER DE YOLA ÇIKTI

Avrupa'da faaliyet gösteren İslami kuruluşlar öncülüğünde yapılan hac ve umre organizasyonları ile bazı özel şirketler aracılığıyla hac vizelerini alan ve işlemlerini tamamlayan gurbetçi hacılar Avrupa'nın çeşitli şehirlerinden kafileler halinde törenlerle uğurlandılar. Frankfurt, Düsseldorf, Münih, Londra, Viyana, Berlin, Zürih, Brüksel havaalanlarından uğurlanan hacı adayları için özel programlar düzenlendi. Hacı adayları sevinç, göz yaşı ve dualarla uğurlandılar.

SUUDİ ARABİSTAN KOTA UYGULUYOR

Suudi Arabistan Hac Bakanlığı 10 milyon hacıyı ağırlamak üzere başlattığı yeni proje çalışmalarına bağlı olarak Mekke'deki başlatılan yeni yapılanma ve tadilat nedeniyle tüm dünyadan gelecek hacılar için getirdiği sınırlamayı Avrupa'dan gelecek hacılar için de uygulamaya soktu.

Nasıl hacı olacaklar

Suudi Arabistan'a ulaşan hacı adayları, Medine'de işlemlerini yaptırdıktan sonra otellerine gidecekler. Hacı adayları toplam 40 vakit namaz kılma süresi olan 8 gün boyunca Medine'de ikamet edecekler. Bu sürede Mescid-i Nebevi'yi ziyaret edip kutusal yerleri gezecekler. Daha sonra Mekke'ye varılacak. Hacılar burada da vakitlerinin büyük bölümünü Beytullah'da geçirecek. Hacı adayları Arafat'a çıkış gününe kadar Mekke'de kalacak. Arefe gününden bir gün önce, Arafat'a çıkacak olan hacı adayları haccın farzı olan Arafat'ta vakfeye duracaklar ve vakfeden sonra resmen hacı olacaklar. Hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket edecekler, sabah namazı ve Müzdelife vakfesini takiben şeytan taşlamak için Mina'ya gidecekler. Mina'da şeytan taşlamanın ardından kurbanlar kesilecek. Hacılar traş olup ihramdan çıktıktan sonra iki gün daha şeytan taşlama görevini yerine getirecekler.

AVRUPA'DAN 51 BİN HACI ADAYI

Avrupa İslami Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan araştırmada bu yıl Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Romanya, Sancak ve Kosova gibi Doğu Avrupa ülkelerinden 23 bin, AB üyesi ülkelerden 28 bin Avrupa kıtasından toplam 51 bin Müslümanın, bu yıl hac farizasını yerine getirmek için müracaat ettiği açıklandı. AB üyesi ülkelerden giden hacıların büyük çoğunluğunu Türk vatandaşları veya Türk kökenlilerin oluşturduğu tespit edildi. Avrupa Diyanet işleri Türk İslam Birliği (DİTİB), İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB), Türk Federasyon, Avrupa İslam Kültür Merkezleri Birliği (AİKMB), Avrupa Türk Kültür Dernekleri Birliği (ATKDB) adlı Türk İslam kuruluşlarına şimdiye kadar 16 bin hacı adayının kayıt yaptırdığı açıklandı. 3 bin Türk hacı adayı ise Avrupa'da hizmet veren özel şirketlere kayıt yaptırdı.

  • MEHMET KOÇAK

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi