T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 27 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Karısını vermemek için ablasını vurdu!

Diyarbakır ve Şanlıurfa cezaevlerindeki namus cinayeti suçlularıyla görüşen milletvekillerine ilginç 'töre hikayeleri' anlatıldı. Urfalı bir mahkum, berdel yoluyla evlendiği karısını geri vermemek için ablasını öldürdüğünü söyledi.

Aslıhan A.
Karataş

TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu'na, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yaptıkları cezaevi ziyaretlerinde son derece ilginç namus cinayeti öyküleri anlatıldı. Bir mahkum, karısını geri vermemek için ablası öldürmek zorunda kaldığını söyledi.

Meclis Araştırma Komisyonu üyelerinden AK Parti Manisa Milletvekili Hakan Taşçı, bölgede yaşanan kadın intiharlarının arkasında 'töre' cinayetlerinin yattığını söylerken, Diyarbakır Ağır Ceza Hakimi'nin, "İntihar olmadığını biliyorum, ama kanıt yok" dediğini aktardı. Taşçı, kayıtlara intihar olarak geçen 'şüpheli' bir vaka şöyle anlattı: "Kızı kaçırıyorlar. Ailesi 4 sene sonra 'seni affettik' diye haber gönderiyor. Kız ailesinin yanına geliyor ve 2 gün sonra bir kuyuya düşmüş olarak bulunuyor. Kuyunun ağzının çok küçük ve bir insanın düşmesinin çok zor olduğu söyleniyor. Ama görgü tanıkları 'düşerken gördük' diyorlar."

BERDEL ÖLÜM GETİRDİ

Şanlıurfa Kapalı Cezaevi'nde görüşülen bir mahkumun öyküsü ise dinleyenleri şok etti. Töre cinayetinden hüküm giyen mahkum berdel yoluyla evlendiği karısını "geri vermemek için" ablasını öldürdüğünü belirtti. İşte 20 yaşındayken 45 yaşında evli ve çocuklu bir adama kaçan ablasını öldüren mahkumun garip öyküsü: "Kaçtığı adamın kuması olan kıza ailesi 3 sene küs kalıyor. Daha sonra berdel yoluyla barış yapılıyor. Yani kızlarını kaçıran adamın kızını alarak anlaşma sağlıyorlar. Berdel olarak gönderilen kızla, kaçan kızın erkek kardeşi evleniyor. Bu olaydan bir sene sonra kaçan kız geçimsizlikten ve şiddetten dolayı evine dönüyor. Kız geri dönünce, adam da berdel yaptığı kızını geri istiyor. Erkek kardeşi ablasına 'geri dönmesi' için baskı yapıyor. Ancak ablası gitmek istemiyor. Törelere göre karısını göndermesi gereken adam da silahını çekip ablasını öldürüyor."

  • ANKARA

    Urfa'nın töresi acımasız

    Komisyon üyesi CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur ise izlenimlerini şöyle anlattı: "Babası bir çocuğun eline silah verip, 'Git öldür' deyince kendisine önem verildiğini düşünüyor. Böyle bir atmosferde suç işlenmesi daha kolay. Çok eşlilik de var. Bu da beraberinde aile içi şiddeti getiri-yor. Birinci eş, üzerine kuma geldikten sonra tekrar gözde olmak istiyor." Töreler bakımından Diyarbakır ile Şanlıurfa'yı karşılaştıran Erbatur, "Urfa'da ailenin kararı olmadan iki kişi kaçar ise, evlenseler bile aile onaylamadığı için öldürülüyor. Diyarbakır'da ise 'Severek kaçanları biz evlendiririz' diyorlar" dedi.

    Din yanlış yorumlanıyor

    AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar bölgede "Töre ve namus cinayetlerinin İslamiyet'te yeri varmış" gibi yanlış bir izlenimin olduğunu, bu yanlışlığı düzeltmek için Diyanet İşleri Başkanlığı'na görev düştüğünü söyledi. Kız kardeşini öldüren bir töre cinayeti suçlusuyla aralarında geçen bir konuşmayı Ayar şöyle aktardı: "Ona 'Sen Müslüman değil misin? Yazık değil mi cana kıydın' dedim. Bana 'Bu Müslümanlık'ta var zaten. Kocasını bulsam onu da öldürürüm' dedi. Kur'an'ı incele-dim, hadisleri araştırdım. Böyle bir şey yok. Aksine 'insan öldürmeyin' mealinde ayetler var."

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi