T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 27 ARALIK 2005 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kürşat BUMİN

Çevik Kuvvet'e iş çıktı!

"Kamu Personeli Seçme Sınavı"nı bu hükümet icat etmedi, önceki hükümet döneminde de âdet böyleydi. Fena bir yöntem değil bu. Böylece kamu kurumlarında kadrolu veya sözleşmeli olarak istihdam edelecek kadroların seçiminde önceden olduğu gibi "hamili kart"ların dikkate alınmasının önüne geçilmesi sağlanmış oldu.

Ülkemizde "seçme ve yerleştirme" söz konusu olduğunda alka gelen tek yetkili kurum ÖSYM bu işi de üstlenmiş bulunuyor. Aslına bakacak olursanız, ülkede giderek hemen her "seçim"in kıstasının böyle tek bir kurum tarafından belirlenmesi -ilk bakışta "objektif"lik açısından makbul bir şey olarak görünüyorsa da- o kadar özenilecek bir durum değildir. Merkeziyetçiliğin böylesi biraz fazla kaçmıyor mu? ÖSYM giderek artan bu gücünden hareketle yakında "genel seçim"de de söz sahibi olmak istemez inşallah! Çünkü bu gidişle yakında karpuz seçmek için bile ÖSYM'ye başvuracağız...

Ama ne yaparsınız ki bizim gibi yetkilerin dağılımında ortaya büyük kayırmaların-adaletsizliklerin çıktığı ülkelerde akla gelen ilk çözüm "merkeziyetçilik" oluyor. En iyi hakem de "optik okuyucu"! Çünkü "optik okuyucu"nun -bildiğiniz gibi- aklı yok, iradesi yok. O tamamen "objektif" davranıyor, üniversiteye girişten bir kamu kurumunda memur olmaya kadar pek çok alanda vizeyi bu "objektif" alet veriyor.

Neyse, bu yılın KPSS'si de (Kamu Personeli Seçme Sınavı) yakında yine ÖSYM tarafından yapılacak. ÖSYM Başkanı'nın duyurduğuna göre bu yıl "öğretim düzeyine ve gruplara" göre toplam 15.245 sözleşmeli ve kadro "pozisyonu" dağıtılacak. Konuya ilişkin bilgilere ÖSYM'nin irternet sitesinden ulaşmak mümkün. Yeri gelmişken bu sitenin (herhalde) ülkede en fazla giriş alan site olduğunu da söyleyebiliriz. 11 Şubat 2004 tarihi itibariyle sitenin ziyaretçi sayısı tam 40.329. 300. O tarihten bugüne siteden en az bir on milyon ziyaretçi daha geçmiştir herhalde.

Sitede yer alan bilgilere göre, bu yıl KPSS'den geçmek isteyen adaylar önce bir "Kılavuz" edinecekler. Peki bu "Kılavuz"ları nereden temin etmeleri gerekiyor? Okuyoruz: "2005 KPSS/2 Yerleştirme için adaylar, Kılavuzu 26-30 Aralık tarihleri arasında 3.00 YTL karşılığında ÖSYM ve ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinin açacakları başvuru bürolarından alacaktır."

Bu da güzel... Ancak bu "bürolar" nerede acaba?

İstanbul'da yaşayan 2005 KPSS/2 adayarından bir okurum şu mesajı atmış:

"Kılavuz'ların dağıtıldığı büroların adreslerini öğrenmek için ÖSYM'ye telefon ettim. Aldığım cevap 'Horhor Caddesi, Lütfi Efendi Sokak, No: 20' şeklindeydi. 'Koca İstanbul'da sadece tek bir bürodan mı dağıtım yapılıyor?' diye sorunca da 'Evet, tek bir bürodan' dediler. Söz konusu tarihler arasında söz konusu adresin önünde birikecek kalabalığı hesap edebiliyor musunuz?"

Okurum çok haklı, nasıl hesap etmem... 15.245 kadro için en az 1.,5 milyon adayın başvuracağı ve bu adayların büyük bölümünün de İstanbul'dan çıkacağı düşünüldüğünde, Lüffi Efendi Sokak'ın 3 gün zarfında nasıl bir toplumsal olaya sahne olacağını varın siz hesap edin...

Yazının başlığında "Çevik Kuvvet'e iş çıktı" demem bu yüzden...

Tamamen masum bir iş için (bir adet "Kılavuz" edinmek!) Lütfi Efendi Sokak'ın yolunu tutan binlerce (onbinlerce?) adayın yarattığı "toplumsal hareketliliği" düşünebiliyor musunuz?

Bakalım doğrusu ben de merak ettim; bu üç gün içinde fırsat bulabilirsem bu muazzam toplumsal olayın şahidi olabilmek için Lütfi Efendi Sokak'ı ben de ziyaret edeceğim...

Güzel bir memleket burası doğrusu... Hiç yoktan "toplumsal olay" çıkarmayı iyi beceriyoruz doğrusu!

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi