AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
EN COOL İMAM

'Ölü yıkayıcısı' kimliğinden kurtulmak için imam hatip kökenli olduğunu gizleyen ve chopper motosikleti, spor kıyafetleri, uzun saçları ile cool bir iş adamı olan Emrullah'ın 'saklanma ve kendisiyle yüzleşme' hikayesini anlatan The İmam 14 Ekim'de gösterime giriyor.

  • ŞAMİL KUCUR/ İSTANBUL
    Ömer Lütfi Mete'nin senaryosunu yazıp İsmail Güneş'in yönettiği "t.h.e İmam" 14 Ekim'de gösterime giriyor. Film anne babasının tercihiyle imam hatip lisesine giden, ancak daha sonra kimliğini saklama ihtiyacı hisseden Emrullah Hacıoğlu'nun yaşadıklarını anlatıyor.

    Türkiye'de 30'a yakın şehirde, Avrupa ülkelerinde ise 100'ün üzerinde sinemada gösterime girecek filmin yönetmeni İsmail Güneş'e göre t.h.e İmam; saklanmanın, yok sayılmanın, itilmişliğin içerisinde var olan hayattaki bir insanın hikayesi.

    T.h.e İmam'ın başrol oyuncularından kendisi de İmam Hatip ve İlahiyat Fakültesi mezunu olan Eşref Ziya Terzi filmde insanı rahatsız eden olayları bizzat kendi öğrencilik yıllarında yaşadığını belirtiyor. Filmde Emre rolünü canlandıran Terzi şöyle konuşuyor: "Ben tahsil hayatımda da sonraki dönemlerimde de kendimi gizlemedim. İlahiyat Fakültesi ikinci sınıfta iken, elimde gitarımla ezgiler ve şarkılar söylemeye başladım. Ancak bu ülkede farklı biçimlerde o kadar çok Emre var ki, adam 'Etilerin arka tarafında oturuyorum' diyor. Peki orası Armutlu değil mi? O da saklanıyor, kendisini gizliyor".

    GÜNEŞ: BEN DE SAKLANDIM

    Filmdeki Emre Baykara ile kendi hayatı arasında benzerlikler olduğunu söyleyen yönetmen İsmail Güneş ise "1980'lerin ortalarında tüm sinemanın ticarete dayalı olduğu bir dönemde bu sektörün içine girdim. Benim de sinema yapma isteklerim vardı; ama ne yapalım ki hayat beni ortanın sağında konumlandırmıştı. Bu yüzden saklanmaya başladım; kimliğimi saklamak zorunda kaldım. Yoksa size hayat hakkı tanımıyorlar" diye konuşuyor.

    Kendilerinin dışında olanları yok sayan anlayış tarafından, kendi doğduğu, büyüdüğü topraklarda 'Siyah Türk' olarak adlandırıldığını belirten Güneş, "Eğer 'Güneşin Battığı Yer'i bizi zenci olarak görenlerden biri yapsaydı, yer yerinden oynardı. Ama bizden biri yapınca yok sayılıyor. Düşünün ben kendimi kabul ettirebilmek için, barda şarap bardağı içinde vişne suyu istemek zorunda kaldım. Çünkü o zaman yönetmen ya da oyuncu olarak kabul ediliyorsunuz" diyor.

    Ölü yıkayıcısı olmak ya da...

    Filmin konusu kısaca şöyle: "İmam Hatip Lisesi mezunu Emrullah Hacıoğlu, kız arkadaşlarının kendisiyle 'ölü yıkayıcısı' diye alay etmesi nedeniyle kimliğini saklama ihtiyacı hisseder. Önce adını Emre Tarhan olarak değiştirir. Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdikten sonra İngiltere'de master yapıp, İstanbul'da iş kurar. Chopper motosikleti, spor kıyafetleri ve uzun saçları ile cool bir işadamı olup çıkar. Ancak kaderinde imamlık olan Emrullah bir gün lise arkadaşı Mehmet'le karşılaşır ve kanser olduğunu öğrenir. Emrullah hastalığı nedeniyle görevini yapamayan arkadaşının yerine Ramazan ayında imamlık yapmaya başlar."

    Milenyum imamı

    Kayseri'de müziğe, eğitime ve çeşitli hobilere olan merakıyla 'milenyum imamı' olarak adlandırılan Osman Çamur, 'Hadis Sohbetleri' adlı bir kitap yazdı. Şiir kitapları da bulunan Çamur, yeni kitabında Peygamber Efendimiz'in (SAV) hadislerinden seçtiği 30 hadisi, ilgili ayetlerle yorumlamaya çalıştığını söyledi. Konservatuar mezunu olan Çamur, aynı zamanda Erciyes Üniversitesi Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü ile Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni de bitirdi. LES sınavını kazanan Çamur'un yeni hedefi yabancı dil seviyesini geliştirerek, lisansüstü eğitim yapmak. Meslektaşlarına bazı tavsiyelerde bulunan Çamur, "İmam ve müezzinler olarak bizler, topluma örnek olacak davranışlar sergilemeye, ahlaklı, bilgili olmaya özen göstermeliyiz" dedi.



  • 9 Ekim 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED