AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Bugüne dünden bir ışık

Edebiyatımızın güçlü edibesi Samiha Ayverdi'nin Ermeni soykırım iddialarının yıkıcı etkilerini önlemek için yazdığı, ilk baskısı 1976'da yapılan Türkiye'de Ermeni Meselesi adlı kitabı günümüze yakın tarihten bir ışık düşürüyor.

  • ELİF YILDIZ
    Tarih 27 Ocak 1973. Los Angeles'te iki Türk elçisi Er meni kurşunu ile şehit edilir. Kurşunu sanki kendi bağrına yemiş gibi sarsılan, "buna karşı ferd olarak ne yapmalı?" diye soran Türk tefekkür, iman ve kültür hayatının seçkin kalemlerinden Samiha Ayverdi kendini konsolosun annesinin yerine koyarak Ermeni meselesinin iç yüzünü anlatmaya karar verir. Ve şöyle der: "Bir Müslüman Türk olarak gerçekleri ortaya koyup dünyanın karşısına yalansız, hilesiz, tertemiz ve lekesiz bir yürekle çıkmak da şerefli bir vasıftır."

    Bir entelektüelin kaleminden

    Tarih 2000'li yıllar. Avrupa Birliği kapısındaki Türkiye, bir yandan yeniden gündeme getirilen Ermeni soykırımı iddialarıyla yıpratılmaya çalışılırken bir yandan da kendi tarihinin farklı yüzleri ile yüzleşmek zorundadır. Samiha Ayverdi ise hayata gözlerini yumsa da yazdığı "Türkiye'deki Ermeni Meselesi" isimli kitabıyla bu konudaki sorumluluğunu yerine getirmeye hâlâ devam ediyor. Kubbealtı Neşriyat tarafından okurla buluşturulan eser, Ermeni soykırımı iddialarının iç yüzünü belgelerle destekleyerek tarihi boyutuyla ele alıyor. Geçmişte yaşanan olaylara, yapılan ihanetlere dikkat çeken Ayverdi, Ermeni isyanlarına ve Ermenilerin katliamlarına da geniş yer veriyor.

    Ermeni meselesinin siyasi çöküşünün hızlandığı bir dönemde; Batı'nın Osmanlı Devleti üzerindeki hesapları bakımından suni olarak ortaya çıkarıldığını ifade eden çalışma, bu duruma zemin hazırlayan sebepleri aktarıyor.

    Meselenin bulmacası çözülüyor

    Ayverdi, Rusya'nın sıcak denizlere inme politikası gereği Ermenilerin yoğun olarak yaşadıkları "Erzurum- İskenderun" hattını ele geçirme istekleri nedeniyle Ermeni terörünü desteklediklerini ve olayların patlak verdiğinin altını çiziyor. Bu bağlamda İngilizlerin, Rusya'nın güneye sarkmasının kendilerini tehdit edeceğini düşünerek Ermenilere ilgi duyduklarını söylüyor. Kitapta, Almanlara karşı mağlup olan Fransa'nın bu durumu hazmedemeyerek Almanya ile ihtilafa düşen Rusya ile yakınlaşması sonucu bu meseleye karışmış olmasının sorunu geniş bir coğrafyaya yaydığına vurgu yapılıyor. Ermeniler aldıkları destekle ayaklanıp ve Müslüman halka baskı yapmaya başlayınca Osmanlı Devleti'nin "sevk ve iskan kararı almaya mecbur kaldığını" anlatan çalışma Ermeni faaliyetlerini de sistematik olarak aktarıyor. Faaliyetlerinin birinci safhasında yaşadıkları bölgelerde huzur ve asayişi bozan Ermenilerin, ikinci safhasında; mahalli ve ferdi hadiseleri kullanarak yurt içinde ve yurt dışında parti ve ihtilalci derneklerin faaliyeti olarak ortaya çıktığının tespiti yapılıyor.

    İhanetin ve işbirliğinin iç yüzü

    İhanete düşen Ermenilerin 1878 yılında başlayan örgütlenmeler aracılığıyla can güvenliklerinin tehdit edildiği bahanesiyle silah sevkiyatı yapıldığını belgelerle gözler önüne seriyor. 1. Dünya Savaşı esnasında kendi yaşadığı toprakları korumak yerine, ülkenin düşmanlarıyla işbirliği yaptıklarını vurgulayan Ayverdi; tarihin ışığında düşünen insanları gerçekleri görmeye davet ediyor.
    Bilgi tel: 0 212 516 23 56

    100. doğum yılında Ayverdi anısına

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca doğumunun 100. yılı dolayısıyla ünlü edip ve mütefekkir Samiha Ayverdi'nin anısına bir hatıra kitabı yayımlandı. Grafik tasarımını Ersu Pekin'in yaptığı, 'Samiha Ayverdi Albümü' niteliği de taşıyan kitap, muhtevası ve tasarımıyla dikkate değer nitelikte. Aysel Yüksel ve Zeynep Uluant tarafından hazırlanan kitabın 'Bir Ömür Böyle Geçti' başlıklı birinci bölümünde Ayverdi'nin hayatına ve sanatına dair fotoğraflarla zenginleştirilmiş bir metne, ikinci bölümde ise farklı kesimlerden yazarların şahsiyeti ve eserleri hakkında yazdıkları ile 1949 tarihli bir röportaja yer veriliyor. Son bölüm 'Mektuplar- İthaflar- Notlar- Günlük'te Ayverdi'nin dostalarına yazdığı mektuplar ve notlar yayınlanarak; onun, engin dünyasının kapısı aralanıyor.
    Bilgi tel: 0 212 384 17 75


  •  
    Wilbur Smith bugün Tüyap Kitap Fuarı'nda okurunu bekliyor
    KİTAPLIK
    Diyanetten çocuklar için siyer
    'Peygamberimi Öğreniyorum', kaliteli baskısı, akıcı dili ve renkli resimleri ile dikkat çekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı çocuklar için 'Peygamberimi Öğreniyorum' isimli bir kitap yayınladı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanan kitap Peygamberimiz Hazreti Muhammed'i miniklere sevdirerek tanıtmayı hedefliyor. Peygamber'in resimlenmediği kitap 'Yetim Muhammed', 'Genç Muhammed', 'Hazreti Muhammed'e Peygamberlik Verilmesi', 'Medine'ye Hicret', 'Medine: Bir Medeniyet Şehri', 'Eve Dönüş' ve 'Herkes Ona Ağlıyordu' adlarını taşıyan yedi bölümden oluşuyor. Kitapta, Hazreti Muhammed'in örneklerle dolu hayatı çocukluğundan, evliliğine, aile yaşantısından peygamberliğine ve yaptığı savaşlara kadar çocukların anlayabileceği tatlı bir dille aktarılıyor. Baskısı, dili ve resimleri ile çocuksu bir estetik taşıyan kitapta, hadis-i şeriflere ve Peygamber Efendimiz için yazılmış şiirlere de geniş yer verili-yor.
    Bilgi tel: 0 312 295 73 06

    Sessizliğin ustasından Uykuların Doğusu
    Türk edebiyatının son dönemine damgasını vuran Hasan Ali Toptaş'ın Doğan Kitap'tan çıkan son kitabı 'Uykuların Doğusu' iç içe geçmiş hikayelerden oluşan, renkli, hareketli, düşündüren bir roman. Yazar, Doğan Hızlan'a göre "yeni Yusuf Atılgan'ımız", Yıldız Ecevit'e göre "edebiyatımızın Kafka'sı". Sürekli değişen hikayelerin anlatımı hareketlendirdiği romanda cümleler, betimlemeler, yaratılan masal içinde dönüyor ve okuru büyük bir uykunun içinde rüya gibi sarıyor. Gerçeklerin sürekli yer değiştirdiği romanın öyküsü, anlatıcının bizim okuduğumuz romanı roman içinde yazmasından oluşuyor. 1958 Denizli Çal doğumlu olan ve daha önce yayınlanmış romanları ile ödüller alan Hasan Ali Toptaş şimdi İstanbul'un şaşaasından uzakta, Ankara Eryaman'da yaşıyor. Eşi ve 24 yıldan sonra geçtiğimiz ay doğan kızı Zeynep Feraye ile birlikte sakin bir emeklilik hayatı sürüyor.
    9 Ekim 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED