AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Manyas'ta kuş gribi paniği

Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde 1800 hindi palazı "kuş gribi" hastalığından telef oldu. Bölge karantinaya alınırken, tüm dünyaya uyarı mesajı geçildi. Hastalığın, Kuş Cenneti'ne gelen göçmen kuşlardan geçtiği belirtiliyor.

Balıkesir'in Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'ndeki açık çeltik tarlalarında yetiştirilen 1800 hindi palazının "kuş gribi" hastalığından telef olduğu ortaya çıktı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü de, "kuş gribi" olarak bilinen Tavuk Vebası hastalığını doğruladı. Bakanlık'tan yapılan açıklamada, bu hastalığın Türkiye'de ilk kez ortaya çıktığı, hastalığın yakındaki Manyas Kuş Cenneti'ne gelen göçmen kuşlardan kaynaklandığının düşünüldüğü kaydedildi.

5 Ekim'de ortaya çıkmış

Açıklamaya göre hastalığın İlçe Tarım Müdürlüğü'ne 5 Ekim Çarşamba günü ihbar edildiği, hemen ardından Ülkesel Tavuk Vebası Referans Laboratuvarı olan Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü'nde yapılan incelemeler sonucu hastalığın kesinleştiği ve 6 Ekim Perşembe günü de olay yerindeki hayvanların imha edilerek gömüldüğü, mekanın da ilaçlandığı belirtildi.

Bütün kanatlı hayvanlar imha edilecek

Bölgenin karantinaya alındığını belirten Bakanlık, "Tavuk Vebası Ulusal Acil Eylem Planı"nın devreye sokulduğunu ve Ulusal Uzman Grubu'nün çalışmalarına başladığını bildirdi. Kızıklı Belediye Başkanı Ekrem Göktürk, Manyas'ta kriz merkezi oluşturulduğunu söyledi. Kriz merkezinin hastalıkla ilgili bazı tedbirler aldığını dile getiren Göktürk, ''Beldedeki tüm kanatlı hayvanlar bu akşam itlaf edilecek. Başı boş sokak köpekleri de tedbir olarak itlaf edilecek. İtlaf edilen kanatlı hayvanların ücretleri üreticilere ödenecek. Üreticiler mağdur edilmeyecek'' dedi.

Manyas Kaymakamı Resul Çelik de Kızıklı Beldesi'ndeki tüm kanatlı hayvanların itlaf edilmesine bu akşamdan itibaren başlanacağını bildirdi.

  • MANYAS

    Üreticiler uyarıldı

    Kanatlı hayvan üretim yerlerini de uyaran Bakanlık, işletmelerin giriş çıkışlarının, besi ve kesim yerlerinin kontrol altına alınmasını, ziyaretçilere izin verilmemesini, her kümese girişte dezenfeksiyon uygulanmasını, araçların ilaçlanmasını, canlı hayvan ticaretinde sertifikalara dikkat edilmesini, kümeslere fare ve diğer kuşların girmesinin engellenmesini istedi. Bakanlık ayrıca, göçmen kuşların bulunduğu yerlerde çok daha dikkatli olunmasını istedi.

    Kaya: Göçmen kuşlar getirdi

    Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, Kızıksa Beldesi'nde bir vatandaşın 14 Mayıs'ta aldığı ve bakımını tarlada yürüttüğü hindi palazlarının 1 Ekim'den itibaren telef olmaya başladıklarını söyledi.Kaya, "Tahminimize göre hastalığı göçmen kuşlardan kapmışlar" dedi. Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, beldenin de içinde bulunduğu 3 kilometre çaplı alanda kanatlı hayvan ve ürünlerinin giriş çıkışının yasaklandığını ifade eden Kaya, 7 kilometre çaplı alanda da giriş çıkışların kontrollü sağlandığını kaydetti.

    'Herşey kontrol altında'

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eken, kuş gribi olayının kontrol altına alındığını açıkladı. Eker, şöyle konuştu: "Ural Dağları'ndan gelen göçmen kuşların uğrak yeri Manyas Gölü. Kuşlar buradan da Afrikaya'ya gidiyorlar. Bu göl, çiftliğe 3-4 kilometre uzaklıkta. Ancak herşey kontrol altında. Bütün hayvanlar imha edildi. Bir kaç kilometre uzaklıktaki çifliklerde bütün tedbirler alındı. Böyle bir şeyin göçmen kuşlarından gelebileceğini tahmin ettiğimiz için bir tatbikat yapmıştık. Her türlü tedbir alındı. Başka bir bölgede herhangi birşey yok" dedi.

  • ERHAN SEVEN

    Rusya'dan sonra Romanya'da görüldü

    Kuş gribi, Romanya'da görüldü. Romanya Tarım Bakanı George Flutur, Karadeniz kıyısındaki Tuna nehri deltasında bulunan Smardan köyünde üç ördeğin kuş gribi virüsünden öldüğünü açıkladı. Bakan, köyün karantinaya alındığını ve bütün kümes hayvanlarının öldürüleceğini açıkladı. Virüs, Rusya'nın Sibirya'daki 6 bölgesinde de resmi olarak saptandı.

    İnsandan insana geçme tehlikesi var

    İlk defa yüz yıl önce İtalya'da tespit edilen kuş gribi 2003'te Asya'da ortaya çıkmış ve şu ana kadar Vietnam, Tayland ve Kamboçya olmak üzere 60'ın üzerinde kişinin ölümüne neden olmuştu. Hayvanlardan insanlara geçen kuş gribinin, enfeksiyonu kapmış bir kümes hayvanının uygun biçimde pişirilmesi durumunda tehlikeli olmadığı kaydediliyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, kuş gribi virüslerinin değişime uğradığı ve insandan insana bulaşabileceği uyarısında bulunmuştu.

    Dünya sağlık yetkilileri 'kuş gribi' zirvesi yaptı

    Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 80 ülkeden sağlık yetkilileri, dünyayı tehdit eden kuş gribi salgınını görüşmek için önceki gün Washington'da bir araya geldi. ABD Sağlık Bakanı Mike Leavitt, "Dünya kuş gribi salgınına karşı hazırlıklı değil" dedi. Toplantıya katılan temsilcilerin, kuş gribi virüsüne ilişkin her türlü bilgiyi acilen paylaşma konusunda anlaştıkları belirtildi. Kuş gribinin yayılmasının önlenmesi için hızlı hareket etme kabiliyetinin olması önemli görülüyor.



  • 9 Ekim 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED