AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

Lojman cinayeti için 18 kişi daha dinlenecek
Eski Milletvekili Erol Göngör'ün oğlu Mustafa Güngör'ün 24 Haziran 1991'de Meclis lojmanlarında öldürülmesini araştıran Meclis Araştırma Komisyonu, çalışmalarına gelecek hafta başlayacak. Komisyonun Başkanvekili Yılmaz Kaya, dinlenmesi gereken 18 kişi daha tespit ettiklerini, bunları komisyona davet ettiklerini belirtti. Eski milletvekili Orhan Veli Yıldırım ile ailesini de dinleyeceklerini kaydeden Kaya, "Cinayet yerinden ilk parmak izini alan polisin adresini nihayet tespit ettik. Kendisini dinlemek üzere komisyona davet edeceğiz" diye konuştu. Komisyon olarak 1 ay ek süre istediklerini belirten Yılmaz Kaya, 1.5 ay daha çalışacaklarını ifade etti.

  • ANKARA (A.A)

     Başörtüsü popstarlara değil inananlara yakışır
    Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der), Ramazan boyunca her cumartesi başörtüsü yasağını protesto etme kararı aldı. Dün Fatih Saraçhane Parkı'nda toplanan 40 kişilik Özgür-Der üyesi, hükümetin başörtüsü yasağına sessiz kaldığını ileri sürdü. Özgür-Der'in başörtüsü eylemine yazarlar Nurettin Şirin ve Rıdvan Kaya da destek verdi. Özgür-Der Başkanı Hülya Şekerci, "Bizim başörtümüz İslami kimliğimizin bir göstergesidir. Kimliğimize sahip çıktığımız süre içinde yasakla karşı karşıya kalacağımızın bilincindeyiz" dedi. Şekerci, başörtüsünün, popstarlara, podyumlardaki mankenlere değil, ancak Allah'a inanan ve Allah'tan korkan kadınlara yakıştığını kaydetti. Yazar Burhan Kavuncu da insanların Allah'a yaklaşması için sadece ibadetin yeterli olmadığını, zulme de karşı çıkılması gerektiğini ifade etti.

  • OKTAY MEHMET /İSTANBUL

     Aysel köyüne değil yatılı okula gidecek
    Gaziantep'te, Abdulkadir Konukoğlu Lisesi'nde yatılı okuyan, ancak Haziran 2005 tarihinde girdiği Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'nı kazanamadığı için pansiyonda kalma hakkını kaybedip köyüne dönmek zorunda kalan Aysel Küçük (15), Gaziantep Özel Mutafoğlu Lisesi'nde yatılı okuyacak. Bir yıl önce Abdulkadir Konukoğlu Lisesi'ne kayıt yaptıran, ancak o tarihte Devlet Parasız Yatılı Okulları Sınavı'na girmeyen Aysel, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığı'na dilekçeyle başvurup pansiyondan yararlanarak okumak istediğini belirtti. Bunun üzerine harekete geçen Gaziantep Valiliği, Küçük'ü "Sokak Çocuğu" kontenjanından yararlandırıp bir yıllığına Konukoğlu Lisesi Pansiyonu'na yerleştirdi.

  • GAZİANTEP

     Reklam arası dizi bitecek
    Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde 'reklam arası dizi' dönemi kapanacak. RTÜK, programlarda 20 dakika ara verilmeden reklam girilmesine izin vermiyor. AB'ye uyum kapsamında programlarda 35 dakika ara verilmeden reklam girilemeyecek. AB'ye uyum kapsamında televizyon yayınlarında gizli reklam yapılmasına da müsaade edilmeyecek. RTÜK Kanunu'nda yapılacak düzenleme ile ulusal radyo ve televizyonlara 'Avrupa Eserleri' yayınlama zorunluluğu getirilecek. Yerel radyo ve televizyonların Kürtçe yayın yapmasna ilişkin düzenlemenin ardından yerel radyo ve televizyonlara Kürtçe yayın izninin bu ay içinde verilmesi bekleniyor. RTÜK'e 9 yerel radyo ve televizyon kuruluşu Kürtçe yayın yapmak için başvurdu. Diyarbakır'dan Gün-TV, Söz-TV ve ART Kürtçe yayın yapmak için müracaat ederken, Nazlıcan FM ,Kanal 72 Patnos-FM, Medya, Genç İmparator Radyo da Kürtçe yayın izni istiyor. Kürtçe yayın için belgelerini tamamlayan bu yayın kuruluşlarının belgelerini RTÜK'e gönderdikleri öğrenildi. AB'ye uyum sürecinde radyo ve televizyonlardaki hisse oranları ile ilgili düzenleme yapılması gerekiyor.

  • BİLAL ÇETİN / ANKARA

     Türkiye'nin ilk sağlık üniversitesi
    Kadir Has Üniversitesi, Türk Kardiyoloji Vakfı ile Türk Eğitimine Özgü Kadir Has Vakfı, YÖK'ün "tıp eğitimi veren fakültelerin öğrencilerin eğitimine uygun uygulama hastanesine sahip olması" şartını yerine getirebilmek amacıyla üniversitenin ikiye bölünmesine karar verdi. Konuya ilişkin yasa tasarısı TBMM Milli Eğitim Komisyonu'na gönderildi. Tasarı, Kadir Has Üniversitesi'ne bağlı Tıp Fakültesi, Florance Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nün yeni kurulacak Sağlık-Bilim Üniversitesi'ne devredilmesini öngörüyor. Sağlık-Bilim Üniversitesi Türkiye'nin ilk sağlık üniversitesi olurken, vakıf üniversitelerinin sayısı 24'e, toplam üniversite sayısı ise 78'e çıkıyor. Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nin bir üyesi, "YÖK, hastanelerden birisinin devredilmesini istiyordu. Türk Kardiyoloji Vakfı üniversite sahibi olduktan sonra sorun ortadan kalkıyor" diye konuştu.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA

     Çin'de 18 milyon yıllık gergedan fosili bulundu
    Çin'in doğusundaki Şandong eyaletinde, 18 milyon yıllık boynuzsuz gergedan fosili bulundu. Yetkililer, fosilin içinde bir cenin olduğunu da belirttiler. Yeni Çin Haber Ajansı'nın haberinde, Linçü ilçesi yakınlarında bulunan gergedan fosilinin 2.7 metre uzunluğunda ve 1,7 metre yüksekliğinde olduğu, karnındaki cenininse sadece 70 santim uzunluğunda olduğu ve dişleriyle ayaklarının gelişmiş olduğu kaydedildi. Çin Jeoloji Üniversitesi'nden Prof. Li Fenglin, gergedanın doğuma sekiz ay kala öldüğünün tahmin edildiğini söyleyerek, içinde cenin bulunan fosillere nadir rastlandığına işaret etti. Hamilelikleri 15-18 ay süren eski gergedanların volkanik patlamaların kurbanı olabilecekleri tahmin ediliyor. Şandong eyaletinin 20 milyon yıl önce, son jeolojik devirde volkan hareketlerinin görüldüğü bir bölge olduğu ileri sürüldü. Prog Li ve ekibi, kazıları sırasında eski geyikler, örümcek, akrep ve ancak mikroskopla görülebilen bir çeşit deniz algi de dahil 700 çeşit hayvan ve bitki fosili buldular.

  • PEKİN (A.A)

     Hamsi faktörüyle beste yapıyorum
    Karadenizli sanatçı Yusuf Saral, son kaseti "Reisum Ah İstanbul" ile sevenleriyle buluşuyor. 20 senedir sanat hayatının içerisinde bulunduğunu ifade eden Saral, doğaçlama ürettiği sözleri dakikalarla bestelediğini ve seslendirmeye hazır hale getirdiğini söylüyor. Şarkılarına güvendiğini kaydeden Saral, "Benim şarkılar ilaç gibi strese birebir" diyor. 2-3 saatte bir kaseti dolduracak şarkı sözü yazdığını iddia eden sanatçı söz yazarlarına da taş atarak, "Hamsi faktörü ile onların bir ayda yazdığını 2 ayda yazarım. Ben Formula 1 kategorisindeyim, onlar Murat 124 gibiler." diye konuşuyor.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ

     ABD'den ilahiler
    Amerika'da İslam inancıyla büyüyen 'Native Deen' adlı üç kişiden oluşan grup 14 Ekim'de İstanbul'da konser verecek. Hip hop tarzıyla ilahi okuyacak grup, özellikle 'Uyuşturucuyu bırak' ve 'Cennet' adlı eserleriyle gençlere mesaj verecek . Native Deen'in İstanbul konseri Asır Medya tarafından organize edildi.

     İstanbul'da deniz taşımacılığı büyüyecek
    1985 yılında inşa edilen ve günde ortalama onbeş bin yolcunun geçtiği Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa İskelesi yenilenerek Başkan Topbaş tarafından hizmete açıldı. Son dönemlerde yaşanan değişimlerle İstanbul'u farklı platformlara taşıdıklarını belirten Başkan Topbaş, "İstanbul'un vizyonu Avrupa kentlerini etkileyecektir. Şehrin gelişme sürecinde önemli, ışık tutacak, bir takım yansımalar olacaktır. İskeleler, farklı tarzı olan yapılardır. Bu yapılar bizim kültürümüzü yansıtmalıdır. İDO iskeleleri şantiye binalarımızdır. Barakalardan iskele olmaz. Bakıldığında kültürümüzü yansıtan tarza getirilmeli" dedi. Göreve geldikten sonra deniz ulaşımında yüzde 28 artış olduğunu belirten Topbaş, "Bunu daha da arttırmak istiyoruz. Bunun için de mevcut gemilerden 4 bin 500 gemi gerekmektedir. Deniz ulaşımını yüzde 10'lara çıkarmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

  • İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL

     Erken ezan Hakkarili'ye bir gün oruca mal oldu
    Hakkari İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, önceki akşam ezanın erken okunması nedeniyle orucunu erken açan vatandaşları teravih namazı öncesi verdiği vaazla bilgilendirdi. Kolukısaoğlu'nun Merkez Hacı Sait Camii'nde verdiği vaaz, merkezi sistemle kentteki 38 camide dinlendi. Kolukısaoğlu, şunları söyledi: "Önceki akşam 2 dakika erken okunan ezanla orucunu bozan vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı'ndan sonra 1 gün kaza orucu tutması gerekiyor.''

  • HAKKARİ

     Marmaris'e Gates bereketi
    Marmaris'te tatilini geçiren Bill Gates'in Bozburun Beldesi'nde yemek yediği restaurant, yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Restaurantın sahibi Mustafa Tuncel, Bill Gates ve eşi Melinda Gates'in çevresindekilere karşı mütevazı davrandığını söyledi. Tuncel, "İlk olarak Antep ezmesi, kabak çiçeği dolması, mücver ve sigara böreği istediler. Sıcak yemek olarak ise Bill Gates kuzu kavurma, eşi de tavuk güveci istedi. Ana yemekte ise diyet kola içtiler" dedi. Gates çifti 93 YTL hesap ödedi, 50 YTL bahşiş verdi.

  • MARMARİS

     Katil işçiye müebbet
    KKTC Girne'de 7 Temmuz 2003'te patronunun eşi Hatice Şakalak'ı (19) boğazını keserek öldürüp 3 bilezik ve 1 yüzüğünü alarak Türkiye'ye kaçan Deniz Kerten (25), 1 yılı hücrede olmak üzere ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. Kahramanmaraş Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık Kerten, "Cinayeti ben işlemedim. Olayla ilgim yok. Takdir yüce mahkemenindir" dedi. Sanık ve müşteki avukatlarının dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı Adnan Yıldırım kararını açıkladı. Kerten, "Gasp yapmak için adam öldürmek" suçundan 1 yılı hücrede olmak üzere müebbete mahkum edildi.

  • KAHRAMANMARAŞ (İHA)

     Tam teçhizatlı ATM faresi 'iş' üstünde vuruldu
    Antalya'da bir bankanın ATM'sinden para çalmak isteyenlerden biri ayağından vurularak yaralandı. Alınan bilgiye göre, bir bankanın Orman Bölge Müdürlüğü'ndeki ATM kabinine, kasanın konulduğu arka kapıdan giren kimliği henüz belirlenemeyen kişiler, oksijen kaynağıyla kasayı açmaya çalıştılar. Devriye gezen polis ekibinin olayı fark etmesi üzerine kaçmaya çalışan zanlılardan Ç.T (27), ayağından vurularak yakalandı. Polis diğer zanlıların çevrede olabileceği ihtimali üzerine araştırma başlatırken, ayağından yaralanan Ç.T, ambulansla Atatürk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • ANTALYA (A.A)

     Marmaris'e denizden 250 bin turist geldi
    Akdeniz Çanağı denilen bölgenin en güvenli limanlarından biri olarak gösterilen Marmaris Limanı'na, 2005'in ilk dokuz ayında bin 138 deniz aracı demir attı. Bu araçlardan 110 değişik ülkeden 250 bin 336 yolcu indi. Deniz yoluyla ilçeye gelenlerin başında, İngilizler yer aldı. İngilizleri sırasıyla İtalyan, İsrailli ve Almanlar takip etti. Gelenlerin arasında, ABD'nin doğusundaki küçük bir ada ülkesi olan Myanmar ve Afrika ülkesi Zimbabve vatandaşları bile bulunuyor. Limana yıl sonuna kadar, yaklaşık 50 bin turist daha getirmesi beklenen 34 yolcu gemisinin yanaşacağı açıklandı.

     Kalp krizi değil kurşun öldürmüş
    Eskişehir'de polis bir minibüsün Çankaya Mahallesi'ndeki Spor Lisesi'nin bahçe duvarını yıkarak durduğu yönünde ihbar aldı. Olay yerine giden emniyet güçleri, 26 M 0119 plakalı yolcu minibüsünün şoförü Süleyman İnlikaya'yı (42) hareketsiz halde aracın içinde buldu. Solunumu durmuş haldeki şoförün kalp krizi geçirdiğini sanan polislerden biri kalp masajı yaparak Süleyman İnlikaya'yı hayata döndürdü. İnlikaya, 112 acil yardım ekibi tarafından Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. Hastanedeki müdahale sırasında kalp krizi geçirmediği, sırtından vurulduğu belirlenen İnlikaya kurtarılamadı. Minibüste polis, 6.35 milimetre çapında bir mermi kovanı buldu.

  • ESKİŞEHİR (A.A)

     Hırsız ile ev sahibi hastanede karşılaştı
    İzmir Çiğli'de A.Ö. ile O.T. hırsızlık amacıyla Abdulgaffar Yanık'ın evine girdi. Uyanan ev sahibi ile hırsızlar boğuşmaya başladı. O.T.'nin yüzüne yumruk atan Yanık, A.Ö. tarafından bıçaklandı. İkinci kattaki evden atlayarak kaçan A.Ö. de kolundan yaralandı. Gözcülük yapan 4 kişi, yaralı arkadaşlarını taksiyle Karşıyaka Devlet Hastanesi'ne getirdi. Boğazından yaralanan ev sahibi Yanık da tedavi için aynı hastaneye geldiğinde bu kişilerle karşılaştı. Zanlılarla ev sahibi arasında kavga çıktı. Polis, zanlıları etkisiz hale getirerek gözaltına aldı.

  • İZMİR (A.A)

     İşadamının oğlu okuldan kaçırıldı
    Hatay İskenderun'da işadamı Süleyman Höyüklüoğlu, Mithat Paşa İlköğretim Okulu 2. sınıf öğrencisi oğlu 8 yaşındaki Mikail Can'ı, önceki öğleyin okula bıraktı. Höyüklüoğlu, oğlunun akşam eve dönmemesi üzerine polisi aradı. Mikail Can'ın derslere girmediği ve kırmızı motosikletli bir kişi tarafından kaçırıldığı tespit edildi. Telefonla arayan bir kişinin, Mikail Can'ın Pac Meydanı civarında olduğunu söylemesi üzerine aile ve yakınları bölgede arama yaptı. Ancak sonuç alınamadı.

  • HATAY (İHA)

     Nusaybin'de çatışma: 2 uzman çavuş şehit
    Mardin'in Nusaybin kırsalında operasyon yapan jandarma, Açıkköy yakınlarında terör örgütü PKK mensuplarıyla karşılaştı. Jandarmanın "Teslim ol" çağrısına teröristlerin ateşle karşılık vermesi sonucu İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görevli 2 komando uzman çavuş yaralandı. Yaralı askerler helikopterle Diyarbakır Asker Hastanesi'ne kaldırıldı. Jandarma Komando uzman çavuşlar Hayrettin Doğan ve Murat Öztürk tüm madahaleya rağmen kurtarılamadı.

  • (A.A)



  • 9 Ekim 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED