AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
KEŞMİR'IN ACISI BÜYÜYOR

Keşmir'i vuran depremin bilançosu korkutuyor. Keşmir'de hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bini geçti. 50 bini aşkın yaralı var. Onbinlerce insan enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Yüzbinlercesi evsiz kaldı

Pakistan'ın Keşmir bölgesini vuran depremin bilançosu giderek ağırlaşıyor. Resmi yetkililer depremde yaklaşık 30 bin kişinin öldüğünü bildirdi.

AFP'ye açıklama yapan yerel Ulaştırma Bakanı Tarık Faruk, Keşmir'de yaklaşık 30 bin kişinin can verdiğini, binlerce kişinin yaralandığını söyledi. Yerel bakan, ''Tahminlerimize göre, bölgemizde 30 bin civarında insan öldü. Köyler, kasabalar tamamen yıkıldı. Başkent Muzafferabad harabeye döndü'' dedi.

Ölü sayısı 40 bini geçti

Pakistan İçişleri Bakanı Eftab Han Şerpao ise, Keşmir'de meydana gelen depremde ölenlerin sayısını 19 bin 136, yaralananların sayısını 42 bin 397 olarak açıkladı. Keşmir'de apartmanların, okul binalarının ve kerpiç evlerin yıkıntıları arasında kurtarma çalışmaları sürüyor. Keşmir'in Hindistan'a ait bölümünde, depremde 600 kişinin öldüğü, 900 kişinin yaralandığı bildirildi. Pakistan hükümeti, deprem nedeniyle dün üç günlük yas ilan etti.

850 çocuk hâlâ enkaz altında

Pakistan'da umutsuz aileler, meydana gelen şiddetli depremde yıkılan iki okulun enkazı altında kalan 850'den fazla çocuğa ulaşmaya çalışıyor. Pakistan'ın depremde en çok zarar gören bölgelerinden Kuzey Batı Sınırı dağlarındaki Balakot vadisindeki bu çabalar, mahsur çocukların sesleri ve ailelerinin ağlamaları eşliğinde sürüyor.

Enkazlardan "Kurtarın beni, annemi çağırın, babamı çağırın'' duyuluyor. Öte yandan, 4 katlı Özel Şahin Okulu'nun enkazında 650 kadar çocuğun bulunduğu belirtildi. Enkazdan 19 çocuk yaralı olarak kurtarıldı. Dün sabah kurtarılan Busra adlı bir kız öğrenci, sınıfta oturdukları sırada deprem olduğunu, kalkmaya çalıştıklarını, ancak her şeyin yıkıldığını anlattı. Busra, ''Boynuma kadar gömülü kaldım. Diğerleri hâlâ enkaz altında'' dedi.

Dünya harekete geçti

Uluslararası toplum ve yardım kuruluşları, depremin vurduğu Pakistan'a yardım için seferber oldular. Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Pakistan'daki depremden sonra hızlı şekilde yardım çalışmalarını başlatan ülke oldukları belirtildi. Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, mevcut projelerden 10 milyon doların, depremden en çok etkilenen bölgelere acil yardım için yeniden tahsis edileceğini söyledi.

Avrupa Birliği de ilk etapta 4,4 milyon dolar yardım sözü verdi. ABD, İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Avustralya toplam 2,46 milyon dolar yardım sözü verirken, Çin 6,2 milyon dolar yardım taahhüt etti. Birçok ülke Pakistan'a kurtarma ekibi ile destek verirken Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz de Pakistan'a 20 milyon dolar yardım yapılacağını açıkladı. Uluslararası Kızılhaç bir inceleme ve kurtarma ekibi gönderdiğini açıkladı. Danimarka kurtarma çalışmalarına destek olmak için 1,34 milyon avro vereceğini açıkladı.

Türkiye'den kardeş Pakistan'a yardım

Pakistan'da meydana gelen deprem nedeniyle bölgeye, Türkiye'den yardımlar gönderilmeye başlandı. Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Pakistan'da meydana gelen deprem nedeniyle bölgeye, toplam 93 arama-kurtarma ve sağlık personeli, 5 araç, 2 ambulans, 3 arama-kurtarma köpeği ve yardım malzemeleri gönderdi. Kızılay, bölgeye gıda malzemesi, bebek maması, ceset torbası ile 8 kişilik ekip gönderdi.

Çocuklar açlık ve hastalık riski altında

UNICEF Başkanı Ann Veneman, depremden en çok etkilenne kesim olan Keşmir'deki nüfusun yarısını çocukların oluşturduğunu ve bu çocukların, açlık, soğuk ve hastalık riskiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti.

Koca kent enkaz yığınına döndü- Depremden en çok etkilenen yerlerden olan Balakot kenti adeta enkaza döndü. Keşmir'in Pakistan yönetimindeki başkent Muzaffarab kentinin de deprem nedeniyle çok büyük hasar gördüğü ve 'ölüm kenti'ne dönüştüğü kaydediliyor. Pakistan ve Keşmir'i vuran depremde en çok zarar gören yerlerdeki evlerin kerpiç olması dikkat çekti.

Müşerref'ten yardım çağrısı- Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, 30 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği felaketten sonra dünyadan yardım istedi. Müşerref, "Uluslararası yardım talep ediyoruz. İnsan gücümüz yeterli. Ancak mali desteğe ihtiyacımız var" diye konuştu.

AKUT da bölgede

Arama Kurtarma Derneği'nden (AKUT) 12 kişilik bir ekip, arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere Pakistan'a gitti. AKUT Genel Sekreteri Saydun Gökşin, ekibin hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Ekibimiz, Karaçi'ye, daha sonra İslamabad'a geçecek'' dedi.



10 Ekim 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED