AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Savaşın birebir tasviri

Otto Dix'in eserleri izleyeni, şahit olduğu savaş yıllarındaki cephenin içine kadar götürerek, kurbanlık gibi öne sürülmüş, kıskıvrak yakalanmış, yaralanmış, delirmiş ya da ölmüş askerlerin ve savaştan etkilenen sivil halkın durumuyla yüzleştiriyor.

Ünlü Alman ressam ve grafiker Otto Dix'in 86 eseri Yapı Kredi Kültür Merkezi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi'nde sergileniyor. Sergide Otto Dix'in 1920-1924 yılları arasında yaptığı eserlerden bir seçki "Eleştirel Grafik" ve "Savaş" başlıkları altında sunuluyor. Özgün baskılardan oluşan serginin merkezinde, sıklıkla Goya'nın Savaşın Yıkımları yapıtı ile karşılaştırılan Savaş dizisi var. Dizide, I. Dünya Savaşı'nı yaşayan ve savaştan sağ çıkabilen insanlardan biri olan Dix'in yaşadığı savaş döneminin şiddet ve sefaletini çarpıcı şekilde yansıttığı eserler yer alıyor.

Dix'in eserleri izleyeni cephenin içine kadar götürerek, kurbanlık gibi öne sürülmüş, kıskıvrak yakalanmış, yaralanmış, delirmiş ya da ölmüş askerlerin ve savaştan etkilenen sivil halkın durumuyla yüzleştiriyor. Otto Dix (Eleştirel Grafik 1920-1924, Özgün Baskı "Savaş" 1924) başlıklı sergi 30 Eylül-30 Kasım 2005 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

Tavrını resimlerde gösterdi

Alman dışavurumcu sanatın önde gelen isimlerinden Otto Dix için I. Dünya Savaşı sonrasını takip eden yıllar çektiği acılara rağmen verimli ve yaratıcı bir dönem oldu. Sanatçı en önemli eserlerini o dönemde yaptı. Resimler, guvaş ve suluboya tablolar, grafik çalışmalar... Dix'in bu çalışmalarının arasında en önemli yeri edinen "Savaş" (Der Krieg) gravür sergisi, savaşı bütün çirkinliğiyle ortaya koyar. Yüz yüze yapılan bu savaşın dehşetini yaşayan ve bu cehennemden sağ kurtulanlardan biri olan sanatçı burada savaş yıllarında birebir gözlemlediği insanları merkeze alır. Gördüklerini ve buna karşı geliştirdiği tavrını resimle ifade etmeyi üzerine bir borç bilen Dix için zamanla resim yapmak da kaçış yolu olamadı. Dix bunu şu sözlerle ifade ediyor: "Savaşın beni ne kadar derinden etkilediğini gençken farketmemiştim. Yıllar boyunca, en azından 10 yıl boyunca, hep aynı rüyaları gördüm: Harabeye dönüşmüş evlerin arasından sürünerek geçiyorum, ancak geçebileceğim kadar dar pasajlarda zorlanarak sürünüyorum. Hep yıkıntılar görüyordum rüyalarımda. Resim yapmak da benim için bir kaçış yolu olamadı."

Savaş sonrası sosyal hayat

İlk eserlerinde sosyal konuları ve I. Dünya Savaşı'nı acımasız bir doğruculuk içinde ele aldığı için 1933 ve 1945 yılları arasında iktidardaki Nasyonal Sosyalistler tarafından resim yapması yasaklanan Otto Dix, dönemin en önemli sanatçılarından biri. Savaş dizisi de, I. Dünya Savaşı sırasında yaşanan kıyımı birebir tasvir emesi bakımından önem taşıyor.

Sergide, Otto Dix'in savaş sonrası yaralı ve aynı zamanda yaşam hırsıyla dolu toplumu tasvir eden yapıtları da bulunuyor; fahişeler, dilenciler, gaziler sanatçının ilgilendiği konular arasında yer alıyor. Resmettikleri hakiki olduğundan izleyen üzerindeki etkisi de çok büyük.

 
Shri ve Burhan
Öçal turneye çıkıyor

Hint kökenli bas sihirbazı Shri ve deneysel çalışmalarıyla adından söz ettiren, dünyaca ünlü perküsyon ustası Burhan Öçal önümüzdeki hafta birlikte turneye çıkıyor.
TÜYAP GÜNLÜĞÜ
Mütareke romana nasıl yansıdı?
Mütarekeyle birlikte İstanbul, beş yıl boyunca işgal altında kaldı. Bu beş yıllık dönem, Türk romanında nasıl yer buldu? İşte bu sorunun peşine düşün Tamer Erdoğan, o yılların havasını teneffüs etmiş yazarların romanlarına yansıdığı şekliyle Mütareke İstanbul'unu inceliyor. Kanat Kitap'tan çıkan 'Türk Romanında Mütareke İstanbul'u'nda Ercüment Ekrem Talu, Halide Edip Adıvar, Salahaddin Enis Atabeyoğlu, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Âgah Sırrı Levend, Mehmet Rauf, Peyami Safa, Mithat Cemal Kuntay, Şükûfe Nihal Başar, Hilmi Ziya Ülken, Cevdet Kudret Solok, Ahmet Hamdi Tanpınar, Kemal Tahir, Münevver Ayaşlı, İskender Ohri'nin romanlarına bakılıyor.
Bilgi tel: 0212 252 42 80

Saksofon Kuartet İtalyan Kültür'de
Borusan Kültür ve Sanat Merkezi etkinlikleri çerçevesinde bugün İstanbul Saksofon Kuartet İtalyan Kültür Merkezi'nde bir konser verecek. Saat 19.00'da başlayacak konserde alto ve bariton sax'da Ergüven Başaran, tenor sax'da Güney Erken, tenor, alto, bariton ve soprano sax'da Aykut Demirel, alto sax'da Turgut Aktaş'tan kurulu İstanbul Saksofon Kuartet'e gitarda Cem Tuncer eşlik ediyor. Topluluk bu konserinde, dünyaca ünlü besteci ve aranjörlerin caz parçalarının yanı sıra 'goespel'lara dek uzanan bir müzik şöleni sunacak. Konser ücretsiz izlenebilecek.
Bilgi tel: 0212 336 32 89
10 Ekim 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED