AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Salgın planı' devrede

Sağlık Bakanlığı, hindilerde görülen kuş gribinin insanlara sıçramaması için "salgın planı"nı devreye soktu. Hastalığın özel aşısı olmadığı için vatandaşlara grip aşısı yapılıyor

  • YAKUP BULUT / ANKARA
    Sağlık Bakanlığı, "kuş gribi" için daha önceden hazırladığı "salgın planı"nı devreye soktu. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, halen hiç bir insanda kuş gribi vakasına rastlanmadığı ve paniğe kapılınmaması gerektiği belirterek, Tarım Bakanlığı ile eşgüdümlü olarak "kuş gribi salgın planını" devreye soktuklarını söyledi.

    Uzmanlar Manyas'ta tedbir aldı

    Buzgan, plan gereği ilk belirtilerden hemen sonra iki uzmanını Manyas'a gönderdiklerini bildirdi.Buz-gan, "Sağlık Bakanlığı bölgede koruyucu ilaçlar vererek gerekli çalışmaları yürütüyor. Ancak paniğe kapılmasın vatandaşlar. Henüz virüsün insana geçmesiyle ilgili bir durum sözkonusu değil. Bakanlık hesaplarını yapmış, önlemleri almıştır. Tabi asıl önemli tedbirler hayvanların ve hayvancılıkla uğraşanların kontrolü için Tarım Bakanlığı'nın aldıkları" dedi.

    Özel aşı yok

    Sağlık Bakanlığı uzmanlarının "salgın planı" gereği çiftlikte çalışanları yakından izlediğini, normal grip aşısı yaptıklarını ve ek olarak anti-viral ilaç tedavisine başladıklarını aktaran Buzgan, Manyas'ta insanlar üzerinde bir bulgu olması halinde anında karantina uygulamasına gidileceğini bildirdi. Henüz Manyas'taki vatandaşlar üzerinde bir belirti olmadığını kaydeden Buzgan, kuş gribinin özel bir aşısı bulunmadığını da söyledi.

    Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya da vatandaşları uyararak, ''Ben bunu keseyim, yiyeyim diye söylentiler duyuyorum. Lütfen yapmayın'' dedi. Bu arada, beldeye giriş ve çıkışlarda dezenfekte uygulaması başlatıldı.

    'Büyük salgınla ilgisi yok'

    Sağlık Bakanlığı, Manyas'ta görülen "kuş gribi" olayının dünyadaki büyük salgınla hiçbir ilgisi olmadığını" belirterek, ülke genelinde toplumu tehdit eden bir grip salgınının söz konusu olmadığını bildirdi. Açıklamada, kuş gribinin, kanatlılarda görülen bir hayvan hastalığı olduğu, "tavuk vebası" olarak da adlandırılan hastalığın, hayvanlar arasında yüksek derecede bulaşıcılık gösterdiği ve ölümlere neden olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Bu salgın ayolaçan virüs henüz insandan insana bulaşmamakta olup, böyle bir salgının çıkıp çıkmayacağı bilinmemektedir" denildi.

    Tavuk vebası olarak biliniyor

    Tıp dilinde "avian gribi" olarak da isimlendirilen "tavuk vebası" ya da son günlerde sıkça duyduğumuz ismi ile kuş gribi, kuşlara ait HSN1 kod adlı virüsten kaynaklanıyor. Virüs, kuşların bağırsağına yerleşiyor. Avian gribinin, normal şartlarda sadece kuşlar ve domuzlarda hastalığa yol açtığı bilinirken, 1997 yılında Hong Kong'da HSN1, insanlarda grip salgınına neden oldu. Bilim adamları vakaların nasıl ortaya çıktığını çözmeye çalışıyor.

    Çömez'den bakanlığa eleştri

    AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kuş Cenneti Milli Parkı'nda bir takip merkezi oluşturup, göçmen kuşların periyodik aralıklarla kuş gribi virüsü taşıyıp taşımadıklarını araştırsaydı, şimdi bu vakaya rastlanılmazdı" dedi.

    Çömez, Manyas İlçesi'ne bağlı Kızıksa Beldesi'nde görülen tavuk vebası hastalığıyla ilgili olarak, TBMM'nin 16 Şubat 2005'te yapılan 59. birleşiminde, Bakanlığı uyardığını söyledi.



  • 10 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED