AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

Yıllık İzinde, İl Dışına Çıkış İçin İzne Gerek Yok

Öğretmenlerin yaz döneminde, il dışına çıkması için izne gerek var mıdır? Bu konudaki mevzuat nasıldır?

657 sayılı Kanunun Yıllık İzinlerin Kullanılışını düzenleyen 103'üncü maddesinde; "...Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez." hükmü yer almaktadır.

Yine 657 sayılı Kanunun İkamet Mecburiyetini düzenleyen ek 20'nci maddesinde; "Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmeleri esastır. Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebilir. Devlet memurları, ikamet ettikleri il hudutlarını tatillerde ancak yetkili amirin izniyle terkedebilir." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde, yıllık izinde olan memurların il dışına çıkışlarında herhangi bir yerden izin almaya gerek yoktur. Ancak, bilgi verilmesi olabilecek bir gelişmede ulaşım sağlanması açısından önemlidir. Öğretmenlerin de izinleri yaz ve dinlenme tatillerinde olduğu için bunların il dışına çıkışlarında izin almalarına gerek yoktur. Bu görüşlerimiz, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda yer alan "tatil" kavramından kaynaklanmaktadır.


Yedek Subay Öğretmenlik Yapanın Şimdiki Derecesi

24.09.2002 de göreve başladım. 31.03.2004 ve 31.03.2005 tarihleri arasında yedek subay öğretmen olarak askerlik yaptım. Şu an derecem kaçtır?

5.10.2005 tarihi itibariyle 24.09.2002- 5.10.2005 = 3 yıl, 11 gün hizmetiniz bulunmaktadır.

24.09.2002 tarihinde 9/1 göreve başlama.

5.10.2005 tarihinde 8/1 11 gün kıdem

5289 sayılı Kanun gereğince 1 derece ilave edilmesi halinde derece ve kademeniz 7/1 olacaktır.


Aday Memur da Bir Dereceden Faydalanır

2004'ün Ağustos ayında SHÇEK kanalıyla işe yerleştim. 1 yılım doluyor. Asaletim tasdik edilecek mi? Bir de ben 15.01.2005'te görevdeydim. Bir dereceyi hak etmiş miyimdir?

657 sayılı Kanunun Adaylığa kabul edilmeyi düzenleyen 54'üncü maddesinde; "..Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, adaylık sürenizin 1 yılı doldurduktan sonra kaldırılması idarenin takdirindedir. Ancak, 2 yılın dolması halinde ise adaylığın kaldırılması zorunludur. Sizin herhangi bir talepte bulunmanıza gerek yoktur.

Diğer yandan, 5289 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerine Bir Derece Verilmesi Hakkında Kanunun 1'inci maddesi gereğince 15.1.2005 tarihinde görevde olmanız nedeniyle kazanılmış hak aylık derece ve kademenize bir derece ilave edilecektir. Yani aday memur olmanız bir dereceden yararlanmanıza engel değildir.


Köy'e Ataması Çıkan Hemşire İl Merkezinde Oturabilir mi?

Merkeze 50 km uzakta bir köye ataması yapılmış bir hemşireyim. Eşim avukat ve bürosu merkezde. Köye gidiş-geliş yapmak istiyorum ama olmaz diyorlar. Zaten ocakta doktor yok. Köye taşınsam eşimin işi dolayısıyla zor olacak. Bu konuda yasal bir düzenleme var mı?

657 sayılı Kanunun İkamet Mecburiyetini düzenleyen Ek 20'nci maddesinde, Devlet memurlarının görev yaptıkları kurum ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde (mücavir alanları dahil belediye ve köy hudutları içerisinde) ikamet etmelerinin esas olduğu belirtilmiştir. Yine aynı maddede, Devlet memurlarının görevini aksatmamak kayıt ve şartıyla birinci fıkrada belirlenen hudutlar dışında ikamet etmelerine mensup oldukları kurumun yetkili amirince izin verilebileceği belirtilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde, kurumunuzun yetkili amiri tarafından izin verilmediği müddetçe çalıştığınız yer dışında ikamet etmeniz mümkün değildir.


KPSS'ye Lise Düzeyinde Girdim, Şimdi Üniversite Mezunuyum

2004 yılında üniversite 3.sınıfta okurken KPSS'ye lise (sağlık meslek lisesi) düzeyinde girdim. 2005 Haziran'ında mezun oldum. Bu arada KPSS memur yerleştirmelerine başvurdum ve Çevre Sağlık Teknisyenliğine yerleştirildim. Benim açımdan bir problem var mı?

Daha önce bir çok defa bu konuda açıklamada bulunulmuştu. 2004 Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İlk Defa Atanacaklar İçin Tercih Kılavuzunda; "2.2 Önce girilen sınavla son girilen sınav arasında öğrenim düzeyi farkı varsa adaylar son girdikleri sınav düzeyinde bir kadroyu tercih etmek zorundadırlar."ifadesine, 2005 Kamu Personel tercih Kılavuzunda ise; "2.3 Tercihlerin geçerli olabilmesi için Tercih Formlarının teslim edildiği tarihte, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. 15 Temmuz 2005 tarihinden sonra mezun olacakların tercihleri işleme alınmayacaktır."ifadesine yer verilmiştir.

Bu çerçevede bu konudaki en önemli husus Tercih Formlarının teslim edildiği tarihteki sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunmasıdır. Bu doğrultuda sizin açınızdan herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır.



Aynı Durumdaki İki İmam Hatiplinin Derecesi Neden Farklıdır?

1992 İHL mezunuyum. Şubat 1994'te imam hatiplik görevine başladım. 1995 Ağustos'unda Kayseri'ye nakil yaptırdım. 1992 yılında başladığım ilahiyat fakültesini 1997 Temmuz'unda bitirdim. 2002 Aralık ayında asker oldum. 2003 temmuz ayında da terhisimi aldım. Bugünkü kadro derecem 5/1. Benimle aynı tarihte göreve başlayan bir arkadaşım (İHL mezunu olarak) şu anda 4/1'inde. Bu arkadaşımın ilahiyattan mezuniyet tarihi de 2003. Bu fark nasıl olur?

İntibakınız yapacak olursak;

1992 İHL mezunu emsaliniz
31.7.1996 Üniversiteyi bitirme tarihi.

Buna göre; 31.07.1996 - 9/1, 31.07.1997- 9/2 olacaktır. Dolayısıyla emsale takılmanız nedeniyle 2 yıllık bir kaybınız söz konusudur. 31.07.2005 tarihi itibariyle de 5/1 olacaktır.

Sizinle göreve başlayan arkadaşınızın her şeyiyle size eşit olması lazım ki sizle aynı derece ve kademede olsun. Arkadaşınızın 6 yıllık sicil notunu ortalaması nedeniyle kademe alma durumu olabilir. Yine göreve başlamadan önce askerliğini yapmış olabilir. Bunlar derece ve kademeye etki eden unsurlardır.


İki Yıla Bir Kademe Aday Memura Uygulanmaz

1994 yılında Sinop'ta branş öğretmeni olarak görev başladım. Asaletimi almadan 1995 yılında askerliğe gittim ve 1996 yılında başka bir okulda göreve başladım. Sonra başka bir il'e atandım. Bu ilin MEM'i derece kadememi 5/2'ye iletmesi gerekirken 5/1'de bir yıl sabit tuttu. Bunun nedenini de stajyerliğimin iki yıl olmasını gösterdi. Böyle bir şey olabilir mi?

657 sayılı Kanunun Asaleti Onaylanan Memurların Kademe İlerlemelerini düzenleyen 159'uncu maddesinde; "Adaylık süresi sonunda bu Kanun hükümlerine göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemelerinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde, adaylık süresinin sonunda (adaylık süresi en az 1, en fazla 2 yıldır.) adaylıkta geçirilen her bir yıl için bir kademe ilerlemesi verilir. Bu husus az çok personel işlerinden anlayan her personelin bilmesi gereken basit bir şeydir. Ancak, şu hususu belirtmek gerekir ki 150 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde aday memurların Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliği hükümlerine tabi olmadığı bu nedenle de kalkınmada öncelikli yörelerde görev yapan aday personel hakkında iki yıla bir kademe uygulaması yapılmayacağı belirtilmiştir. Bu nedenle, adaylık döneminde geçen süreniz 64 üncü madde kapsamında değerlendirmeye alınmamıştır. Sonuçta da bir kademe kaybınız olmuş olabilir. Sinop'un I. Derecede Kalkınma Öncelikli Yöreler arasında olduğu dikkate alındığında bu olasılığın daha yüksek olduğu görülmektedir.


Ne Zaman Emekli Olurum?

01.11.1983-30.11.1984 tarihleri arasında 390 gün SSK'lı hizmetim var. Daha sonra 11.02.1985 tarihinde öğretmen olarak göreve başladım. Hizmet birleştirmesini yaptım. Bu durumda hangi yıl ve kaç yaşında emekli olabilirim?

SSK hizmetiniz 390 gün: 1 yıl, 1 ay
Emekli Sandığı hizmeti: 11.02.1985 - 26.09.2005 = 20 yıl 7 ay 15 gün
Toplam hizmet: 21 yıl, 8 ay, 15 gün =21 yıl 9 ay

Buna göre, 48 yaş ve 25 fiili hizmet yılını tamamladıktan sonra emekli olabilirsiniz. Fiili hizmet zammı süreniz varsa bu süre he-saplanan yaştan düşülecektir.


Okullarda Daha Önce Müdür Yardımcılığı Yapanların Soruları

Soru 1- 2000 yılında atanmış öğretmenim. Mart 2005'de yapılan müdür yardımcılığı sınavını kazandım. Temmuz 2005'de bir okula müdür yardımcısı oldum. Ben bu yıl içerisinde istifa edersem müdür yardımcılığı hakkım ne olur? Soru 2- MEB'de 4 yıl müdür yardımcısı kadrosu ile çalıştım. Sonra BOTAŞ'a bağlı bir kuruma geçtim. Kurumum özelleşince DPB beni MEB'e V.H.K.İ. atadı. Müdür yardımcılığına yeniden atanabilir miyim?

Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Yeniden Atamayı düzenleyen 25'inci maddesinde; "Birleştirilen, dönüştürülen veya kapatılan eğitim kurumlarının önceki yöneticileri dahil, daha önce eğitim kurumu yöneticiliğinde bulunmuş olanlar, ayrıldıkları veya istekleri halinde daha alt tipteki eğitim kurumları yöneticilik görevlerine yeniden atanabilirler. Aynı eğitim kurumuna atanmak üzere birden fazla adayın başvurmuş olması durumunda EK-2'deki Yönetici Değerlendirme Formuna göre yapılacak değerlendirme sonucuna göre atama yapılır." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümde yer alan "atanabilirler" kelimesi gereğince Kurumunuzun taktir hakkı bulunmaktadır. Bu çerçevede, kurumunuzun takdiriyle müdür yardımcılığına yeniden görevlendirilmeniz mümkündür.


Muvafakat Nerede Gereklidir?

Son yerleştirmeler ile bir kuruma memur olarak atandım. 2006'da olması muhtemel KPSS'ye girerek atandığım Bakanlıktaki VHKİ ya da Bilgisayar işletmeni kadrosuna atanabilir miyim? Muvafakat almamda bir sorun olur mu?

Muvafakat işlemi farklı kurumlar arasında söz konusudur. Diğer taraftan, sınav sonucuna göre VHKİ kadrosuna atanmanız mümkün olmakla birlikte bir çok kurumda VHKİ ve Bilgisayar İşletmeni kadrosuna gerekli şartları taşıyan memurların görevde yükselme eğitim ve sınavına tabi olmadan atanmaları mümkündür. Bu nedenle sadece bu kadrolara atanmak için sınava girmenizi çok anlamlı bulmadığımızı belirtmek isteriz.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

8 Ekim 2005
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED