AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Tavukçular AB yolundaki
son virajda kuş gribi oldu

Beyaz et üreticilerinin 2006'dan itibaren ihracat yapmaya hazırlandığı AB, Manyas'taki kuş gribi vakası üzerine, Türkiye'den canlı kanatlı hayvan ithalatını yasaklama kararı aldı

  • Yılmaz YILDIZ
  • BERİVAN ORUÇOĞLU
  • YAKUP BULUT

    Tarım Bakanlığı'nın yaptırdığı taramada kuş gribine rastlanmadığı için yıl sonunda AB'ye ihracat yapmaya hazırlanan beyaz et üreticileri, Manyas'taki kuş gribi vakası üzerine AB'nin aldığı ithalat yasağına takıldı. Kesin kararını test sonuçlarının belli olacığı Çarşamba günü verecek olan AB, Türkiye'den canlı kanatlı hayvan, beyaz et ve kuş tüyü ithalatını geçici süre durdurduğunu açıkladı.

    AB Komisyonu'nun Sağlık ve Tüketicinin Korunmasından Sorumlu üyesi Markos Kipriyanu'nun talebi üzerine, Türkiye'den tüm AB ülkelerine ölü kanatlı hayvan ithalatının dün akşamdan itibaren yasaklanacağını bildiren sözcüler, Türkiye'den gelecek numunelerin çarşamba gününe kadar inceleneceğini bildirdiler.

    Test sonuçları bekleniyor

    AB üyesi 25 ülkenin veteriner yetkilileri Türkiye ve Romanya'da ortaya çıkan kuş gribi vakalarıyla ilgili olarak yarın Brüksel'de toplanacak. Türkiye ve Romanya'daki kuş gribi vakalarıyla ilgili test sonuçlarının belli olmasının beklendiği gün yetkililer bir araya gelerek, iki ülkeye yönelik ek yaptırımlarının uygulanıp uygulanmayacağına karar verecekler.

    Kipriyanu resmi ziyaret için geldiği Sofya'dayaptığı açıklamada, Türkiye'de rastlanan kuş gribi virüsünün Asya'da çok sayıda kümes hayvanı ve kuşun ölümüne yol açan virüsle aynı olup olmadığını henüz bilmediklerini söyledi. Kipriyanu, "Önümüzdeki günlerde nihai test sonuçları alındığında ithalata karşı aldığımız önlemleri yeniden gözden geçireceğiz'' dedi.

    Polonya ve Yunanistan'ın ardından Ukrayna da Türkiye ve Romanya'dan kümes hayvanı ithalini yasakladığını açıkladı.

    Sektörü etkilemez

    Bakanlık yetkilileri, Türkiye'deki beyaz et üreticileri, AB'ye beyaz et ihracatının zaten yasak olduğunu belirterek, kararın sektörü olumsuz etkilemeyeceğini açıkladı. Buna karşın Türk tavukçuluk sektörü, bu yıl sonundan itibaren AB'ye ihracata hazırlanıyordu. AB veterinerlik yetkilileri, Türkiye'den 6 tesiste inceleme yapmış ve bunları uygun bulmuştu. Bazı eksikliklerin giderilmesi halinde, bu yıl sonu itibariyle sektörün AB'ye ihracatının başlayabileceği ifade ediliyordu.

    'Türkiye, hazırlıklıydı'

    Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, kuş gribi vakasına Türkiye'nin hazırlıksız yakalanmadığını, 2003 yılında Hollanda'da görülen kuş gribi vakasından sonra Tarım Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili sürekli çalışma halinde olduğunu söyledi. Canolar, "Bakanlık bu konuda erken uyarıyı gayet güzel çalıştırdı. Fazla bir hasara sebep olmadan bu hastalığın önüne geçileceğini düşünüyoruz" dedi.

    Borsa şirketleri tedirgin

    Bu arada halka açık et üreticileri Borsa'yı bilgilendirdi. Pınar, Van Et, Banvit ve Şeker Piliç şirketlerine ait kanatlı hayvan çiftliklerinde kuş gribi veya benzeri bir hastalığa rastlanmadığını bildirdi.

    Tavuk eti yiyenlerin kuş gribine yakalanabileceği yönünde açıklama yapanlara sert tepki gösteren Sağlık-Sen Genel Başkanı Aksu, bu açıklamaları yapanları tavuk ihracatını baltalayarak, vatana ihanet etmekle suçladı.

    İtlaf bedelleri karşılanacak

    Kuş gribi nedeniyle itlaf edilen hayvanların bedellerini hükümet karşılayacak. Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada kuş gribi nedeniyle itlaf edilen hayvanların bedellerinin ödeneceğini söyledi. Çiçek, hastalığın görüldüğü bölgede her türlü denetim ve kontrolün yapıldığını söyledi. Çiçek, "Bazı hayvanlar itlaf edildi. İtlaf edilen hayvanların ve bundan sonra gerekli olması halinde itlaf edilecek hayvanların bedelleri, hükümet tarafından karşılanacak" dedi. Bu arada çiftçilerin kaybının karşılanması için, bölgedeki büyük şirketlerin 50 milyar liralık kaynak ayırdığı, itlaf edilen hayvanların bedelinin bu şirketler tarafından karşılanacağı belirtildi.

    Kuş gribi takvimi

    Türkiye'den tüm dünya ülkelerine 4 bin ton tavuk eti 18 bin tavuk ürünü ve 95 milyon yumurta ihraç ediliyor.

    5 Ekim Çarşamba

    Hastalık Balıkesir ili Manyas ilçesi Kızıksa (Kızılköy) Beldesi ile Salur Köyleri arasındaki çeltik tarlalarında otlatılan hindilerde çıktı.

    6 Ekim Perşembe

    Veteriner ekipleri tarafından hastalık mahalline gidilerek kalan hayvanların tümü imha edildi ve ölü hayvanlar da derin çukurlara gömüldü.

    7 Ekim Cuma

    Hastalığın Tavuk Vebası ve H5 tipi olduğu kesinleşti. "Tavuk Vebası Acil Eylem Planı"devreye konuldu. Mihrak çevresinde 10 km. yarıçapındaki alanda kordon ve karantina tedbirleri alındı.

    8 Ekim Cumartesi

    Koruma bölgesinde 2700 adet hindi ile beldede bulunan köy tavukları bedelleri ödenmek üzere imha edilmeye başladı ve 10 Ekim itibari ile imha işlemi bitti.

    9 Ekim Cuma

    Bölgedeki kuş gribi salgını sürekli takip edildi.

  • 2.5 milyar dolarlık sektör
  • Tazminatı şirketler karşılayacak



  • 11 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED