AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

YÖK'e atamalara Danıştay'dan tedbir
Danıştay, YÖK'ün, Başbakanlık'ın personel atamalarına ilişkin genelgesinin öğretim elemanları yardımcı kadrolarına yapılacak atamaları düzenleyen kısmının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davada ilk kararı verdi. Danıştay 8. Dairesi söz konusu genelgenin YÖK'e ilişkin kısmının yürütmesini, davalı idareden savunma alınıp yeniden bir karar verilinceye kadar durdurdu. Karar tebliğe çıkarıldı. Başbakanlık'tan savunma geldikten sonra 8. Daire yeniden yürütmenin durdurulması istemini karara bağlayacak. Ancak bu arada, Başbakanlık 8. Daire'nin savunmaya kadar verdiği yürütmenin durdurulması kararına itiraz da edebilecek. Böyle bir itiraz yapılırsa Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu karara bağlayacak.

 Röntgencilerin sağlığı tehlikede
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), karara bağladığı bir davada röntgen ve radyumla tedavi müesseselerinde çalışan personelin sağlık yönünden çok ağır bir tehlike içinde bulunduğuna dikkat çekti. Bu tür yerlerde çalışan personelin ilaveten başka işlerde çalıştırılamayacağını karara bağlayan askeri mahkeme, ayrıca radyasyonlu ortamlardaki çalışma şartlarının hukuka uygun hale getirilmesini istedi. Davacı, dava dilekçesinde 200 yataklı Askeri Hastane Radyoloji Servisi'nde görev yaptığını hatırlatarak, günlük mesaisinin 5 saatini röntgen, 3 saatini idari işlerde olmak üzere toplam 8 saat çalıştırıldığını bildirdi. İdari işlerde çalıştırılmasına ilişkin işlemin iptalini isteyen davacı, davanın yerel mahkemede reddedilmesi üzerine AYİM'e başvurdu. Askeri mahkeme, yerel mahkemenin red kararını hukuka aykırı bularak işlemi iptal etti ve sözkonusu işte çalışan kişinin 5 saatten fazla çalıştırılamayacağını hükme bağladı.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA

     Sakal-ı Şerif TBMM gündeminde
    CHP Sakal-ı Şerif ile ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı. CHP Antalya Milletvekili Nail Kamacı, TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'a "Sakal-ı Şerif'i İstanbul Atatürk Havalimanı'na neden getirttiniz?" sorusunu yöneltti. Basında çıkan Sakal-ı Şerif'in Atatürk Havalimanı'na götürüldüğüne ilişkin haberlerden yola çıkarak bir soru önergesi hazırlayan Kamacı, Sakal-ı Şerif'in Dubai Prensi Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum'un isteği üzerine Atatürk Havalimanı'na getirildiğinin doğru olup olmadığını sordu. İşte Kamacı'nın Bakan Koç'tan cevabını beklediği diğer sorular: -Sakal-ı Şerif'in Atatürk Havalimanı'na getirilmesi yolunda Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın herhangi bir talebi oldu mu? -Şeyh Maktum Kadir Gecesi'ne kadar Sakal-ı Şerif'i Dubai'deki Müslümanların ziyaretine açmak üzere Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan istemiş midir? -Sakal-ı Şerif'in Dubai'ye gönderilmesi kararı verildi mi? Verildiyse kimin emir ve imzasıyla verildi? -Eyüp Camii'ndeki Sakal-ı Şerif'i gece yarısı düzenlenen tutanakla teslim alan ve tutanağı düzenleyen bürokratlar kimlerdir? Bu bürokratlar hakkında yasal tahkikat yapılacak mıdır?

  • TBMM BÜROSU / ANKARA

     Devlet zoruyla ibadet olmaz
    DYP lideri Mehmet Ağar, "Kutsal emanetler devlet emriyle ziyaret edilmez. Onların yüzyıllardan beri bir gelenek içinde nasıl ziyaret edildiği bellidir" dedi. Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanjol Kazıbekulı Jankuliyev ile Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Zakir Haşimov, Ağar'ı parti genel merkezinde ayrı ayrı ziyaret etti. Ağar, ziyaretlerin ardından bir gazetecinin "Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un Sakal-ı Şerif'i havaalanına getirtmesi ile ilgili ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, şunları kaydetti: "İslam adabına, usulüne uymayan bir yol izlenmiştir. Ben Turizm Bakanı'nın meseleyi bu ölçüde geçiştiren ve milleti güldüren komik mazeretler çerçevesine sığınan açıklamalarının doğru olmadığına inanmak istiyorum. Anlaşıldığı kadarıyla başka bir şey yapılmak istenmiştir. Tepkilerin çok sert olacağı anlaşılınca vazgeçilmiştir. Yıllarca Sakal-ı Şerif, sessiz sedasız bakanlarca, Başbakanlarca ziyaret edilmiştir. Ama bunlardan hiç kimsenin haberi olmamıştır. Devlet zoruyla ibadet olmaz. Kutsal emanetler devlet emriyle ziyaret edilmez. Onların yüzyıllardan beri bir gelenek içinde nasıl ziyaret edildiği bellidir"

     Aysel: Destek verenleri mahçup etmeyeceğim
    Gaziantep'te, geçen yıl sokak çocukları kontenjanından lise pansiyonuna alınan ve bu yıl "Yatacak yer yok" denilerek geri çevrilince eğitimine ara vermek zorunda kalan Aysel Küçük, okuluna kavuştu. Abdülkadir Konukoğlu Lisesi'nde okuyan ve okulun pansiyonunda kalan Aysel Küçük, sınıfı teşekkürle geçmesine rağmen Devlet Parasız Yatılı Okulu Sınavı'nda başarısız olunca çok sevdiği okuluna devam edemedi. Aysel'e, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey sahip çıktı. Aysel Küçük, Özel Mutafoğlu Lisesi'ne kabul edildi. Okulun pansiyonunda da kalma imkanına kavuşan Aysel, bugün okulda ilk gününü yaşadı. Arkadaşlarıyla tanışan ve sırasına oturan Aysel, çok mutlu olduğunu belirterek, "Okumak kadar güzel bir şey yok. Bana destek verenlere çok teşekkür ederim. Onları mahçup etmeyeceğim. Okuyup öğretmen olacağım" dedi.

     Göç eden 19 aile de ilçeye dönecek
    Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve yasalarla yönetildiğini vurgulayan Başkan Hamit Ergin, kan davalı Dolan ailesi ile akraba ve bir aile olduklarını ifade etti. Ergin, şöyle dedi: "Girişimler sonuç vermeyince bu yola başvurduk. Türkiye Cumhuriyeti'nin güçlü bir devlet ve kendi belediye başkanını koruyabilecek güçte olduğunu göstermek amacıyla ilçeye geldim. İlçeye gelişimdeki amacım, devletin ülkenin her yerinde olduğunu ve bir belediye başkanının engellenemeyeceğini göstermek istedim. Kan davası nedeniyle bizim aileden 19 aile ilçeden Diyarbakır'a göç etmişti. Onlar da yavaş yavaş ilçeye dönecek. Barış girişimlerine son vermiş değiliz. Karşı tarafa barış elimi uzatıyorum. Biz bir aileyiz. Barışın bir an önce olmasını diliyorum."

     'Mayın'dan yaralanan yedi kişiden biri öldü
    Van'ın Muradiye ilçesi Akçagül Köyü yakınlarında, PKK'lı teröristlerin yola döşediği mayına çarpan minibüste bulunan ve yaralanan Seyfettin Balkıs (10), tedavi gördüğü Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde öldü. Öte yandan, Bingöl'ün Yayladere ilçesinde askeri bir aracın mayına çarpması sonucu üç asker yaralandı.

  • VAN, BİNGÖL

     Tunceli'de üç terörist öldürüldü
    Tunceli'de güvenlik güçleri ile terör örgütü üyeleri arasında çıkan çatışmada, üç terörist ölü ele geçirildi. Tunceli Valiliği'nden yapılan açıklamada, Pertek İlçesi'ne bağlı Aşağı Gülbahçe Köyü kırsalında, güvenlik güçleri ile terör örgütü üyeleri arasında çıkan çatışmada, üç teröristin ölü olarak, silahlarıyla birlikte ele geçirildiği belirtildi. Bölgede operasyonun sürdüğü bildirildi.

  • TUNCELİ

     Özalp'ta dört PKK'lı terörist tutuklandı
    Van'ın Özalp ilçesinde terör örgütü PKK'ya yardım ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 5 kişiden 4'ü tutuklandı. İlçe Emniyet Amirliği ekipleri, PKK'ya yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle üç gün önce 5 kişiyi gözaltına aldı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen 5 kişiden İ.G, C.K, S.G VE M.A.M, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

  • ÖZALP

     Yüksekova ve Gürpınar'da C4'ler elegeçirildi
    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, 23 kilogram esrar ile 2 el bombası, 1 Kalaşnikof marka silah, 385 gram C-4 patlayıcı madde ile bomba yapımında kullanılan 50 santimetre uzunluğunda 2 siyah ve sarı fitil, 1.5 metre uzunluğunda elektrik kablosu ve 20 mermi bulundu. Bu arada ilçenin Akpınar Köyü Duranlar Mezrası'nda Ş.D. ile N.D'nin evinde yapılan aramada, 1 tabanca, 2 silah, 13 şarjör ile 108 mermi ele geçirildi. Öte yandan Van'ın Gürpınar ilçesinde PKK'ya yönelik operasyonda, C-4 patlayıcı madde ile 6 adet Kalaşnikof marka silaha ait şarjör ele geçirildi.

  • HAKKARİ, VAN

     Teröristler yol kesip bir polisi kaçırdı
    Şırnak'ın İdil ilçesi ile Mardin'in Midyat ilçesi arasındaki Mağara Köyü yakınlarında gece bir grup terörist, yolu keserek araçları durdurdu. Araçlarda bulunanları indiren teröristler, araç sahiplerinden 5'er YTL aldı. Teröristler, yıllık izinden sözlüsü öğretmen B. İ. D. ile dönen Hakan Açıl'ın polis olduğunu öğrendi. Araç sürücüleriyle araçta bulunanları serbest bırakan teröristler, Şırnak'ın Cizre İlçesi Emniyet Müdürlüğü Yeşil Kart Bürosu'nda görevli polis memuru Hakan Açıl'ı kaçırdı.

  • İDİL

     Öcalan, AİHM'nin gündeminde
    Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin temyiz niteliğindeki büyük dairesinin PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan ile ilgili Mayıs'ta aldığı karar, yarın Avrupa Konseyi'nin büyükelçiler seviyesinde toplanan Delegeler Komitesi'nin gündemine gelecek. AİHM kararlarının yerine getirilmesini denetlemekten sorumlu Delegeler Komitesi, haziranda ilk kez kendi gündemine gelen davanın, Ekim'den sonra ele alınmaya başlamasına karar vermişti.

  • STRASBOURG (A.A)

     TOKİ, Siirtlilere ahırlı evler yapacak
    Başbakan Erdoğan Siirt şehir merkezinde çok fazla gecekondu ve eski yapının bulanması sebebiyle TOKİ ile birlikte yeni bir konut projesinin yapılması talimatını verdi. Erdoğan, TOKİ'nin yeni bir proje gerçekleştirerek bölgeye ahırlı evler yapılmasının daha uygun olacağını belirtti. TOKİ önümüzdeki günlerde başlayacak projeyle Siirt'e modern binalar inşa ederken, vatandaşın ihtiyacını giderecek ahırlı ev projesini de gerçekleştirecek.

  • ERHAN SEVEN

     'Doktorlar cihaz çalıyor'
    İstanbul SSK Okmeydanı Hastanesi'ne hibe edilen cihazların aynı hastanede görev yapan bazı doktorlar tarafından çalındığı iddia edildi. Olayla ilgili hem hastane hem de Sağlık Bakanlığı, çok yönlü soruşturma başlattı. Onkoloji uzmanı doktor Muzaffer Çavuşoğlu, hastaneden bazı meslektaşlarının cihaz çaldığını gördüğünü ve bu konuda daha önce de Sağlık Bakanlığı'na birçok defalar başvuruda bulunduğunu kaydedetti. Bugüne kadar yaptığı her şikayetin ardından tayinle cezalandırıldığını söyleyen Çavuşoğlu, ancak her defasında yargı kararıyla yeniden eski görev yerine döndüğünü kaydetti.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA

     Köprü 10 gün bakımda
    Boğaziçi Köprüsü ile ve Ortaköy Viyadüğü üzerinde 12-22 Ekim tarihleri arasında onarım çalışmaları yapılacağı bildirildi. Karayolları 17. Bölge Müdürü Yakup Dost, yaptığı açıklamada, Boğaziçi Köprüsü üzerinde Asya-Avrupa yönünde asfalt onarımı ve tamir işleri ile Ortaköy Viyadüğü üzerinde asfalt onarım işleri yapılacağını belirtti. Onarıma 12 Ekim Çarşamba günü başlanacağını ifade eden Dost, "Çalışılan saatlerde Boğaziçi Köprüsü'nün Asya-Avrupa yönündeki 3 şeridi trafiğe kapatılacak ve trafik akışı Avrupa-Asya yönünde iki şerit, Asya-Avrupa yönünde ise bir şerit olarak verilecektir. Günün diğer saatlerinde kısıtlama olmayacak" dedi.

  • İSTANBUL

     Kültürler arası barış gezisi
    'Kültürler ve Dinler Arası Çatışma' söyleminin yaygın olduğu bu günlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İslam ülkelerinden 55 akademisyen ve basın mensubunu, 10-15 Ekim 2005 tarihlerinde İstanbul da ağırlıyor. Etkinlik boyunca Türkmenistan'da 6, Azerbaycan'dan 7, Özbekistan'dan 2, Kazakistan'dan 13, Kırgızistan'dan 5, Suriye'den 4, Birleşik Arap Emirlikleri'nden 3, İran'dan 10 ve Tacikistan'dan 5 kişi olmak üzere, ülkelerinin önemli akademisyen, gazeteci ve kültür-sanat adamlarından oluşan 55 kişilik davetli grubu, İstanbul'un tarihi mekanları, camileri ve müzelerini geziyor. Gezisine Galata Kulesi'nden başlayan heyet, sırasıyla Karaköy Yeraltı Camii ve Arap Camii'ni gezdikten sonra, tekneyle Haliç turu attı.

  • YASİN YILMAZ / İSTANBUL

     Öğretmenlere beş YTL'ye iftar
    Küçükçekmece Öğretmenevi Ramazan dolayısı ile öğretmenlere beş milyon liraya yedi çeşit iftar yemeği veriyor. İftar saati öncesi öğretmenevini dolduran öğretmenler, ilahi müziği eşliğinde oruçlarını açıyor. Uygulamadan büyük mutluluk duyan öğretmenler, öğretmenevlerinden kendilerine yönelik benzer hizmetler beklediklerini söylüyorlar. Küçükçekmece Öğretmenevi Müdürü Hüseyin Çebi, öğretmenlerin başlattıkları özel iftar programına büyük rağbet gösterdiklerini söyledi. Her akşam restoranlarındaki bütün masaların dolduğunu ifade eden Çebi, "Öğretmenlerimiz başlattığımız hizmetten kendileri yararlandığı gibi, eş ve dostlarını da öğretmenevi'ne iftara davet ediyorlar"dedi.

  • İSTANBUL

     'Elveda bebeğim'
    Camiye bırakılan 16 günlük bebeğin üzerinden "Umarım bir gün onunla hayatta karşılaşırız. Elveda bebeğim" yazılı not çıktı. Konya Merkez Meram İlçesi Küçük Kovanağzı Mahallesi Kömürcüler Camii önünden geçen bir vatandaş, çanta içinde bir bebeğin ağladığını fark ederek, durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis, bebeği çantadan alarak, soğuktan etkilenmemesi için polis otomobiline götürdü. Hastaneye kaldırılan bebeğin üzerinde "23 Eylül'de dünyaya gelen ve bırakmak zorunda kaldığım bebeğimin adı Hasret. Bulanların ona çok iyi bakmasını istiyorum. Tek isteğim sizden ona sahip çıkmanız. Umarım bir gün onunla hayatta karşılaşırız. Elveda bebeğim" yazdığı öğrenildi. Bebeğin sağlığı iyi.

  • KONYA

     Polis trafik canavarı kurbanı
    TEM Otoyolu Okmeydanı Sapağı'nda, trafik ihlali yapan bir araca ceza kesen polis memuru Muharrem Tanoba'ya (22), bu sırada, Edirne yönüne gitmekte olan başka bir araç çarptı. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Tanoba müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

     Şerife'nin acı sonu
    9 yıl aradan sonra 2.5 aylık hamile olduğunu öğrenen Şerife Ülker, doktor kontrolünden dönerken, bir kamyonun otomobillerine çarpması sonucu öldü. Konyalı Şerife Ülker, bebek sahibi olmak için 9 yıl bekledi ve sonunda hamile kaldı. Denizli'den doktor kontrolünden dönerken meydana gelen trafik kazasında karnında taşıdığı 2,5 aylık bebeğiyle birlikte hayatını kaybetti. Konya'da muayene oldukları bir doktorun tavsiyesi üzerine Denizli'de bir başka doktora başvuran Şerife Ülker, uygulanan tedavi sonucu hamile kaldı. Ülker'in eşiyle birlikte kontrol için gittiği Denizli'den Konya'ya dönerken içinde bulundukları otomobil, Isparta'nın Şarkikaraağaç İlçesi yakınlarında bir kamyonla çarpıştı. Kazada, Şerife Ülker olay yerinde hayatını kaybetti. Eşi Mustafa Ülker ise kazayı küçük sıyrıklarla atlattı. Talihsiz kadının cenazesi, yakınlarının gözyaşları arasında defnedildi.

  • KONYA

     Haraççı oto çetesi çökertildi
    İstanbul'da çaldıkları otomobillerin sahiplerinden haraç isteyen 30 kişilik oto hırsızlık şebekesi çökertildi. İstanbul'da son zamanlarda birbirinden ilginç çeteler türemeye başladı. Gasp, hırsızlık, kapkaç, dolandırıcılık çeteleri derken, kısa süre önce ortaya çıkan 'oto haraç çetesi', vatandaşın canını yakıyor. Çete mensupları, otomobilleri önce çalıyorlar, sonra da sahiplerini arayıp, "Para vermezsen aracını bir daha göremezsin" diye tehdit ediyor. Araç sahibi ise malını kaybetmektense parayı verip geri alıyor. Para vermeyenlerin araçları parçalanıp yedek parça olarak piyasaya sürdüğü sanılıyor. Şikayetler üzerine operasyon başlatan polis, Kartal, Maltepe, Kadıköy, Ümraniye ve Pendik'te 50 ayrı noktaya aynı anda baskın düzenleylerek oto çetesini çökertti.

  • SALİH AYDIN / İSTANBUL

     Savcılığa ifade verdi
    Oyuncu Gamze Özçelik, eski basketbolcu Gökhan Demirkol hakkında "kişisel verileri gizlice kayıt etme" ve "internet, görsel ve yazılı yoluyla hakaret ettiği" gerekçesiyle bulunduğu suç duyurusuyla ilgili Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'nda ifade verdi. Yargıyı yanıltmamak için çok konuşmak istemediğini vurgulayan Özçelik, "Bilirkişi raporunda, bilgisayar görüntülerindeki kişinin Gökhan Demirkol olduğu tespit edildi" dedi.

  • SALİH AYDIN

     Düğünde pompalı dehşet
    Adana'da, bir kişi, düğünde evinin damından pompalı tüfekle rasgele ateş etti, 11 kişi yaraladı. 19 Mayıs Mahallesi'ndeki Şehmuz Yıldız ile Nebahat Ziyanak'ın düğünü sırasında, A.Ç. (45), pompalı tüfeğiyle rasgele ateş açtı. Davetlilerden 11 kişi, çeşitli yerlerinden saçmayla yaralandı. Adana Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve biri çocuk 11 kişi ayakta tedavi edildi. Düğün iptal edilirken, damat ve A.Ç gözaltına alındı.

  • ADANA



  • 11 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED