AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Müzakerede ağırlık DTP'de

Gül ve Babacan, Cumhurbaşkanı Sezer'e AB müzakere heyeti modeli hakkında bilgi verdi. ABGS ile DPT arasındaki çekişmede zafer DPT'nin oldu

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA
    Müzakerelere başlanacağı kesinleşmeden adım atmak istemeyen ve bu amaçla 3 Ekim'i bekleyen Müzakere Heyeti Başkanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan, yeni çalışma prensiplerini dün Köşk'e sundu. Gül ve Babacan, müzakere heyetinde Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, DPT, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği (ABGS) ve Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'ne rol verirken, AB müktesebatına uyum sürecinde ekonomik entegrasyon görevi DPT'de kaldı. Böylece ABGS ile DPT arasındaki çekişmede Babacan dengeyi gözetirken, DPT'nin kadrolarını güçlendirmeyi tercih etti. Babacan, çalışma prensiplerini açıklayacağı ve yarın yapacağı basın toplantısı için de adres olarak DPT'nin binasını seçti.

    Yepyeni bir sisteme adaptasyon

    Gül ve Babacan, Köşk'te Türkiye'nin yepyeni bir sistemi deneyeceğini ve sistemin başarılı olmaması halinde yapının zaman içinde değiştirilebileceği bilgisini aktardı. Bakanlıklarda oluşturulacak Çalışma Grupları, müzakere heyetinin çalışmalarında da belirleyici olacağını belirten iki bakan, ortaya çıkacak ihtiyaçlara göre gerekli tedbirlerin alınacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Sezer ise, AB müktesebatının oldukça fazla olduğuna dikkat çekerek, "Bu sürecin ne getireceği bilinmiyor, Türkiye yepyeni bir sistemi adapte edecek. Ne getireceği konusunda dikkatli olmak lazım" uyarısında bulundu.

    ABGS hâlâ boş

    Gül ve Babacan, Sezer'e, müzakere faslına göre şekillenecek müzakere heyetinde 4 kurumun temsilcisinin daimi olacağı bilgisini aktardı. Heyete ayrıca, fasıllara göre ilgili bakanlıklardan temsilciler gelecek. Ancak bakanlar, AB Genel Sekreterliği için Murat Sungar'dan boşalan koltuğa yeni bir isim sunmadı. Adları geçen Büyükelçi Ahmet Acet ve Selim Kuneralp'e de bir teklif götürülmedi.

    Görüşmede Sezer, Uyum Protokolü'nün uygulanması sırasında müzakere sürecinin nasıl etkileneceğine dair sorular da yöneltti ve kaygılarını aktardı. Sezer'in, Protokol'ün uygulanması konusunda Türkiye'nin acele etmeye ihtiyacı olmadığını vurguladığı belirtildi.

    Abdullah Gül, iftarı Mamuşa'da açacak

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA
    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bugün iftarını Kosova'daki Türk köyü Mamuşa'da açacak. Gül, temasları sırasında da Avrupa değerlerine bağlı kalın mesajı verecek. Gül, Kosova ve Belgrad'daki temasları sırasında Prizren'de 350 Mehmetçik'in görev yaptığı KFOR'daki Türk birliğini de ziyaret edecek. Temasları sırasında Demokratik Türk Partisi Başkanı Hasib ile de görüşecek olan Gül, Devletler Birliği Cumhurbaşkanı'nın yanısıra Sırbistan Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Karadağ Dışişleri Bakanı ile görüşecek.



  • 11 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED