AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Ramazan Kutsallığı

Ramazan'ın Kutsallığını Yaşayabilmek
* Sayın Akyüz, (Cuma yazısında) iki örnekle önemli bir soruna temas etmişsiniz, şimdiden teşekkürler. Toplumsal olarak yaşadığımız ciddî bir sorunun iki örneği olmuşlar. Ramazan ayı rahmet ayı olması münasebetiyle, aynı zamanda o rahmetin talep edilmesi anlamında ibadet ayıdır. Yani bu ayın, rahmeti yakalayabileceğimiz ibadetlere göre, yeniden dizayn edilmesi gerekir. Oysa gündelik hayatımıza baktığımızda, sosyal olarak böyle bir düzenlemenin olmadığını görmekteyiz. Ramazan ayı, âdetâ normal yaşantımıza sıkıştırmaya çalıştığımız bir şey gibi duruyor. Ne kadar sıkıştırabiliyorsak, o kadar mutlu oluyoruz. Halbuki böyle mi olmalıydı?! Keşke modern zihniyetin baskısı karşısında "oruç, çalışmaya engel değildir" demek zorunda kalmasaydık da onun yerine "Ramazan, Allah'a ait bir aydır, O'na ayırmalıyız" diyebilseydik. Çalışma şartlarımızı bu bilince göre düzenleyebilseydik. Ramazan'ın kutsallığını en iyi nasıl yaşayabilirsek, öyle yaşamalıyız. Ama modern toplum "çalışkanlık" gibi İslâmî vasıfları, sadece ve sadece dünyevî anlamlarla doldurmayı tercih etmektedir. İlâhî olan tarafını hiç aklına getirmek istemez. Biz de çoğu kere bu "kavram istismarı tuzağı"na kolayca düşüveririz. Rabbim cümlemizi muhafaza buyursun, Ramazanınız mübarek olsun. (Hasan Usta/Eğitimci)

Bu güzel düşünceleriniz dolayısıyla, ben de size çok teşekkür eder, hayırlı Ramazanlar dilerim. Gerçekten çok can alıcı konulara, çok etkileyici bir üslûpla değinmişsiniz. Keşke insanlar, içinde bulundukları hayatın zorlukları karşısında bir ikilem yaşamasaydılar. Ama herkesin çalışma şartları ve ortamı aynı değil. Orucunu daha güzel şartlarda tutanlar olduğu gibi, bize iletilen ve yazılarımızda ele aldığımız zorluklar içinde hem ibadet yapmaya, hem de çalışıp rızkını kazanmaya veya başka zorlu işlerle uğraşan insanlar da var. Biz, işte böyle gerçekten ciddî zorluklarla karşılaşanlara, dinimizin sağladığı ve haklı olarak hep öğündüğümüz kolaylıkları, yine dinin birer hükmü olarak göstermeye çalışıyoruz. Her şeye rağmen, harikulâde temenninize katılarak, Yüce Mevlâmız Ramazan'ın kutsallığını doyasıya yaşamayı nasip etsin dileğinde bulunuyoruz.

Oruç Günlerinde Uyumak
* Uyuyarak oruç tutmak günah mı? Ben düşünmüyorum. Çünkü dışarı çıktığım zaman aklıma inanılmaz şeyler geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Sizden âcil cevap bekliyoruz. Ahmet arkadaşımız yıllık iznini uyuyarak geçirmek istiyor. (Meral Kurt)

Uyuyarak oruç tutmak, elbette günah değil. Zaten her insan istese bile bütün gününü uyuyarak geçiremez. Tabiî, bunun istisnaları yok değil. Ahmet arkadaşınız, yıllık iznini herhalde Ramazan ayında kullanıyor. Gündüzün uyuyabildiği kadar uyusun; bu, onun hakkı. Ama orucun nasıl bir yoksunluk yaşattığını, bu yoksunluğu çeken nice insanın bir ay değil, bir tam yıl, belki yıllarca, hatta belki de bir ömür boyunca binbir sıkıntı eşliğinde yaşadığını da unutmamalıyız.


11 Ekim 2005
Salı
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED