AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Kimseye etmem şikayet
ağlarım ben halime

Kemalettin Tuğcu ile büyümüş, Nasrettin Hoca ile yoğrulmuş bir gençlik onunki. Mesnevi'yi iki dilde okumuş, hem Yunus'a hem Pir Sultan Abdal'a hayran

  • FATMA DURMUŞ
    Üç aylık kız torunu Nora (Ermenice ilk gelen anlamında) ile oynarken keşke daha çok çocuk yapsaydım diye hayıflanıyor Hrant Dink. 19 yaşında evlenmiş; çocukluğu yetimhanelerde geçtiği için bir an önce aile kurmak istemiş. Eşini severek almış. Tam bir Türkiye hikayesi Hrant Dink'in hayatı. Şimdi hepsi üniversite mezunu ikisi kız biri erkek üç çocuğu ve bir torunu var. Babası terzi kalfası. Anne ve babası ayrı olduğu için onu yetimhaneye vermişler. Takım tutmuyor. Futbol ona çocukluğunda stadyumlardan topladığı gazeteleri kese kağıdı yapıp dükkanlara satması ve harçlığını çıkartmasını hatırlatıyor.

    TUĞCU BENİ ANLATIYORDU

    "Kemalettin Tuğcu'dan çok etkilendim Nasıl etkilenmeyeyim. Tuğcu beni anlatıyor çünkü; yetim çocuklar, sokakta kalmış çocuklar, çalışmak zorunda kalmış çocuklar. O hep sonunda mutlu sona bağlardı. Ve ben hep o mutlu sonu beklerdim" diyor Dink. "Öyle bir mutlu son buldunuz mu hayatta?" diye soruyorum. "Hayır diyor. Öyle değil ama ondan çok daha iyi mutlu bir devamlılık buldum. Türkiye'de demokrasi açısından çok güzel şeyler oluyor. Türkiyeli olarak gurur duyuyorum." Aslında mahalle takımında ve Taksimspor'da oynamış. Hatta Galatasaray'ın gençlerine de kabul edilmiş. A takımına almak istediklerinde okul ile top arasında tercihini okumaktan yana kullanmış. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde muhafazakar-milliyetçi çizgisiyle bilinen Prof. Dr. Teoman Durali'nin öğrencisi olmuş, Hraent Dink "Onu çok severdim. Beni çok etkiledi. Bu sene asistanı bir konuda yardım istemek için aradı. O zaman zaten Teoman Hoca'nın öğrencisiyim dedim. Beni hatırladı" diye aktarıyor aralarında geçen konuşmayı.

    KUR'AN'I DA OKUDUM

    Mevlana ve Yunus Emre'yi hem Türkçe hem de Ermenice kaynaklardan okumuş. Mesnevi'yi iki dilden okuduğunu söyleyince "O kitabın bir çeşit Kur'an tefsiri olduğunu biliyor musunuz?" diyorum. Şaşırıyor söylediğime. "Olsun, farketmez ben Kur'an'ı da okudum zaten" diye cevap verip şöyle konuşuyor: "İncil'i yedi defa okudum ama dindar olamadım hiçbir zaman. Yazılarımda dini metinlerden referanslar alıyorum. Almanya'da bir konferansta şunu demiştim: Allah bu iki halkı bir arada yarattı. Bu onun istediği bir şey. Bu iki halk bu yüzden kardeş gibi yaşamak zorunda."

    TATLISES ÇALAR ÇİĞ KÖFTE YERİM

    "Kuru fasülyeyi çok severim. Şimdi reflüm var, yiyemiyorum. Bir ara, Vehbi Koç 'zenginim ama hastayım kurufasülye yiyemiyorum' demişti. Ben de dalga geçmiştim, adam haklıymış. Kırkbeş yıldır İstanbulluyum. Kumkapı'da elimle kefal tuttum. İstanbul İstanbul'ken İstanbul'u yaşadım. Ama buna rağmen kendimi Anadolulu olarak görüyorum. Türkü dinler ve söylerken burnumun direği sızlar. Türküyü kendi şivesiyle söyleyenlerden dinliyorum. İbrahim Tatlıses'e bayılıyorum."

    DİASPORA HALEN ZEKİ MÜREN DİNLER

    "Kimseye etmem şikayet, ağlarım ben halime" Hrant Dink'le konuşurken bir Ermeni bestekara ait olduğunu söylediği bu sözleri mırıldanmaya başlıyor. Bu eserin Türk Sanat Müziği parçası olarak bestelendiğini hatırlatan Dink "İstanbullu Ermeniler için Türk Sanat Müziği vazgeçilmez. Hatta Amerika'daki diaspora Ermenileri halen Zeki Müren taş plakları dinlerler. ABD'de Türk Sanat Müziği icra eden bir Ermeni grup bile var. New York'ta da onların yaptıkları CD'leri satan bir dükkan var" diye konuşuyor. Sözü son günlerdeki tartışmalara bağlayan Dink şöyle konuşuyor: "Şu andaki Hrant Dink benim istediğim Hrant değil. Sıradan olmayı, sessiz kalmayı çok severim. Ama son durum benim haddimi aştı. Ön plana çıkmayı ben istemedim. Bana destek olmak için farklı yerlerden geldiler. Birileri beni savunacak ve ben kahramana dönüşeceksem lanet olsun böyle kahramanlığa."



  • 18 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED