AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
SSK'dan Emekli Sandığı'na geçirilmekle itibari hizmetimi kaybedecek miyim?

Kemal DEMİREL: Sayın Tahsin SINAV, doğum tarihim 16.07.1965'tir. SSK'lı olarak 31.07.1986 tarihinde Deniz Nakliyat T.A.Ş.'nin gemilerinde Gemi Makinaları İşletme Mühendisi olarak işe başladım. Aralıksız olarak 05.09.2000 tarihine kadar bu şirkette çalıştım. Şirketin özelleştirilmesi ile birlikte aynı tarihte İTÜ Denizcilik Fakültesi'ne Başmühendis olarak tayin oldum ve halen fakültede ders hocalığı yapmaya devam ediyorum. Ancak 05.09.2000 tarihinde Emekli Sandığı'na geçirildim. 1987 yılında çıkan bir Yasa ile 1987 yılından 05.09.2000 tarihine kadar gemilerde çalıştığım süre zarfında 13 yıl içinde yaklaşık 3 yıl 2 ay yıpranma (fiili hizmet zammı) hak ettim. SSK'dan Emekli Sandığı'na geçirilmekle bu hakkımı kaybedecek miyim? Kaybetmediğim durumda 48 yaş - 3 yıl 2 ay = 44 yıl 10 ay olarak emekli olacağım. Hakkımı kaybetmiyorsam, hizmetlerimi birleştirmek için ben mi, yoksa kurumum mu; şimdi mi, yoksa emeklilik zamanında mı işlem yapmam gerekiyor? Hakkımı kaybediyorsam hukuken yapmam gereken birşey var mı?

Pazartesi günkü yazımda gemi adamlarının itibari hizmet süresini ele almıştım. Şöyle ki, denizde çalıştıklarında gemi adamları, gemi ateşçileri, kömürcüler, dalgıçların sigortalılık sürelerini, bu işlerdeki prim ödeme gün sayısının 1/4'ü kadar etkilemektedir (506/ Ek Mad:5). Yani her yıl için 90 günlük itibari hizmet süresi verilmektedir. Tam yıl 360 gün olarak alınmakta; fiilen çalışılan güne eklenecek itibari hizmet günü sayısının bulunmasında (gemi adamınca denizde çalışılan gün sayısı x 0,25) formülü uygulanmaktadır. Bilindiği üzere, gemi adamlarının da itibari hizmet süresinden yararlanabilmesi için, en az 3600 günü doldurmaları gerekmektedir. Bu durumda tahsis talep tarihine göre aylığa hak kazanmada itibari hizmet süresinin tamamı, sigortalının sigortalılık süresine eklenecek, ayrıca ilgili maddelerde öngörülen yaş hadlerinden de indirim yapılacaktır.

Yaşlılık sigortasında yapılan hizmet birleştirilmelerinde fiili hizmet dikkate alınmaktadır. 2829 sayılı Hizmetlerin Birleştirilmesi Kanunu'nun 4. maddesindeki hizmetlerin birleştirilmesi ilkesi, aynı Yasanın 7. maddesindeki "(...) hizmet süreleri toplamına itibari hizmet süreleri ile prim ödenmemiş süreler katılmaz" hükmü uyarınca, uygulanamamaktadır. Çünkü burada hizmet birleştirmelerinde itibari hizmetlerin dikkate alınmayacağı hususu açıkça düzenlenmiştir. Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu'nun, 16.5.2000 tarihi 24051 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 18.2.2000, E.1997/1, K.2000/1 sayılı Kararına göre, gemi adamlarının itibari hizmet süreleri de, sadece sigortalılık süresine eklenecek; prim ödeme gün sayısına ilave edilmeyecek; hizmet birleştirmelerinde dikkate alınmayacaktır.

Emekli Sandığı Yasası'nda da bulunmakla birlikte, itibari hizmet süresinin, 2829 sayılı Yasa'nın bahsekonu 7. maddesi uyarınca okuyucumuzun emekliliğinde değerlendirilmesi mümkün değildir. Bugünkü mevzuat yapısı içerisinde, emeklilik başvurusunu reddeden Kurum aleyhine İş Mahkemesinde açılacak davada, önceden yapılmamışsa, Anayasaya aykırılık iddiası dışında yapılabilecek bir işlem yoktur. Ancak Sosyal Güvenlik Reformu çalışmaları TBMM'de sürmektedir. Mecliste yeni yasa yapılırken bu yönde de adil bir düzenlemenin gerçekleştirilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.



6 Ekim 2005
Perşembe
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED