AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Ege beşik gibi

Ege Denizi'nde dün sabah saat 08.45'teki 5,7 büyüklüğündeki depremden sonra saat 12.46'da 5,9, 12.55'te de 5,6'lık deprem meydana geldi. İzmir ve çevre illerde hissedilen deprem paniğe yol açtı. Binalardan atlayan 30 kişi hastanelik oldu

Ege Denizi, dün gün boyunca depremlerle sarsıldı. Ege Denizi'nde dün sabah saat 08.45'teki 5,7 büyüklüğündeki depremden sonra saat 12.46'da 5,9, 12.55'te de 5,6'lık depremler meydana geldi. İzmir ve çevre illerde hissedilen deprem paniğe yol açtı. Binalardan atlayan 30 kişi hastanelik oldu. Kentte dün ve bugün okullar tatil edildi. Ege, Dokuz Eylül ve İzmir Ekonomi üniversitelerinde de eğitime 1 gün ara verildi. Manisa'da da okullar bir gün tatil edildi.

Uzmanlar, depremin İzmir şehir merkezinde olması halinde hasar ve can kaybı olabileceğine işaret etti. Öncü sarsıntıları 07:31'de başlayan deprem silsilesi sırasında onlarca da artçı sarsıntı meydana geldi.

Korku depreminde 30 yaralı

İzmir'de art arda yaşanan depremler sırasında yüksekten atlayarak yaralanan yaklaşık 30 kişi, hastanelere başvurdu. Ege Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne yüksekten atladığı için el ve ayak bilekleri kırılan 3 kişi ile Marmara Depremi'nde Kocaeli'nde bulunan ve panik atak krizi geçiren bir kişi başvurdu. Depremler sırasında yüksekten atlama nedeniyle yaralanan 3 kişinin, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, yaklaşık 20 kişinin de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geldiği belirtildi. Panik anında 5. kattan atlayan bir vatandaşın durumunun ağır olduğu, kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan bir kişinin de tedavisinin sürdürüldüğü kaydedildi. İzmir Urla'da balkondan ve pencereden atlayarak yaralanan 3 kişi, Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Tarihi binalarda çatlaklar

Depremden en çok Urla ve Seferihisar ilçeleri etkilendi. Urla'da bir tarihi yapının çatısında yıkıntılar oluştu. Seferihisar'da Asil Nadir Çok Programlı Lisesi'nin duvarlarının çatlaması üzerine öğrenciler okulu terk etti. Deprem sırasında Ege TV'de canlı yayında olan İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sarsıntıyı soğukkanlıkla karşıladı.

Şehirde olsaydı İzmir yıkılırdı

İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, merkez üssü Ege Denizi olan depremle ilgili, "Eğer bu deprem İzmir'in içinde olsaydı, yıkım yapardı. Bu büyüklük, yıkımın başlayacağı eşik değerdir. Bölgenin binaları gözönüne alındığında, eğer bu deprem İzmir'in içinde olsaydı, yıkım yapardı. Bölgede 4,5 ile 5,1'e varan artçı sarsıntıların bir hafta boyunca devam etmesini bekliyoruz. Deprem, dünden başlamak üzere öncü sarsıntılarını vermeye başlamıştır. Yaklaşık bir atom bombası gücündeki yer gerginliği 5-17 kilometre derinden 10 saniyede boşalmıştır. Depremin yıkım gücü 7,0, ama büyüklüğü 5,7'dir. İzmir'e uzaklığı 55 kilometre olan bu deprem, Gölcük depreminin ise 350'de 1'idir. İstanbul'u etkilemesi ise söz konusu değil."

B.Ü. Kandilli Rasathanesi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat, deprem ve artçı sarsıntıların, bölgedeki "olağan" deprem aktiviteleri olduğunu söyledi. Kandilli Rasathanesi'nin 5,7 olrak ölçtüğü ilk depremin büyüklüğü, ABD Jeoloji Araştırma Merkezi'nce 5,2 olarak açıklandı. Kıbrıs'ta da dün saat 05:18'de merkez üssü Rum kesimindeki Limasol kenti ile Trodos Dağı arasında olan 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Işıkara: Üst üste deprem ilginç

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Aynı yerde üst üste deprem olması ilginç. Bunu bir süre takip etmekte ve dikkatli olmakta fayda var. 'Deprem olacak mı?' sualini sormak yerine 'deprem olacak' gerçeğini kabul ederek korunma kültürü bilincini yaygınlaştırmalıyız" dedi. Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu ise, "İzmir'de büyük bir deprem olacağı söylentileri de yanlış. Bizim elimizde bilimsel anlamda veri yok" dedi.

Ercan: 7'lik deprem olabilir

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Foça-Karaburun ve Midilli üçgeninin 7 dolayında bir deprem üretebileceğine dikkat çekip, "İzmir'in gerçek depremi bu olacaktır" dedi. Prof. Ercan, şu bilgileri aktardı: "Ege'de kuzey-güney doğrultusunda yaşlı bir kırılma düzeni var ve sistem ancak 6'ya kadar deprem üretebiliyor. Dünkü deprem de bu yaşlı kırık üzerinde oldu. Doğu-batı doğrultusunda bir de genç fay sistemi var ve bu sistem 7 büyüklüğünde deprem üretebilir. Foça-Karaburun -Midilli arasında yer alıyor."

Üşümezsoy: 6,5'lik deprem yakında

Ege adalarında bir fay hattı var; Seferhisar'dan İzmir'e doğru giden bir fay hattı. Oradaki dağınık bir fay demeti İzmir'i tehdit ediyor. 1932'de İzmir'i yerle bir eden 6 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Şimdi aynı fayda 6,5 büyüklüğünde bir depreme neden olacak kırılma bekleniyor. Ancak bu hemen yarın olacak anlamına gelmiyor. Bu hareketler sadece oluşacak büyük bir kırılmanın ön aşamalarıdır. Son deprem 'öncü deprem' anlamına gelmiyor. Çünkü öncü deprem deyince hemen yarın olacak diye anlıyorlar.

'Daha büyüğü olmaz diyemeyiz'

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, "Bölgede sabah saatlerinden itibaren bir sismik faaliyet gözlemlenmektedir. (Daha büyük bir deprem olmaz) demek mümkün değildir" dedi. Her an, her gün depreme hazırlıklı ve sefer- berlik içinde olmamız gerektiğini belirten Barbarosoğlu, "Ege'de tedirginlik ne kadar sürecek" şeklindeki bir soruya "Sismik faaliyet bir süre daha devam edecek" dedi.



18 Ekim 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED