AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
28 Ekim randevusu

ABD Dışişleri Bakanı Rice, KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ı 28 Ekim'de Washington'a resmi görüşmeye davet etti. Davet, Rumlarda 'taksim yasallaşır' korkusu yarattı

Kıbrıs'ta yapılan referandumda KKTC'de 'evet' çıkması üzerine ABD, 'yeni açılım' vaadini yerine getiriyor. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı 28 Ekim'de Washington'a davet etti. Rice'nin çağrısı Rum kesiminde 'KKTC tanınacak paniği' yarattı.

Talat, dün sabah makamında ABD Dışişleri Bakanlığı Güney Avrupa İşleri Daire Başkan Yardımcısı Douglas Silliman'ı kabul etti. Görüşmede ABD'nin daveti Talat'a resmen iletildi. Talat ve Douglas, bir saat süren görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Douglas, ABD Dışişleri Bakanı'nın davetini iletmek üzere ziyareti gerçekleştirdiğini belirtti ve bundan mutlu olduğunu söyledi. Douglas, davetin, ABD'nin Kıbrıs'ta çözüm arayışının bir parçası olduğunu vurguladı. Talat da davetin olumlu bir gelişme olduğunu ifade ederek, "Kıbrıslı Türkleri anlamak, onları dinlemek için atılacak her adım çok olumlu bir adım. Bu da öyle bir adım" dedi. Talat, ABD yönetiminin yaptığı davetin, Rum yönetimine de önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

"Kıbrıs Türk toplumundaki büyük değişimi anlamak için çok önemli bir gelişme" diyen Talat, Kıbrıs Türklerinin referandumda olumlu oy kullandığına işaret ederek, bu nedenle izolasyonların kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Talat, Rice'a bu konuları ve Türk toplumundaki büyük değişmeyi anlatacağını belirtti. Talat, bir soru üzerine, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın programının uygun olması halinde, kendisiyle görüşeceğini söyledi.

Londra'dan da davet bekliyor

İngiltere Başbakanı Blair'den de bir davet beklediğini kaydeden Talat, 2006 başlarında Londra'ya gitmeyi umduğunu söyledi. Talat, geçen yıl da ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile görüşmüştü. ABD ile KKTC arasında en üst düzey temas ise 1991'de Rauf Denktaş ile o zamanki Dışişleri Bakanı James Baker'ın görüşmesiyle gerçekleşmişti.

'Taksim' korkusu

Rum lider Papadopulos, ABD'nin Talat'ı davet etmesinin, Türk tarafının ayrılıkçı eğilimlerini büyüteceğini iddia etti. Papadopulos, "Bu tür hareketler, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine uygun ortam yaratılmasına yardımcı olmaz" diye konuştu. Eski Rum lideri Yorgo Vasiliu da "Taktik değiştirmezsek bunu başka davetler de izleyecek" dedi. Rum yönetiminin bekle-gör tutumu izlediğini belirterek, bunu eleştiren Vasiliu, "Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde çözüm olmaması durumunda taksimin yasallaşacağını" ifade etti.



18 Ekim 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED