AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Pakistan'da yaşama savaşı

Pakistan'da depremzedelerin yaşam mücadelesi zorlaşıyor. Felaket bölgelerine gönderilen yardım konvoyları yağmalanıyor, insanlar yemek alabilmek için birbirleriyle savaşıyor. Zamanında müdahale etmemekle eleştirilen NATO geniş kapsamlı yardımda bulunmaya karar verdi

Güney Asya'daki depremin, 53 binden fazla kişinin ölümüne yol açtığı Pakistan'da felaketzedeler, gönderilen yardımları yağmalamak için kendi aralarında savaşıyor. Pakistan'a bağlı Azad Keşmir'de, depremin açtığı yaraları kapatamadan açlık ve diğer kötü yaşam şartlarıyla boğuşan dağlık bölgelerdeki felaketzedelerin, 7.6 büyüklüğündeki sarsıntıdan ancak iki hafta sonra, yetersiz de olsa yardım alabildikleri belirtildi.

Azad Keşmir'in, depremden zarar gören diğer bölgelerinde halkın, yardım güzergahı üzerinde olmalarından istifade ederek dağlık bölgelere gıda taşıyan TIR'ları yağmaladığını söyleyen yetkililer, bu konuda özellikle genç kuşağın haydut ve akbabadan beter hareket ettiğini kaydettiler.

Yere dökülen un için kavga

Kadın ve erkeklerden oluşan yaklaşık 110 kişilik bir grubun, Dünya Gıda Programı aracından dökülen un için sopalarla kavga ettiği, civar kentte de halkın yardım TIR'larının konvoyunun önünü kesmek için araçlara taş attığı belirtiliyor. Yardımın yetersiz olduğu felaket bölgelerinde polis kuvvetlerinin yeterli sayıda olmadığı, düzenin sağlanmasında başarısız olunduğu kaydediliyor.

NATO'dan yardım paketi

NATO, Pakistan'a geniş kapsamlı yardımda bulunmayı kararlaştırdı.NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, ittifakın merkezinin bulunduğu Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO üyesi ülkelerin Pakistan'a yardım çabaları kapsamında yüzlerce mühendis, doktor ve diğer askeri personeli bölgeye göndereceğini söyledi. Pakistan'ın yardıma ihtiyacı olduğunu belirten De Hoop Scheffer, NATO'nun insani yardım örgütü olmamasına rağmen, eşi görülmemiş bir durum yaşayan bu ülkeye yardım yapılması gerektiğini, durumun çok ciddi olduğunu ifade etti. De Hoop Scheffer, NATO'nun İngiltere ve ABD'den sağladığı dev kargo uçakları C-17'lerin yakında yapacağı 12 uçuşla, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin göndereceği yardımları Pakistan'a taşıyacağını söyledi.

BM ile eşgüdümlü operasyonlar

De Hoop Scheffer, Çarşamba günü İsviçre'nin Cenevre kentinde deprem için yapılacak uluslararası yardım konferansına da katılacağını kaydetti. NATO yetkilileri, ittifakın Avrupa'dan Pakistan'a hava yardımını güçlendirmeye çalıştığını, ancak yüksek dağların bulunduğu kuzey Pakistan ve Keşmir bölgelerine yardım ulaştırmak için ihtiyaç duyulan helikopterleri bulma konusunda sıkıntı çekildiğini belirtti. Yetkililer, İspanya, İtalya ve Polonya'dan mühendisler öncülüğünde1000 kadar askerin bölgeye giderek yardımların gerekli yerlere ulaşması için kapanan yolları açmaya çalışacağını kaydetti. NATO'nun Pakistan'da bir seyyar hastane kuracağını belirten yetkililer, ittifakın, BM ile operasyonları eşgüdüm içinde sürdürmek için seyyar karargah oluşturacağını, Litvanya'nınsa 3 adet su temizleme birimi göndereceğini açıkladı.

  • İSLAMABAD

    BM yardım helikopteri Azerbaycan'da düştü: 5 ölü

    Pakistan'a yardım malzemesi götüren BM helikopteri, Azerbaycan'da düştü. Kazada helikopterin 5 Rus mürettabatı öldü. Azerbaycan Göyçay Polis İdaresi'nin açıklamasına göre, ülkenin orta kesimlerinde yer alan Göyçay kenti yakınlarında seyreden helikopterin mürettebatı, arka kısımda alevler belirmesi üzerine aracı kent dışına yöneltti ve işaret fişeği atarak ineceği yeri aydınlatmaya çalıştı. Ancak acil inişe geçen helikopter, yüksek gerilim hattına çarparak düştü. Açıklamada, helikopterde bulunan 5 Rus vatandaşının öldüğü belirtildi. Azerbaycan Hava Yolları (Azal) şirketinden yapılan açıklamada ise Gence-Ağdaş istikametinde seyreden KA-32 tipi helikopterin Rus NPK/RANK şirketine ait olduğu ve BM insani yardım programı çerçevesinde belirlenen Trabzon-Gence-Türkmenbaşı-İslamabad güzergahında Pakistan'a yardım taşıdığı kaydedildi.

    Annan'dan mektuplu yardım çağrısı

    BM Genel Sekreteri Kofi Annan, BM üyesi 191 ülkenin liderlerine mektup göndererek, depremin vurduğu Pakistan ve Hindistan'a yardımlarını acilen artırmalarını ve hızlandırmalarını istedi. Pakistan depreminde hayatta kalan milyonlarca felaketzede için önümüzdeki birkaç haftanın çok önemli olduğunu vurgulayan Annan, kış yaklaşırken çoğu hâlâ açıkta uyuyan 3 milyon evsize barınak sağlamak için zamanla yarışıldığını belirtti. Yetkililer bölgedeki ölü sayısının yaklaşık 79 bini bulduğunu belirtti.

    'Afet bölgesi saatli bomba'

    BM yetkilisi, öncelikle çadır, su, ısıtma cizaları, battaniye ve özellikle dağlık bölgeler için tıbbi malzemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Dünya Gıda Programı yetkilisi German Valdavia da, "6 ay boyunca her gün bir milyon kişiyi beslemek için gıda yardımının gerekli olduğunu'' söyledi. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) yetkililerinden Bill Fellows ise, afet bölgesindeki durumu ''saatli bombaya'' benzetti.



  • 23 Ekim 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED