AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
R A M A Z A N

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

CAMİ HAYATTIR


Üzerinde bir kütüphane olan avlu kapısının koridorunda yürüyen bu çocuk, sanki tarihî mirasın gölgesinde geçmişten geleceğe bir gizemli yolculukta. Fakat yürüyüşündeki edasında hayata bir meydan okuma var. "Uzun bir yolculuğun başındayım" havasında.

İstanbul'un tarihî camilerini ziyaretimizde, Osmanlı mirasının seçkin örneklerini hayranlıkla izlerken zaman zaman da insan manzaralarına daldık. Hekimoğlu Ali Paşa Camii'nin avlusunda gezinirken, dört ayrı görüntü takıldı gözümüze. Hayat, bu dört karede özetleniyordu sanki. Fotoğraf makinemizin deklânşörüne bastık ve bunları sizlerle paylaşmak istedik.

Cami; medrese, mektep, kütüphane, imaret, dükkân, hamam, çeşme gibi müştemilatıyla bir ilim ve irfan yuvası olmuştur tarih boyunca. Hayatla iç içedir cami. İnsandan tabiata, eğitimden sağlığa her alanda işlevi olan bu mekân, dinî hayatımızın yanında, sosyal hayatımızda da önemli bir yeri doldurur. Ahiret huzuru için bu dünyada da huzurlu anlar yaşatan yerdir. Bir sevgi medeniyetidir cami.

Aynı kapıdan avluya giren orta yaşlı adam, yağmura kalkan yaptığı şemsiyesini, bir taraftan da hayata kalkan yapmış. "Yıkılmadım, ayaktayım. Hayatın yağmur gibi derteleri beni yıldıramaz" direnci içinde.
Dedesinin veya babasının kolunda Cumaya giden çocuğun kalbinde ilk ibadet sevgisi burada filizlenir, burada yeşerir. Ramazan coşkusunu burada tadar, ilk teravihini kıldığında. Birliktir, eşitliktir cami. Zengini fakiri, hamalı entelektüeli yan yana, omuz omuza getirendir. Mimarî ve süsleme güzelliğinin ötesinde manevi âhengin dalga dalga yükseldiği yerdir cami. Sade bir iklimdir. Dışarıdaki fırtınalı, boğucu havadan sıkılanlara bir imdattır. Sakin avlusu, çınar gölgesi, çeşme ve şadırvan başıyla. Rahmettir. Huzurdur. Güvendir. Teslimiyettir. Manevi yükseliştir. Dolu dolu hayatttır cami.


Bu yaşlı adam, yağmurdan türbenin çatısı altına sığınmış ve mecalsiz bir şekilde uykuya dalmış. O da sanki, geride bıraktığı acı dolu yılların ardından hayata karşı direncini kaybetmiş ve "Ben artık buraya yakınım" teslimiyeti içinde.

Son kare, kaçınılmaz büyük, ölümsüz gerçek. Bir zamanlar o da diğerleri gibi bu caminin avlusunda bulundu. Şimdi bütün dünya elbiselerinden sıyrılmış, hayattan ve dostlarından helâllik almak için, yakınlarının omuzunda musalla taşına geliyor.


 
Prof.Dr.
VECDİ AKYÜZ
Pakistan'daki Depremzedelere Zekat ve Fitre

KISSADAN HİSSE
Beni kimsenin göremeyeceği bir yer bulamadım

İFTAR SOFRASI
ETLİ DOLMA
BİR AYET
Ey iman edenler, kendiniz, anne-babanız ve yakınlarınız aleyhine bile olsa, Allah için şahidler olarak adaleti ayakta tutun...
(Nisa Suresi, 135)
BİR HADİS
Nerede olursan ol Allah'a karşı gelmekten sakın; yaptığın kötülüğün arkasından bir iyilik yap ki bu onu yok etsin. İnsanlara karşı güzel ahlakın gereğine göre davran.
(Hadis-i Şerif)
23 Ekim 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

İMSAKİYE

  Adana
  Ankara
  Bursa
  Diyarbakır
  Erzurum
  İstanbul
  İzmir
  Konya
  Trabzon

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED