AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Rektörlere protesto

Cezaevinde bulunan Rektör Prof. Yücel Aşkın'a destek amacıyla Van'a gelen YÖK Başkanı Teziç ve rektörler, vatandaşlar tarafından protesto edildi. Protestocular, "Başka işiniz yok mu? Yargıya müdahale etmeyin" sloganı attılar

  • AYDIN DEMİR / VAN
    "Yolsuzluk ve usulsüzlük" iddiaları ciddi bulunarak mahkeme tarafından tutuklanan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Y.Y.Ü.) Rektörü Prof. Yücel Aşkın'a destek amacıyla Van'a gelen Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç ve beraberindeki diğer üniversitelerin rektörleri, vatandaşların protestosuyla karşılandı.

    20 araçlık konvoy

    Prof. Dr. Teziç ile rektörler, havaalanına gelişi, buradan Van'a gidişleri ve vali ile görüşme sırasında vatandaşlar tarafından protesto edildi. Teziç ve rektörler havaalanından çıkarken, yolda 20-25 araçlık konvoy oluşturan bazı vatandaşlar, "Rektörler sizin başka işiniz yok mu", "Rektörler işinize bakın" ve "Yargıya müdahale etmeyin" yazılı pankartlarla peşlerinden gittiler. Yoldan geçen diğer araçlar da ışıklar yakarak ve korna çalarak onlara destek verdiler. Rektörlerin aracını kalacakları otele kadar izleyen protestocular, daha sonra Van sokaklarında da konvoy halinde eylem yaptı. Vatandaşların ve esnafın da zaman zaman alkışlarla destek verdiği protestocular, Van Adliye binasının önünde toplanarak pankart açtılar ve "Bağımsız yargı istiyoruz. "Yolsuzluğa destek vermeyin" sloganları attılar. Polisin baştan beri kontrol altında tuttuğu göstericiler, herhangi bir taşkınlık yaşanmadan dağıldılar.

    Yargıya müdahale var

    Van sokaklarında gazetecilerle sohbet eden vatandaşların çoğunun "yargıya müdahaleden" rahatsız olduğunu söylemesi dikkat çekti. Y.Y.Ü.'de okuyan öğrenciler görüş belirtmekten kaçınırken, yerli esnaf ve sivil toplum örgütlerinin bazı temsilcileri, Rektör Aşkın'ı, "üniversiteyi Van'dan soyutlamakla" suçluyorlar. Van'da terzilik yapan Menderes Öztürk, "YÖK ve rektörlerin suni gündem yaratarak yolsuzlukları örtbas etmeye çalıştıkları" iddiasında bulunarak "Bırakın hakim ve savcılar görevlerini yapsınlar. Rektör Aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil mi? Ona kanunlar karşısında neden ayrımcılık yapılmasını istiyorlar? İşlerine gelince 'temiz toplum' diye bas bas bağırıyorlar, işlerine gelmeyinde başka davranıyorlar. YÖK, hakimler ve savcılar üzerindeki baskıları kaldırsın ki, bağımsız yargı görevini yapabilsin" dedi.

    Üniversiteden polise teşekkür

    Van Y.Y.Ü. Rektörlüğü'nün, iddiaların aksine Rektör Yücel Aşkın'ın evinin aranması ve tutuklanması aşamalarında "titiz ve yasal sınırı aşmayan" emniyet görevlilerine teşekkür ettiği ortaya çıktı. Aşkın'ın evindeki aramanın iki saatte bitirildiği, ancak tarihi eser kayıtları ile evrakın tutanak altına alınması işleminin uzadığı ifade edildi. Van Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, "polisin yasal sınırlar içinde görevini en iyi şekilde yaptığına" dikkati çekti. Soruşturmayı Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğünü hatırlatan Kurt, "Polis başsavcılığın talimatı üzerine en iyi şekilde görevini yapmıştır" diye konuştu.

    Memur-Sen'den suç duyurusu

    Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ve YÖK Rektörler Komitesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Kır, beraberindeki Memur-Sen üyesi grupla, suç duyurusu öncesinde Abdi İpekçi Parkı'nda açıklama yaptı. Anayasa ve yasalar karşısında kimsenin üstünlüğü ve ayrıcalığı olmadığını dile getiren Kır, "Rektörler dokunulmaz değildir. Rektörler de insandır ve suç işleyebilirler" dedi. Kır ve beraberindekiler, daha sonra Teziç ve diğer rektörler hakkında "adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs" ve "görevi kötüye kullanma" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

    Şov zamanı!

    YÖK'ün "resmi toplantı" çağrısıyla Van Y.Y.Ü.'ye davet ettiği rektörler, dün sabahtan itibaren gruplar halinde Van'a geldi. YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç de öğleden sonra İstanbul'dan THY'nin tarifeli uçağıyla 24 üniversitenin rektörü ile Van'a geldi. Ferit Melen Havaalanı'nda Yücel Aşkın'ın eşi Yrd. Doç. Dr. Oya Aşkın ve rektö yardımcılarınca karşılanan Prof. Teziç, YÖK Başkan Vekili Prof. Aybar Ertepınar ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Emin Alıcı ile birlikte önce Vali Niyazi Tanılır'ı, ardından Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu'yu makamında ziyaret etti. Daha sonra Y.Ü.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel'le, Van Kapalı Cezaevi'nde tutulan Rektör Aşkın'ı ziyaret etti. 20 dakika süren görüşmenin ardından Teziç ve beraberindekiler, Y.Y.Ü. Sosyal Tesisler Salonu'ndaki Rektörler Komitesi Toplantısı'na katıldı. Toplantıya Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Balkaş, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semra Ülkü ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Sezgin mazeret bildirip katılmadı. Diğer rektörler ise üniversiteye ait bir otobüsle Edremit'te kalacakları otele gittiler.

    Yargıya müdahale eden YÖK'ü savundu

    CHP lideri Deniz Baykal, Van'da yaşanan olaylarla ilgili "Bu tablo, Türkiye'de hukuk-siyaset ilişkisinin tartışmalı biçimini göz önüne serdi" dedi. Baykal, "Van'da yaşanan olaylar siyasetin ana maddesi haline dönüştü. Şaşılacak bir şey yok. Bu tablo, Türkiye'de hukuk-siyaset ilişkisinin tartışmalı biçimini göz önüne serdi. Bulunduğumuz noktada hukuk, adliye kendi kuralları içinde işler. Adalete güven sarsılmıştır. Bu son olay, adaletin siyasi etkilere maruz kalacağına dikkat çekmiştir" dedi. Baykal, YÖK'ün tavrıyla ilişkili de "YÖK bugüne kadar hukuki çerçevede açıklamalarda bulundu. Son bildiride olayı siyasal niteliği ile sergileme gereği duymuştur" yorumunu yaptı.

  • Teziç'ten 'gergin' açıklama



  • 23 Ekim 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED