AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Bush'un zor haftası

Bir CIA ajanının kimliğini basına sızdırmakla suçlanan Bush ve Cheney'nin başdanışmanlarının siyasi kaderi bu hafta netleşiyor. Savcı dava açarsa iki danışman da yönetimden uzaklaştırılacak.

ABD siyasetini sarsan, gizli bir ajanın kimliğinin yasadışı şekilde medyaya sızdırılması skandalında ABD Başkanı George Bush'un başdanışmanı Karl Rove ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin başdanışmanı Lewis Libby hakkında dava açılıp açılmayacağının, bu hafta içinde belli olması bekleniyor. Washington'daki gözlemciler, gelecek günleri, beş yıllık iktidarı boyunca 11 Eylül terörist saldırıları, Afganistan ve Irak savaşları ve 2004 başkanlık seçimi gibi çok güç dönemlerden geçen Bush'un görevindeki en zor haftası olarak değerlendirdiler. 2003 yılındaki skandalı araştıran özel savcı Patrick Fitzgerald'in, soruşturma çerçevesinde kurulan büyük jürinin görev suresinin 28 Ekim'de sona ermesinden önce, bazı Beyaz Saray yetkilileri hakkında dava açıp açmayacağına ilişkin kararını duyurması öngörülüyor. Fitzgerald'in, konuya ilişkin bilgilerin yer alacağı bir internet sitesini geçen hafta kurması, bazı yetkililer hakkında dava açılacağının belirtisi olarak görüldü.

Yönetim töhmet altında

Potansiyel olarak hedefte, bazılarınca "Bush'un beyni'' ve Bush'un imajının ve stratejilerinin yaratıcısı olarak tanımlanan Karl Rove ile Washington yönetiminin en önemli isimlerinden sayılan Lewis Libby bulunuyor. Soruşturma kapsamında Rove dört, Libby de iki defa büyük jüri önünde ifade vermişti. Medya haberlerine göre Rove ile Libby veya iki yetkiliden biri hakkında gizli ajanın kimliğinin gazetecilere sızdırılması, yalan ifade verme veya adaleti engelleme suçlarından dava açılabilir. Özel savcı tarafından resmen suçlanmaları durumunda da, Rove ve Libby'nin, yönetimden ayrılmaları öngörülüyor.

  • WASHINGTON

    İntikam için sızdırdı
    Skandalın geçmişi, ABD'nin Irak savaşına hazırlandığı 2002 yılına dayanıyor. O dönemde Irak lideri Saddam Hüseyin'in Afrika ülkesi Nijer üzerinden nükleer silah elde etmeye çalıştığını düşünen ABD yönetimi, eski büyükelçi Joseph Wilson'ı, durumu soruşturmak üzere bu ülkeye gönderdi. Bush yönetiminin Irak savaşının gerekçelerinden biri olarak kullandığı bu iddianın aslının olmadığını belirleyen Wilson, bu durumu ABD medyasına açıklayınca, Beyaz Saray çok zor durumda kaldı. Medya haberlerine göre bunun üzerine bazı Beyaz Saray yetkilileri, Wilson'dan intikam almak için eski büyükelçinin Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) bünyesinde gizli bir ajan olarak çalışan eşi Valerie Plame'in kimliğini, gazetelere sızdırdı. ABD yasalarına göre, gizli casusların kimliğinin kamuya açıklanması suç oluşturuyor. Plame'in gizli ajan olduğu bilgisi, "iki Beyaz Saray kaynağına'' dayanılarak, ilk defa The Washington Post yazarı Robert Novak'in Temmuz 2003'te yayımladığı bir köşe yazısında ortaya atıldı. Diğer medya kuruluşları da olayın üstüne gitti.

    Miller-Beyaz Saray ilişkisi

    Skandala ilişkin ifadeleri alınanlar arasında, üst düzey Beyaz Saray yetkililerinin yanısıra bazı gazeteciler de bulunuyordu. The New York Times'ın ünlü muhabiri Judith Miller ise ifade vermeyi reddedince, hapse atıldı. Üç ay cezaevinde kaldıktan sonra "haber kaynağının izniyle'' ifade veren Miller'in jüriye açıklamaları işleri iyice karıştırdı. Miller'in ifadesi, bu gazetecinin Cheney'nin başdanışmanı Libby ile yakın kişisel ilişkisi olduğunu ortaya çıkardı.

    N.Y. Times özür diledi

    The New York Times, geçen ilkbaharda, Miller'in imzasını taşıyan ve Irak savasına gerekçe oluşturan beş haberin yanlış olduğunu itiraf etti. En son dün de, gazetenin genel yayın yönetmeni Bill Keller, personeline gönderdiği yazıda, bazı Beyaz Saray yetkilileriyle "içli dışlı'' olduğunu yeni öğrendiğini belirttiği Miller tarafından yanıltıldığını açıkladı. Miller, bu gelişmelerden sonra liberal çevrelerce mesleki ahlaksızlıkla suçlandı ve medyanın güvenilirliği bir defa daha sorgulanmaya başladı.



  • 24 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED