AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Bir mermi 20 yıldır peşimde

Afganistan, Filistin ve Lübnan'da ateş altında fotoğraf çekerek dünyayı o bölgenin acı gerçekleri ile yüzleştiren ünlü foto muhabiri Reza, "İyi fotoğraf insanın yüreğine hançer gibi saplanır" diyor.

Afganistan, Filistin ve Lübnan'da 'ateş altında' çok sayıda başarılı fotoğrafa imza atan dünyaca ünlü foto muhabiri Reza, "Üzerinde ismimin yazılı olduğu bir mermi var ve 20 yıldır peşimde. Bilmiyorum ne zaman beni bulacak'' diyor. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin düzenlediği "Fotoğraf ve Oryantalizm'' paneline katılmak üzere Türkiye'ye gelen foto muhabiri Reza, AA muhabiri Abdurrahman Antakyalı'nın sorularını yanıtladı.

Fotoğraf konularınızı siz mi belirliyorsunuz?

Yüzde 90 ben belirler, National Geographic'e ve diğer dergilere konuyu ben öneririm.

Nasıl bir ön hazırlık yapıyorsunuz?

Bazı röportajların ön hazırlık süresi 3 yılı buluyor. İşin sadece yüzde 20'si fotoğraf çekmektir. Gerisi araştırmayla geçer. Tarih, edebiyat, ekonominin yanında gideceğiniz ülkenin güncel gündemini de iyi bilmeniz gerek. Yoksa manipülasyonlarla karşı karşıya kalırsınız.

Eskiden embedded olmayı biz isterdik

Günümüz medyasını nasıl buluyorsunuz?

Egemen güçler hep halka gem vurmaya çalışıp dururlar. Medya da günümüzde halkın beynine gem vurmaya çalışıyor.

İliştirilmiş (embedded) muhabirlik hakkında ne düşünüyorsunuz? Hiç iliştirilmiş muhabir olarak bir olayı izlediniz mi?

Afganistan'da 15 gün ABD askerleri ile çalıştım. Birlikte devriyeye çıktık. Embedded muhabirliğe karşı değilim. Önemli olan, insanın beynini iliştirmemesi. Ben yine çekmek istediğim fotoğrafları çektim. Eskiden askerlere ısrar ederdik "bizi de götürün gittiğiniz yere'' diye, şimdi ise askerler götürüyor ve gideni eleştiriyorlar!

Yaralı çocuk fotoğrafı Norveç'i etkiledi

Çektiğiniz fotoğraflarla değiştirdiğiniz bir şeyler olduğuna inanıyor musunuz?

Lübnan'da çok yakınımdaki bir eve bomba düştü. Yaralılar arasında iki de çocuk vardı. Dehşet bir manzaraydı. Çok sayıda fotoğraf çektim. Çocuklardan biri ölmüştü diğerinin ayağına şarapnel parçası saplanmıştı. Ağlıyordum. Çocuğu hastaneye götürdüm. Fotoğrafları da Sipa Press'e gönderdim. Bir süre sonra bulunduğum yere Norveç'ten bir ekip geldi. O bölgeye çocuk hastanesi yapmak istiyorlardı. "Aklınıza nereden geldi" diye sorunca bir gazeteyi gösterip "İşte Norveç halkını etkileyen bu fotoğraf yüzünden'' dediler. Yaralı çocuğun fotoğrafıydı gösterdikleri..

Gittiğiniz yerler genelde problemli yerler. İnsanlarla diyalogu nasıl kuruyorsunuz?

Onlara şunu hissettirmeye çalışırım: "Ben turist değilim, para kazanmak için de burada değilim, sizi dinlemeye ve insanlara anlatmaya geldim, sizin için buradayım''.

Can güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz? Güvenilir rehberlerle çalışmanız mı bunu sağlıyor?

Rehber bile gittiğim bazı yerlere benimle birlikte gelmiyor. Nasıl oldu bilmiyorum ama biraz önce ayrıldığım yerlere bombalar düştü. Kısmete inanırım bir de... Adımın üzerinde yazılı olduğu bir mermi var ve 20 yıldır peşimde dolaşıyor. Bilmiyorum ne zaman beni bulacak!

Hayalim Perwaz'ı uçurmak

Deghati olan soyadını fotoğraf yaşamında kullanmayan Reza, 1952 İran-Tebriz doğumlu. Newsweek, Time, BM, National Geographic için çalışan ve 1994'de Time için yaptığı Türkiye röportaji ses getiren Reza, halen çocuk hakları projesi üzerinde çalışıyor: "Savaş mağduru olan, kötü koşullarda yaşayan ve 'gerçek kurbanlar' diyebileceğim dünya çocukları ile ilgili bir proje bu. Dünyanın geleceği olan bu çocuklar için bir şeyler yapmamız lazım. Afgan çocukları için ''Perwaz'' (Uçmak) isimli bir gazete çıkarıyorum. Hayalim, bu gazeteyi kuracağım bir vakıfla dünya genelinde yayınlamak."


 
iki eleştiri...
En iyi oyun
Mem ile Zin

Turan Oflazoğlu'nun yazdığı Engin Uludağ'ın yönettiği IV. Murat'ın galası bu akşam yapılacak. Gala öncesi Agop Ayvaz'a onur, Mem ile Zin'e en iyi oyun ödülü verilecek.
Ramazan'da Kültür Kültür'de Ramazan
Kültür Dergisi yenilenen tasarımı ve heybesindeki Ramazan yazılarıyla 3 ay sonra tekrar karşımızda. Doç. Ahmet Kavas Ramazan topunun eskiden Müslümanlar için bir bağımsızlık işareti olduğunu, şimdilerde patlayan ses bombalarının ise gelenek adına neleri götürdüğünü yazıyor. Dergi Almanya'daki bir Türk çocuğunun Alman arkadaşının oruç ile ilgili sorusu karşısında yaşadığı ikilem üzerine de, Harem-i Şerif'teki küçük bir Müslüman'ın, evine iftar için davet ettiği misafiri getirirken yaşadığı mutluluğu da içeren yazıları barındırıyor. "Yalnızların Orucu"nu Zeki Bulduk', "Oruç Bir Tutum Değişikliğidir"i Hüseyin Akın, "Oruç Diriliştir"i Sadettin Acar yazıyor. Mücahit Küçükyılmaz ise "Nerde O Medyatik Ra-mazanlar" diyor.
Bilgi tel: 0 212 525 29 49

Hasan Nail Canat'a ödülü 'tanınmıyor' diye verilmedi
Usta tiyatrocu Hasan Nail Canat vefatının birinci yılında Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Üsküdar Belediyesi Ramazan Vapuru'nda düzenlenen iki toplantıyla anıldı. TZT'deki toplantıda konuşan Abdurrahman Şen, Canat'ın 'tanınmadığı için' Altın Portakal'da hak ettiği ödülün verilmediği belirterek şu açıklamayı yaptı: "Çizme filmindeki sessiz radyocu rolüyle Altın Portakal'da en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü jüri oybirliğiyle Hasan Nail Canat'a verdi. Sonuçları açıklamadan önce jüriden biri 'İyi de biz bu adamı hiç tanımıyoruz. Bizim camiadan değil' dedi. Ardından da 'Bunu bırakalım, öbür arkadaşın Boğaz'da balık sözü vardı' deyip ödülü bir başkasına verdiler. Hasan Nail'in gönüllerde en iyi Altın Portakal ödülü vardı, ihtiyacı olmasa da." Daha sonra kürsüye yönetmen Mesut Uçakan, Mustafa Miyasoğlu, Bahçelievler eski Belediye Başkanı Muzaffer Doğan, seslendirme sanatçısı Seyfullah Kartal ve Canat'ın damadı Birol Cürgül geldi. Geçtiğimiz yıl Üsküdar'daki Ramazan vapurunda son defa sahne alan ve o gece vefat eden sanatçı bu yıl ise aynı yerde anıldı. Programa eşi Sevim Canat, kızı Hale Canat, dostu Bünyamin Yılmaz ile öğrencileri katıldı. Seyfullah Kartal, Canat'ın sevdiği ve vefatından önce okuduğu Sakarya Türküsü'nü seslendirdi.
24 Ekim 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED