AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
25 trilyonluk MTA müzesi dökülüyor

MTA Genel Müdürlüğü'nün Ankara'da inşa ettirdiği Tabiat Tarihi ve Madencilik Müzesi binasına eksik malzeme ciddi yapısal hatalar nedeni ile "kullanılmaz" raporu verildi.

  • SONGÜL SELVİ / ANKARA
    Temeli atılıp bir türlü tamamlanamayan ya da yapılan ancak kısa sürede kullanılamaz hale gelen binalara bir yenisi daha eklendi. Maden Teknik Arama Enstitüsü (MTA) Genel Müdürlüğü'nün 25 trilyona inşa ettirdiği Tabiat Tarihi ve Madencilik Müzesi, 1 yıl içinde kullanılmaz duruma geldi. eski MTA Genel Müdürü Ali Kemal Işıker, döneminde yapılan müzeye Orta Doğu Teknik Üniversitesi, "gerekli düzenlemeler bitinceye kadar kullanılmaması" yönünde rapor verdi. Yapımcı Kur İnşaat Firması'nın müzedeki yapısal hataları gidermesi için defalarca uyarılmasına rağmen anlaşma sağlanamadığı öğrenildi.

    Kazaya davetiye

    MTA Genel Müdürlüğü'nün binanın sağlamlığı konusunda inceleme yapması için ODTÜ'ye yazılı başvuruda bulundu. MTA'nın talebi üzerine ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr.M.Yener Özkan ve Doç. Dr. Can Balkaya'nın hazırladığı raporda, "Boya yerine iç kaplama olarak eğik kısma yapılan alçıpan panellerin deforme olması, kırılması sonucunda düşerek can güvenliği açısından sorun yaratabilecek niteliktedir" denildi. Raporda, "Müze binasının kubbesinin altına gelen kesimlerde alçıpan panellerin deforme olması, kırılması sonucunda düşerek kaza vuku bulması muhtemeldir. Bu nedenle, bu kısmın temas edilen gerekli düzenlemeler bitinceye kadar kullanılmaması uygun mütalaa edilmektedir" uyarısında bulunuldu. ODTÜ'nün raporunda binanın eksiklikleri ile ilgili ayrıca şu tespitlere yer verildi: "Yapısal sistemde planda düzensizlikler bulunmaktadır. Yapısal sistemde düşey doğrultuda düzensizlikler vardır. Yapıda dilatasyon yoktur, yapısal sistem kubbelidir ve geometrik şekli genel olarak asimetriktir. Yapıda muhtemelen zeminden kaynaklanan oturmalar ve deformasyonlar nedeniyle duvarda çatlaklar, yer yer yapı elemanları arasında ayrılmalar bulunmuştur. Yağmur drenaj sisteminden dolayı çatıda ve alçıpan panellerde oluşan bozulmalar gözlenmiştir.

    BİLİRKİŞİ TESPİTİ!

    ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Dalı öğretim üyesi Prof. Dr.M.Yener Özkan ile Yapı Mekaniği Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Can Balkaya'nın raporundaki tespitler sadece bunlarla sınırlı kalmadı. Raporda bina inşaatıyla ilgili şu tespitlere de yer verildi: l Terasta yetersiz ve yanlış tip su yalıtım malzemesi kullanımı, yetersiz miktarda su ızgarasının oluşu, suyun ızgaralara akmasını sağlayacak eğimlerin yanlış verilmesi ve teras karosunun altında su yalıtım malzemesinden ayrı olarak drenaj membranı kullanılmaması sonucunda göllenmeler olmuş ve bina içinde akmalar ve hasar meydana gelmiş. l Alçı panolar, güz betonlardan yapılmış olan bölme duvarlar, diğer yapısal olmayan mimari parçalar ve tesisat suyun iç mekanlara akmasından zarar görmüş. l Bina temelinin ıslak kalmasından, bina zemini yumuşamış ve bina oturmaya başlamıştır. l Bina içerisinde ki taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan elemanlar temel oturmasından dolayı çatlamış, yarılmış ve zarar görmüş. l Beton kriteri kabul edilmeyecek kriterin çok altında çıkmış ve dolgun malzemesi de granüler malzeme yerine yumuşak çamur olarak bulunmuştur. l Binanının temelinde projede gösterilen radya temellerde yapılan kazı sonucu beton kalitesi çok düşük ve kabul edilebilir mukavemetin altında ve ıslak olarak çıkmıştır.



  • 24 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED