AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Eşitlik kırmızı çizgimiz

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, 28 Ekim'de ABD'ye yapacağı ziyarette kırmızı çizgilerinin 'siyasi eşitlik' olduğunu söyledi. Talat, limanların açılması konusunda da 'Tek şartımız bizimkiler de açımalı" dedi

ABD'ye gitmeye hazırlanan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, kırmızı çizgilerinin siyasal eşitlik olduğunu söyledi.
28 Ekim'de ABD'ye gidecek Mehmet Ali Talat, CCNTürk'e yaptığı açıklamada, ziyaretinin izolasyonların kaldırılması tartışmalarına da bir katkı sağlayacağını söyledi. Talat, ABD'ye ziyaretinin Kıbrıs Rum tarafına bir uyarı anlamını da taşıdığını söylerek, Kıbrıs sorunu konusunda kırmızı çizgilerini de açıkladı. Talat, "Kırmızı çizgimiz siyasal eşitlik" dedi. Tartışma yaratan limanların açılması konusunda itirazları olmadığını söyleyen Talat, "Ancak bir şartla. Bizimkiler de açılmalı" dedi. Talat, asıl sorunu Kıbrıs Rum kesiminin Türklerle bir güç paylaşımı istememesi olarak açıkladı.

BM Genel Sekreteri Annan ile de görüşecek

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yapacağı görüşmeyle birlikte Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile de biraraya gelecek.
ABD yönetimi, Ada'da 2004 yılının Nisan ayında yapılan Annan Planı referandumunun ardından KKTC'ye 'açılım' mesajları vermişti.
Bu kapsamda ABD Temsilciler Meclis Türk Dostluk Grubu Başkanı Ed Whitfield liderliğindeki heyet, geçtiğimiz mayıs ayında KKTC'yi ziyaret etmişti.
Kıbrıslı Türk yetkililerle görüşen Whitfeld, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'u Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi yönünde adım atmaya ve Kıbrıs Türkleri'ne uygulanan izolasyonları kaldırmaya çağırmıştı.

Talat, seçilmiş lider olarak kabul edilecek

Whitfeld ve ekibinin KKTC'ye Ercan Havaalanı'ndan gelmesi Rum yönetiminin tepkisine neden olmuştu. ABD, 17 Ekim'de de Talat'ı 28 Ekim'de Washington'a davet etti. ABD'den gelen bu jestin Ada'daki taraflara 'izolasyonların kaldırılmasına yönelik desteğin süreceği' mesajını iletmesi ve Kıbrıs'ın 'resmi hükümeti' sayılan Rum yönetimine 'Ada'nın tek temsilcisi olmadığını' hatırlatması bekleniyor. Washington kaynakları, ABD yönetiminin Cumhurbaşkanı Talat'ı 'Kıbrıs Türklerinin seçilmiş lideri' olarak kabul edeceğini belirtiyor. Bu ziyaret aynı zamanda, Talat'ın Cumhurbaşkanı seçildikten sonraki ilk Washington gezisi olacak.

İzolasyonların hemen kalkmasını beklemeyelim

KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın 28 Ekim'de ABD'ye yapacağı ziyaret ile ilgili olarak, "Derhal izolasyonlar kalkacak diye bir beklentiye girmek büyük saflık olur" dedi. Denktaş, Talat'ın ABD ziyaretinin ardından, diğer ülke liderlikleriyle de temasları açısından bir rahatlama olmasını ümit ettiğini söyledi. Serdar Denktaş, başta AB ülkeleri olmak üzere bütün ülkelerin başbakanları ve bakanlarıyla görüşerek, meseleyi birinci elden anlatmalarının son derece önemli olduğunu belirtti. Denktaş, "Dünya liderliklerine yönelik çok önemli bir ziyarettir. Bu ziyaretten sonra, ümit ediyorum ki diğer ülke liderlikleriyle de temaslarımız açısından daha bir rahatlama gelir gündeme" diye konuştu."İngiltere dışındaki AB ülkelerinin Kıbrıs'ta gerçek meselenin ne olduğunun farkında bile olmadığını" dile getiren Denktaş, şöyle dedi: "Farklı lisanları kullandığımızı bilmiyorlar. Farklı dine sahip olduğumuzu bilmiyorlar. Kıbrıs sorununu bilmiyorlar. Bunları anlatabilmek için bizim birinci elden temas kurabilme imkanına sahip olmamız gerekir."

  • LEFKOŞA



  • 24 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED