AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Erbakan'ın en acı günü

Partileri kapatılan, askeri darbelerle cezaevine giren eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, hayatının en acı günü dün yaşadı. Erbakan'ın, 38 yıllık eşi Nermin Erbakan dün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

  • EVİN GÖKTAŞ/ANKARA
    Eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın eşi Hatice Nermin Erbakan, dün 07.40'ta 62 yaşında kalp krizinden vefat etti. Üç çocuk annesi Erbakan, bir haftadır Yüksek İhtisas Hastanesi'nde tedavci görüyordu. Geçen hafta kalbine yapılan anjiyo sonucu kalp krizine bağlı komplikasyon yaşayan Nermin Hanım'ın kalbi geçen salı günü durdu. Yüksek İhtisas Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Adnan Çobanoğlu'nun aralarında bulunduğu sağlık ekibi tarafından kalp atışları yeniden düzenlenen Nermin Hanım'ın kalbi dün sabah yeniden durdu ve bir daha da çalıştırılamadı. Necmettin Erbakan, 38 yıllık hayat arkadaşını hastanede biran olsun yalnız bırakmazken kızları Elif ve Zeynep ile oğlu Fatih Erbakan da annelerinin durumuyla yakından ilgilendiler. Nermin Hanım'ın vefat haberini aileye Başhekim Prof. Dr. Adnan Çobanoğlu bildirdi. Çobanoğlu, Erbakan'ın acı haberi "son derece metanetli ve dayanıklı" bir şekilde karşıladığını ifade etti. Başhekim Çobanoğlu, gazeticelere yaptığı açıklamada "Nermin Erbakan'ın sağlık durumu 24-36 saate kadar sabit kaldı, ancak gece yarısından itibaren kötüleşti. Sabah 07:30'a doğru ümit kalmadığını fark ettik ve yaşam destek ünitesini kesmek zorunda kaldık" dedi.

    'Keşke iyi haber verebilseydik'

    Çobanoğlu, gazetecilere açıklama yaparken, "Keşke size sevinçli haber verebilseydik, ama maalasef acı haber verebiliyorum" diye sözlerine başladı ve "Bir süreden beri bakım ve tedavisini yoğun bakımda yaptığımız Nermin Erbakan, bu sabah saat 07:40'ta vefat etti'' dedi. Nermin Erbakan'ın, kalp krizi teşhisiyle hastaneye geldiğini ve tetkiklerin tamamlanmasının ardından anjiyo yapılarak tedavi altına alındığını anlatan Çobanoğlu, "Pazartesi günü taburcu edilen hastaya, salı günü kalbin zarı içinde meydana gelen kanama sonucu tekrar müdahale edildi, ancak tam bir iyileşme görülemedi'' diye konuştu. Çobanoğlu, bunun üzerine Erbakan'ın, yoğun bakıma alındığını, ilaç tedavisi uygulandığını belirterek, Nermin Erbakan'a balon pompa taktıklarını kaydetti. Başhekim Çobanoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine Necmettin Erbakan'ın, eşinin sağlık durumun ağırlaşmasını metanetle karşıladığını belirterek, "Erbakan'a önce telefonla sonrasında da burada bilgi verdik. Metanetle ve dayanıklılıkla karşıladı. Sağlık durumu gayet iyi. Gece buradaydı, ancak saat 03.00-04.00 arasında dinlenmek üzere evine gitti. Haberi öğrenince tekrar hastaneye geldi'' dedi.

    'Önlemeyen iç kanaması vardı'

    Bir gazetecinin, "Nermin Erbakan'ın eve gönderilmesi yanlış bir karar mıydı?'' sorusuna Çobanoğlu, "Bu karar yanlış değildi. Tetkikler yapıldı, durumu iyiydi. Sağlık durumu iyi olduğu için evinde dinlenmesi uygundu. Eve gittiğinde kendini öyle iyi hissediyordu ki ailesi, sıcak banyo yapma ve hareket etme gibi hikaye verdiler. Kanama başlayınca biz hemen müdahale ettik'' cevabını verdi. Son 24 saatte kalbin yanı sıra böbrekler ve diğer bölgelerde de sorun çıktığını kaydeden Çobanoğlu, beyin ölümü üzerine, hastanın yaşam destek ünitesinden çıkarılması kararını ailesiyle konuşarak verdiklerini söyledi. Nermin Erbakan'ın vefat ettiği haberinin duyulması ile birlikte hastane ziyaretçi akınına uğradı. Başta Saadet Partililer ve AK Partililer olmak üzere, çok sayıda insan Erbakan Ailesi'ni bu acılı gününde yalnız bırakmadı. AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Bayındırlık eski Bakanı Zeki Ergezen de hastaneye gelerek Erbakan'a "baş sağlığı" dilediler.

    Erdoğan telefonla aradı

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan'ı telefonla arayarak başsağlığı diledi. Nermin Erbakan'ın vefatından duyduğu teessürü Erbakan ile paylaştığı bildirilen Erdoğan'ın, MGK toplantısı nedeniyle cenaze törenine katılamayacağı, ancak Erbakan'a Balgat'taki evinde taziye ziyaretinde bulunacağı kaydedildi. CHP lideri Deniz Baykal, TBMM Başkanı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Necmettin Erbakan'a başsağlığı mesajı gönderdi.

    Dudaklarından 'Muhakkak ki herkes ondan geldi, ona geri dönecektir' ayeti döküldü

    Necmettin Erbakan, eşi Nermin Erbakan'ın ölüm haberini alınca Kur'an-ı Kerim'den Zariyat Suresi'nin 29'uncu ayeti 'İnna lillahi ve inna ilahi raciun' (Muhakkak ki herkes ondan geldi, ona geri dönecektir) ayetini okudu.

    Saadet Partisi (SP) Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, gözyaşları içinde Erbakan'ın eşinin ölümünü öğrendikten sonraki durumunu anlattı. Kazan, Erbakan'ın sabah saatlerinde hastaneye gittiğinde çevresindekilere eşinin durumunu birkaç defa sorup cevap alamaması üzerine ölümün gerçekleştiğini, eşini kaybettiğini anladığını söyledi. Kazan, bunun üzerine Erbakan'ın ilk olarak Kur'an-ı Kerim'den bir ayet mırıldandığını belirterek, "İnna lillahi ve inna ilahi racihun ayetini okudu" diye konuştu. Şevket Kazan, Zariyat Suresi'nin 29. ayeti olan "Muhakkak ki herkes ondan geldi, ona geri dönecektir" duasının ardından Erbakan'ın üzüntüsünü, "İnsan konuşuyor ama kabul etmekte zorlanıyor" şeklinde dile getirdiğini belirtti. Kazan, ardından Erbakan'ın SP Genel Başkan Vekili Recai Kutan'ın İstanbul'daki İl Kongresi'ne katılmasıyla ilgili de konuştuğunu anlattı. Kazan, "Biz bir siyasi partiyiz. Bir davayı temsil ediyoruz. Aramızdan birine bir şey olsa da davamız yarım kalmaz. Kutan da burada kalmak istedi, ancak inancımızın gereği olan bu çalışmamıza devam etmek zorundayız. Zaten Hoca da aynı şeyi istemişti. Recai Bey'in gönlü burada olsa da kendisi şu anda kurultayda" açıklamasını yaptı.

    Taziyeleri kabul etti

    Necmettin Erbakan, oğlu Fatih Erbakan ile öğle namazını kıldığı Hamidiye Camii'nde taziyeleri kabul etti Necmettin Erbakan, eşinin vefat ettiği Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde bulunduğu bölümden Başhekim Adnan Çobanoğlu'un yanına koruma ve yakınlarıyla gelerek başhekime teşekkür etti. Tekerlekli sandalye ile aracına kadar getirilen Erbakan buradan öğle namazı için Hamidiye Camii'ne geçti. Camide namazdan önce Nermin Erbakan için Yasin-i Şerif okundu. Hoparlörden dışarı verilen Yasin-i Şerif'in ardından Diyanet İşleri eski Başkanı Lütfi Doğan dua okudu. Erbakan ezanın okunmasıyla birlikte camiye giderek namaz kıldı. Erbakan'ın korumalarının yardımıyla ayakta zor durduğu gözlendi. Necmettin Erbakan, camide oğlu Fatih Erbakan ile birlikte taziyeleri kabul ettikten sonra konutuna geçti. Taziye ziyaretinde bulunmak için konuta gelen kadınlar binanın arka kapısından alınırken, yaşanan yoğunluk nedeniyle Balgat semtindeki konuta ek sandalyelerin getirildiği görüldü. Konut görevlileri, bina önünde bekleyen gazeteciler ile vatandaşlara, helva ile lokma dağıttı.

    Abdullah Gül, eşiyle geldi

    Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Necmettin Erbakan'a taziyede bulunmak için eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte geldi. Gül çifti yaklaşık 20 dakika içeride kaldı. Necmettin Erbakan'ı ziyaret edenler arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan ve DYP eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Bayar vardı.

    Ecevit yalnız bırakmadı

    Hastaneye ilk gelenler arasında yeralan Bülent Ecevit, "Daima birbirimizin iyiliğini gözettik. Derin acı duyuyorum. Allah Sayın Erbakan ailesine ve bütün dostlarımıza ve halkımıza hayırlar versin" dedi.

    Saadet'in hüzünlü kongresi

    Saadet Partisi İstanbul 2. Olağan Kongresi, Nermin Erbakan'ın vefatı nedeniyle hüzünlü bir havada geçti. Sabah saatlerinde hastaneye koştuğunu söyleyen Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Recai Kutan, Erbakan'ın eşini kaybettiği bir günde kendisinin kongreye gitmesini istemesinin büyük Milli Görüş davasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. TBMM eski Başkanı Yasin Hatipoğlu, konuşmasında göz yaşlarına hakim olamadı. Hatipoğlu bu zor günde Erbakan'ın yanında kalmak istediğini ancak buna izin vermeyerek İstanbul'a gitmesini istediğini söyledi. Kongrede Osman Yumakoğulları yeniden seçildi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ/İSTANBUL

    TAM BİR HANIMEFENDİYDİ


    Bu kabre defnedilecek Nermin Erbakan, İstanbul Topkapı'daki Merkez Efendi Mezarlığı'ndaki Erbakan Ailesi kabristanına defnedilecek.

    Son olarak kızı Zeynep gördü

    Yoğun bakımda kaldığı sırada Nermin Erbakan'ı son olarak kızı Zeynep Erbakan'ın görmesine izin verildi Yoğun bakımda yaşam destek ünitesine bağlı olarak hayatının son dakikalarını geçiren Nermin Erbakan'ı aileden sadece bir kişinin görmesine müsaade edildi. Nermin Erbakan'ı son gören kişinin kızı Zeynep olduğu öğrenildi. Rahatsızlığı nedeniyle Necmettin Erbakan'ın eşini görmesine izin verilmedi.

    Evinde hatim indirildi

    Nermin Erbakan'ın vefatından dolayı çok üzgün olduğu gözlenen Necmettin Erbakan, gün boyu evinde taziyeleri kabul etti. Bel fıtığı rahatsızlığının artması nedeniyle yürümekte zorlanan Erbakan, taziyeleri kabul ederken, "İnna lillah ve inna ileyhi raciün' ayetini sık sık tekrar etti. Erbakan'ın kızları Elif ve Zeynep'te ayrı bir odada bayanların taziyelerini kabul etti. Taziyeye gelen hanımlar Kur'an-ı Kerim'den cüzler okuyarak, hatim indirdiler. Hamidiye camiinde de teravih namazının ardından hatim duası yapıldı. FP eski Milletvekili Oya Akgönenç, Nermin Erbakan'ı "Hayatımda gördüğüm en kibar hanımefendiydi" sözleriyle tanımladı. Akgönenç, "Yoksullara yardım etmeyi çok seviyordu. Yardımseverlik yaparken bile mütevazı davranırdı. Ben ailesine bu kadar düşkün olan bir başka kadın görmedim. Çocukları ile çok yakından ilgilenirdi. Herkese iltifat etmeyi çok severdi. Şeref Malkoç'un kızının düğününde görüştüğümüzde bir araya gelerek sohbet etme kararı almıştık. Görüşmek nasip olmadı. Allah mekanını cennet eylesin"dedi.

    RP'nin kapatılmasına ağladı

    Saadet Partisi GİK üyesi Gülten Çelik de Nermin Erbakan'ı 'Çok zarif ve nazik bir hanımefendi' olarak tanımladı. Çelik, "Hayatında en çok üzüldüğü olay Refah Partisi'nin kapatılması olmuştu. Hüngür hüngür ağladığını hatırlıyorum. Fazilet Partisi'nin de kapatılmasına üzülmesine rağmen en çok partinin ikiye bölünmesine üzüldü. Hocamızın haksız yere ceza alması da onu çok üzdü. Çok yufka yürekliydi. Yaşanan olaylar kalbinde derin yaralar açıyordu" diye konuştu. Gülten Çelik, "Evine ziyarete gittiğimi zaman onu baş köşeye almak isterdik. Ancak o kesinlikle kapıya en yakın olan koltukta otururdu. Çay servisini bile kendisi veya kızlarına yaptırırdı" dedi.

    Tesettürlüler gıpta edilmeli

    Nermin Erbakan'ın eşiyle birlikte 'Milli Görüş' mücadelesini verdiğini belirten Çelik "Davaya cihat olarak bakardı" dedi. Çelik, Nermin Hanım'la birlikte tesettür defileleri düzenlediklerini hatırlatarak "Giyimine özen gösterirdi. Her zaman sade ama şık giyinirdi. Bize sık sık 'Tesettürlü insanlar hep şık giyinmeli. Diğer insanlar gıpta ile bakmalı' derdi" diye konuştu.

    Küp şeker bile yemezdi

    Gülten Çelik, Erbakan'ın ibadetlerine çok dikkat ettiğini ve takva birisi olduğunu belirtirken, "Namazlarına büyük özen gösterirdi. Kesinlikle şüpheli şeylerden uzak dururdu. Toz şeker kullanır, kesinlikle küp şeker kullanmazdı. Çünkü küp şekerleri sıkıştırmak için kullanılan katkı maddelerinin haram olabileceğini düşünürdü. Bu nedenle şüpheli şeylerden uzak dururdu. Sadece haberleri seyrederdi. Birgün bana 'Artık haberleri izlemiyorum. Hep üzücü haberler oluyor' dedi. Bize hep ihlasla çalışmamızı tavsiye ederdi" dedi.

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA

    Bugün İstanbul'da toprağa verilecek

    Nermin Erbakan, İstanbul'da aile mezarlığında defnedilecek. Necmettin Erbakan'ın Özel Kalem Müdürü Mehmet Kahraman, Hatice Nermin Erbakan'ın, bugün İstanbul Fatih Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazı sonrasında Merkez Efendi Mezarlığı'ndaki aile kabristanlığına defnedileceğini açıkladı. Kahraman, Nermin Erbakan için aynı gün teravih namazı bitiminde Fatih Camii'nde ''hatim duası'' okunacağını belirtti.



  • 24 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED