AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Ya işbirliği ya tecrit

Suriye'ye yönelik ortak bir karar tasarısı hazırlayan ve bunu Güvenlik Konseyi'ne sunan ABD, İngiltere ve Fransa, Şam'ın Hariri suikastına karışan yetkilileri tutuklaması ve BM ile tam işbirliği yapmasını talep etti. Aksi halde yaptırımlar uygulanacak.

BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden ABD, Fransa ve İngiltere Suriye'ye yönelik ortak bir karar tasarısı hazırlayarak Konsey üyeleri arasında dolaştırmaya başladı. Suriye'nin, adı Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri suikastına karışan hükümet yetkililerini tutuklamaya ve BM soruşturma komisyonu ile işbirliğine çağrıldığı karar tasarısında, aksi halde Şam yönetiminin muhtemel yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuluyor. Söz konusu 3 ülkenin Güvenlik Konseyi'nden geçirmeyi planladığı karar tasarısında, Suriye'ye suikastla ilgili bütün yetkilileri ya da kişileri sorgulanmak üzere BM soruşturma komisyonu için koşulsuz olarak hazır bulundurması talimatı veriliyor.

İşbirliğine karşı yaptırım kozu

Karar tasarısında ayrıca, Suriye'nin soruşturma kapsamında ilgili vatandaşlarının komisyon tarafından Suriye dışında ve Suriyeli bir başka görevlinin gözetiminde olmaksızın sorgulanmasına müsaade etmesi gerektiği de vurgulanıyor. Karar tasarısında, Suriye'nin soruşturma kapsamında tam bir işbirliği sergilememesi durumunda Güvenlik Konseyi'nin, yaptırımlar dahil daha ileri önlemler almayı gündemine alacağı ifade ediliyor.

Terörü kınama talebi

Askeri açıdan zorlamayı öngören BM Şartı'nın 7. Bölümü çerçevesinde hazırlanan karar tasarısında, Hariri suikastına karıştıkları belirlenen kişilere seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi tedbirler uygulanacağı da kaydediliyor. Şam yönetiminin terörizmi resmen kınamasının da istendiği karar tasarısında Suriye, terörist eylemlerin bütün türlerine verdiği desteği kesin olarak durdurmayı taahhüt etmeye ve bu taahhüdünü somut eylemlerle göstermeye çağrıldı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçisi John Bolton, Konseyin Pazartesi günü dışişleri bakanları düzeyinde toplanarak karar tasarısını ele alacağını kaydetti.

Lübnan'da iki kişi resmen suçlandı

Lübnan'da, eski başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili olarak, BM soruşturma raporunda adı geçen iki şüpheli resmen suçlandı. Adli makamlar, Alman savcı Detlev Mehlis'in BM için hazırladığı raporda adı geçen Ahmed Abdul El ile kardeşi Mahmud Abdul El'in, Hariri suikastındaki rolleri nedeniyle suçlandığını bildirdi. İki kardeşle birlikte, savcı Said Mirza'nın suikastla ilgili olarak suçladığı kişilerin sayısının 11'e yükseldiği kaydedildi. Ahmed Abdul El'in Lübnan'da Suriye yanlısı silahlı El Ahbaş'ın üyesi olduğu bildiriliyor. Mahmud Abdul El'in ise 14 şubattaki Hariri suikastından kısa süre önce cep telefonuyla Suriye yanlısı Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud'u aradığı raporda iddia edilmişti.

Hariri için Esad'dan işbirliği

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, Washington, Londra ve Paris'e mektup göndererek, Refik Hariri suikastına karışanları adalet önüne çıkarma sözü verdiği bildirildi. Washington Post gazetesinin diplomatik kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, Suriye Devlet Başkanı Esad, pazar günü gönderdiği mektupta, Hariri suikastıyla hükümetinin ilgisi bulunduğu iddialarını bir kez daha yineleyerek, bu konuda Suriye üzerinde uygulanacak her türlü baskının bölgede ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. Esad mektubunda, "Suriye'nin masum olduğunu ve somut kanıtlar temelinde, bu suça karışmış olabilecek her Suriyelinin adalet önüne çıkarılması için gerekeni yapmaya hazır olduğumu belirtmek istiyorum'' dedi.



27 Ekim 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED