AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Bono, tahvil ve borsadaki
sıcak paraya vergi geliyor

Menkul kıymet vergilendirmesinde sistem 1 Ocak 2006'dan itibaren değişiyor. Yeni sistemle birlikte vergide sadeleştirmeye gidilecek ve Hazine bonosu, tahvil, repo ve borsadaki hisseler için yüzde 15 stopaj uygulanacak.

Finansal araçların vergilendirilmesinde sistem değişiyor. Yılbaşından itibaren uygulanacak yeni sistemle, halen sıfırla yüzde 22 arasında değişen oranlarda alınan vergiler yüzde 15 olarak sabitlenecek. 2005 sonuna kadar gerçekleştirilecek işlemlerin 2006'da devam edecek faiz gelirlerinin vergilendirmesi ise eski sisteme göre yapılacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Ali Babacan menkul kıymetlerin vergilendirmesine ilişkin olarak bir basın toplantısı düzenledi.

Unakıtan, yeni sistemin önemli bir reform olduğunu belirterek, "Eşitsizlik kaldırıldı, tek vergi açıklandı. Vergi hesaplama ve indirimde farklı uygulamalar kaldırıldı. Mevcut düzenleme stopaj yapma yükümlülüğünü banka ve aracı kurumlara veriyor. Gerekli hazırlıklar yıl sonundan önce tamamlanmalı" diye konuştu.

Unakıtan, yatırım araçlarının vergilendirilmesinde, yabancı yatırımcıların Türkiye'de elde ettikleri kârları, çifte vergilendirme anlaşmaları kapsamında kendi ülkelerinde ödeyecekleri vergiden mahsup edebileceklerini söyledi.

Maliye Bakanı Unakıtan, yatırım araçlarından elde edilecek kazançların hesaplanmasında ilk giren ilk çıkar yönteminin uygulanacağını kaydetti. Mükelleflerin 1 takvim yılı içerisinde elde ettikleri kazançlar için ihtiyari beyanname verebileceklerini söyleyen Unakıtan, bunda da farklı kurumlardan elde ettikleri kazanç ve kayıpları mahsup edebileceklerini belirtti. Maliye Bakanı, Devlet İç Borçlanma Senetleri'nin (DİBS) borsaya kote olmayacağı konusundaki görüşü koruduklarını söyledi.

Faiz tevkifat kapsamından çıkarılacak

Bakan Unakıtan, Türkiye'deki bankaların kendi aralarındaki mevduattan, aracı kurumların ise borsada değerlendirdikleri paradan elde ettikleri faizlerin, "tevkifat kapsamından çıkartılacağını" da bildirdi. Bakan Unakıtan "Eski sistemde mevcut olan karmaşıklık giderilmiş ve sistem basitleştirilmiş. Mükelleflerin beyanname verme külfetleri, aracı kurumlara getirilen sorumlukla ortadan kaldırılmış" diye konuştu.

Dengeler yeniden kurulacak

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, "1 Ocak'tan itibaren yeni vergi sistemine göre piyasadaki dengeler yeniden kurulacak. Şeffaf olursa, kolay anlaşılabilicek olursa piyasa mekanizması en doğru fiyatı, en doğru oranları bulacaktır diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.



27 Ekim 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED