AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
İşte Türkiye'yi ayağa kaldıran görüntüler
İNSAFSIZLAR

Malatya Çocuk Yuvası'nda kalan 0-6 yaş grubu çocukların bakıcı annelerce dövülüp hakaret ve işkenceye maruz kalması Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Yuvanın müdürü de dahil olmak üzere 8 kişi görevden uzaklaştırılırken, 2 kişi tutuklandı

Malatya Çocuk Yuvası'nda kalan 0-6 yaş grubu çocukların "bakıcı anneler" tarafından terlik ve sopayla dövülmeleri ile hakaret ve işkence gördüklerinin ortaya çıkması büyük tepkiye neden oldu. Yuvanın müdürü Niyazi Yıldız da dahil olmak üzere sekiz kişi görevden uzaklaştırıldı. Olayla ilgili gözaltına alınan 7 kişiden ikisi tutuklanırken, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürü İsmail Barış ve müfettişler Malatya'ya giderek inceleme başlattı. Mehmet Ali Önel yönetiminde Star TV'de yayınlanan Deşifre isimli programda ortaya çıkartılan skandal Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Malatya Valisi Osman Derya Kadıoğlu, yuvadaki işkence ve kötü muamelenin kabul edilemez olduğunu, sorumlu kişilerin hesap vereceğini söyledi.

Temizlik şirketinde çalışıyorlar

Çocuk yuvasındaki olayların bir televizyon programına yansımadan jenerik görüntüleri üzerine müdahale ettiklerini ve idari soruşturma başlattıklarını belirten Kadıoğlu, program yayınlanmadan bir kişinin görevden uzaklaştırıldığını kaydetti. Vali Osman Derya Kadıoğlu, yuvadaki çocuklara işkence yapanların 4'ünün temizlik şirketinde görevli olduğunu dile getirdi.

Vali Kadıoğlu, yuvada kalan 0-6 yaş grubu çocukları içinde bulundukları kötü durumdan kurtarmak ve rehabilite edebilmek için psikolog ve uzman doktorların yuvada çalıştığını dile getirdi.

Malatya'da çocuklara şiddet uygulandığı iddia edilen yuvaya gelen siyasi parti temsilcileri sorumluların cezalandırılmasını istedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yurtların gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizerek "Sorumsuz ve insan olmanın gereklerini yerine getirmeyenlerin bu tür davranışları kabul edilemez" dedi.

Bu arada CHP Malatya milletvekilleri Muharrem Kılıç ve Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, İzmir Milletvekili Erdal Karademir'den oluşan bir heyet oluşturuldu. AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca ile birlikte yurtta açıklama yapan AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Öznur Çalık, "Yüreğimin sesini dinledim ve bu tür insanları önce Allah'a havale etmemiz gerekir diye düşündüm" diye konuştu. AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca ise, "Zaman zaman yurtlara geliyoruz. Gelirken telefon açıyoruz, buyurun gelin denilince geliyoruz. O zamanlar bir şey görmedik tabii ki" dedi. DYP lideri Mehmet Ağar da "Konunun sadece idari değil, siyasi sorumlularının da hesap vermek mecburiyetinde oldukları kanısındayız" diye konuştu.

Acil psikolojik tedavi şart

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nden Çocuk Psikiyatrı Doktor Özlem Özel Özcan, şiddete maruz kalan çocukların acilen psikolojik tedaviye alınması gerektiğini söyledi. Özcan, çocukların şu anda ciddi bir psikolojik travma yaşadıklarını ifade etti.

'Bir anne olarak üzüldüm ağladım'

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Malatya Çocuk Yuvası'nda yaşananlarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve bu çerçevede Malatya İl Müdürü, yuva müdürü ve 3 personelin açığa alındığını bildirdi. Çubukçu, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada Star televizyonunda yayınlanan "Deşifre" programındaki görüntüleri dehşetle izlediğini belirtti. "Ben bir anne olarak üzüldüm, ağladım" diyen Çubukçu, şiddet kullanan personel hakkında yasal işlem başlatıldığını ifade etti. Çubukçu, "Sadece olayı gerçekleştirenler değil, olaya göz yuman ve seyirci kalan diğer personel hakkında da gerekli tüm işlemlerin yapıldığından kimsenin kuşkusu olmasın, Malatya C umhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk, üç kişi tutuklandı. Malatya İl Müdürü, yuva müdürü ve üç personeli açığa aldık. Ayrıca soruşturma başlattık" diye konuştu.

Koğuşta çocuk bakımı bitecek

Korunmaya muhtaç çocuklarla ilgili sistemin değiştirilmesi gereğinin bir kez daha önem kazandığını vurgulayan Bakan Çubukçu, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun yeniden yapılandırılmasına yönelik yasal reform hazırlığının tamamlandığını, çocuklara koğuşlarda kışla tipi bakım hizmeti yerine ev modeli bakım hizmeti verilmesi gerektiğini vurguladı. İlgili yasal değişikliği yaptıklarını, yönetmelik ve diğer mevzuat çalışmalarını tamamlamaya ve ev modelini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını belirten Çubukçu, şu an sivil toplum kuruluşları ve gönüllülerle işbirliği içerisinde Ankara'da 6'ya ulaşan çocuk evlerinin sayısını yılbaşına kadar ülke çapında 15'e, 1 yıl içerisinde de 100'e ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Yuva önünde protesto

Malatya Çocuk Yuvası'nda çocukların dövülmesi ve işkence edilmesine tepkiler sürerken, dün gece şiddete maruz kalan çocukların yakınları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar, yuvanın önünde toplandı. Alkışlı protestoda bulunan grup, ''Çocuklara uzanan eller kırılsın'' diye slogan attı. Göstericilerden bazıları gözyaşlarını tutamadı.

Kebap yediler çocuklar seyretti

Çocuk yuvasının bulunduğu Mücelli Caddesi sakinlerinden Ali Şahin Nacar, "Geçtiğimiz yaz yurt bahçesinde görevliler piknik yapıp kebap yedi. O çocuklara vermediler, yüreğim parçalanmıştı. Şimdi gidip o mangalları kırmak istedim; ancak polisler bırakmadı" dedi. Murat Aydın ise yuvada böyle şeyler olmasından utandığını söyledi.

Yeni yuva müdürü Suat Yalçınsoy

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Güler'in yerine vekaleten Suat Yalçınsoy getirildi. Bu arada, soruşturma kapsamında gözaltına alınan N.T., Ş.S., E.B. ve N.D. adlı bakıcı kadınlar Malatya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'ndeki sorgularından sonra adliyeye sevk edildi.

İşkence geçen yıl da varmış

Malatya Çocuk Yuvası'nda 6 yaşında bir kız çocuğu bulunan Tülay Bayram, geçen yıl da çocuğunun dövüldüğünü söyledi. Malatya Çocuk Yuvası'na gelen Tülay Bayram, çocuğu Ece'nin 1 yaşından beri yuvada bulunduğunu ve geçen yıl görevliler tarafından dövüldüğünü söyledi. Bayram, utandığı ve maddi imkanları yetersiz olduğu için çocuğunu yuvadan alamadığını kaydetti.

Vatandaştan tepki yağdı

"Çocuk yuvasında şiddet" tüm Türkiye'de tepkiyle karşılanırken Yeni Şafak okuyucuları internet servisimizi mesaj yağmuruna tuttu. Okuyucularımızın mesajlarından yer verebildiklerimiz şöyle:
Bilal Belli/Muhasebeci: Bir an kızım aklıma geldi de, dünyayı patlatacak kadar sıkıldım hiddetlendim... Bunu hayvan bile yavrularına yapmıyor...
Pınar Kanca/Ev hanımı: Elleriniz kırılsın inşallah. Bu Ramazan ayında bu yapılır mı?
Aydogan E.: Bu olay bizi ailece şok etti... Bu insanlarda vicdan nerede, acıma duygusu nerede? Yüce Allahım hepsini ıslah etsin...
Canan Sevgi/Kimya Teknikeri: Bunlar insanlık dışılar. Kendi egolarını bir parçacık kendini savunmaktan bihaber bebeklerin üzerinde tatmin ediyorlar.
İlknur Özcan/Turizm: Görüntüleri dehşet içinde izledim. Ben de iki çocuk annesi-yim. Bu ne biçim bir vicdansızlıktır.
Kaya Yıldız/Ankara İnternet Kafeciler Odası Başkanı: Bu olayı yapanları ve buna göz yumanları lanetliyor ve kınıyoruz. Bunu yapanların resimlerinin yayınlanmasını istiyoruz. Tüm Türkiye bunları tanımalı ve iş vermemeli diye düşünüyorum.
Çetin Kılıçaslan/Esnaf: Malesef hiç kim-senin tasvip etmeyeceği görüntüler. Sorumlular hesap vermeli.
Songül Gündoğan: Bü tür işkenceleri yapanlara insan demeye dilim varmıyor. Hangi vicdan böyle bir dehşeti kaldırabilir ki..
Zehra Taşkın/Emekli Öğretmen: Bunlarda Allah korkusu olsa bunları yapmazlar. O yavrular sayesinde iş bulmuşlar. Şükretmeleri lazımken yaptıklarına ne demeli bilmiyorum.
Hürriyet Tezcan/Memur: Bu türlü vahşet bence bütün yurtlarda ve benzeri yerlerde yaşanıyor, ancak medyada yer alınca göstermelik olarak biraz ilgileniliyor.
Halim Öztürk/Emekli-Dış Tic.Md.: Olayları ibretle izledim. Eğitimin ne kadar önemli olduğunu bir daha anladık.
Kemalettin Kayadibi/Memur: Bu ülkede işsiziz diye yalvaranlar işe girdikten sora horoz oluyorlar. Güçleri ancak masum çocuklara mı yetiyor?



27 Ekim 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED