AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

İSDEMİR'in 'Gönül'ünde acıklı bir hikaye
Babasının iş kazası sonucu ölmesi üzerine fabrikanın en büyük yüksek fırınına adı verilen Gönül, 20 yıl aradan sonra tesisleri gezerek babasını andı. İskenderun Demir Çelik Fabrikaları'nda (İSDEMİR), babasının iş kazası sonucu ölmesi üzerine fabrikanın en büyük yüksek fırınına adı verilen Gönül Akyüz Onar, 20 yıl aradan sonra tesisleri gezerek babasını andı ve adının verildiği fırını gördü. İSDEMİR'de, 1982 yılında, fabrikanın üçüncü yüksek fırınının inşaatı sırasında ayağının kayması sonucu düşerek ölen Paşa Akyüz'ün (40), 6 çocuğundan 3'üncüsü olan ve o yıllarda ilkokul birinci sınıfa giden Gönül'ün adı 1985 yılında tamamlanarak dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılan yüksek fırına verildi. Açılış töreninde, Özal'ın elinden tutarak tesisleri gezen Gönül Akyüz Onar, 20 yıl sonra İSDEMİR Genel Müdürü Suhat Korkmaz'ın daveti üzerine eşi ve çocuğuyla geldiği tesislerde duygulu anlar yaşadı, gözyaşlarına hakim olamadı. Fabrikanın üçüncü ve en büyük yüksek fırını olan Gönül'ün tüm ünitelerini gezen, her adım başında kendi adıyla karşılaşan Gönül Onar, babasını tanıyan bazı yöneticilerle de sohbet etti. Yüksek Fırınlar Müdürü Mehmet Alay'ın, sürpriz yaparak kendisinin henüz 7 yaşındayken, babasının da mesai arkadaşlarıyla çekilmiş fotoğraflarını hediye ettiği Gönül Onar, "Biz Dörtyol İlçesi'nde oturuyor, ancak İskenderun'a sık sık geliyoruz. Buradan her geçişte Gönül'ün bacasına bakıp onun nasıl tüttüğünü izliyorum" dedi.

  • ADANA (A.A)

     Gazetecilik Bab-ı Ali'den somon-şaraba terfi etti
    Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen "Ustalar Ustalarını ve Anılarını Anlatıyor'' toplantısında usta gazeteciler anılarını paylaştı. Burhan Felek Konferans Salonu'nda toplantıda konuşan İstanbul Gazeteciler Derneği Başkanı Engin Köklüçınar bugünkü gazetecilik ile kendi dönemlerinde yapılan gazetecilik arasında büyük farklar olduğunu söyledi. Köklüçınar, "Gazeteci ve gazete sahipleri Ba-b-ı Ali'ye elveda dediği gün bizim mesleğimiz bitmiştir. Babıali'deki çay-simit ikilisi, İkitelli'de şarap-somon olmuştur. Bu, Bab-ı Ali ile İkitelli arasındaki farkı gösteren en güzel örnektir'' dedi.

  • HAMİT ETEEVRANS

     'YÖK askerden ders alsın' tavsiyesi
    Yarınlar İçin Düşünce Platformu Başkan Yardımcısı Girayhan, emekli Oramiral Erdil'in yargılamasında Genelkurmay'ın takındığı tavrı örnek göstererek, "YÖK, ders almalı" dedi. Yarınlar İçin Düşünce Platformu Başkan Yardımcısı Bayram Girayhan, YÖK'ün Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Sayın Yücel Aşkın'la ilgili tavrına, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılaması devam eden emekli Oramiral İlhami Erdil'i örnek göstererek tepki gösterdi. Girayhan, "Bu ülkede yargı önünde herkes eşittir. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı bir emekli oramiral aylardır medyanın ve kamuoyunun önünde yargılanıyorsa, bir rektör de hakkındaki iddialardan yargılanmalıdır" dedi. AB ülkelerinde YÖK benzeri bir kurum olmadığını belirten Girayhan, "YÖK bilimsellikten uzak, siyasi ve ideolojik hareket ederek üniversitelere ve bilime zarar verdiği yetmiyormuşçasına yaşamının son döneminde yargıya ve devletin diğer kurumlarına zarar verecek bir harekete girmiştir. AB sürecinde yok olacağını anlamışlardır" diye konuştu.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA

     Fişlendiği doğruysa Aşkın'a dâvâ açacak
    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ı "milyarlık tazminat davaları" bekliyor. Aşkın'ın konutunda yapılan aramada personele ait "özel fişleme dosyaları" bulunduğunun iddia edilmesi üzerine, olayda adı geçen bazı kişiler 'fişleme' olayının doğrulanması durumunda Aşkın hakkında dava açacaklarını söylediler. Eğitimciler Birliği Sendikası Van Şube Başkanı Davut Okçu, skandalın basına yansımasının ardından Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunduğunu belirterek, "Hakkımda yasal olmayan yoldan yapılan fişleme dokümanlarını istedim. Başsavcılık başvurumu, Ağır Ceza Mahkemesi'ne havale etti." dedi.

  • AYDIN DEMİR / VAN

     Yeni tasarıda vergi, harç yok
    Tasarıya göre, yeni yerleşim merkezlerinin inşaatları Bayındırlık Bakanlığı tarafından yapılabilecek veya özel kuruluşlara yaptırılacak. Özel kuruluşların seçimlerinde ise bu alanda örnek teşkil eden işleri gerçekleştiren ve yabancı kaynaklı kredi taahhüdünü sağlamış veya sağlayabilecek olanlara öncelik verilecek. Yeni şehirlerin inşa edileceği araziler bedelsiz verilecek ve burada yapılacak binalara taşınacak olanlar arsa payı ödemeyecek. Taşınacak kişiler herhangi bir vergi veya harç da ödemeyecekler ve evleri çok düşük taksitlerle satın alabilecekler.

     Gençlerden 6 ay haber yok
    Adana'da 6 ay önce kaçırıldıkları iddia edilen 3 gencin ailesi perişan durumda. Aileler, çocuklarının hırsızlık yaptırılmak üzere bir çete tarafından kaçırıldığını ileri sürdüler Adana'da 6 ay önce kaçırıldıkları iddia edilen 3 gencin ailesi, Emniyet Müdürlüğü önünde yaptıkları basın açıklamasında, yetkililerinin konuya gereken önemi göstermediğini iddia etti. Seyhan, Yeşilevler Mahallesi'ndeki parkta otururken kaçırıldıkları iddia edilen Suat Bebek (18), Emin Sacı (23) ile Ramazan Sofi (20) adlı gençlerin aileleri, çocuklarının hırsızlık yaptırılmak üzere bir çetenin elemanları tarafından kaçırıldığını iddia ettiler ve polisin çocukların nerede olduklarını bildiğini ancak bulunması için hiçbir çaba göstermediğini ileri sürdüler. Emniyet yetkililerine tepki gösteren Suat Bebek'in babası Yaşar Bebek, "Kahve köşelerinde gazete okuyorlar. Bizim çocuklarımızı kim bulacak" dedi.

  • ADANA (İHA)

     'Basın Şehitleri' yerine 'Öldürülen Gazeteciler'
    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, "www.tgc.org.tr" adresli internet sitesindeki 'Basın Şehitleri' listesinin başlığını 'Öldürülen Gazeteciler' olarak değiştirdi. TGC Genel Sekreteri Turgay Olcayto, gelen tepkiler üzerine Yönetim Kurulu'nun Ali Kemal'in adını listeden çıkarmadığını, ancak 'Basın Şehitleri' adını taşıyan listenin 'Öldürülen Gazeteciler' olarak değiştirilmesini oybirliği ile kararlaştırdığını bildirdi.

     Zorunlu iniş yapan uçaklar korkuttu
    İstanbul-Trabzon seferini yapan 065 sefer sayılı Fly Air'e ait uçak ile Kars-İstanbul seferini yapan Onur Air'e ait uçak, Ankara'ya zorunlu iniş yaptı. Alınan bilgiye göre, İstanbul'dan Trabzon'a giden Fly Air'e ait yolcu uçağı, 134 yolcu 6 mürettebatla İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Trabzon'a hareket etti. Ön camında çatlama meydana gelmesi nedeniyle uçak Esenboğa Havalimanı'na saat 15.15'te zorunlu iniş yaptı. Yolcuların ve mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Uçak daha sonra Trabzon'a gitmek üzere Esenboğa'dan havalandı. Teknik bir arıza nedeniyle yine Esenboğa'ya inen Onur Air'e ait 067 sefer sayılı uçak İstanbul'a hareket etti.

  • ANKARA (A.A)

     Avustralya'nın güneyinde 62 balina daha öldü
    Avustralya'nın güney sahilinde kıyıya vuran 62 balinanın daha öldüğü bildirildi. Tazmanya eyaleti Ulusal Park ve Doğal Hayatı Koruma Dairesi sözcüsü Liz Wren, 70 uzun yüzgeçli kılavuz balinanın, dün sabah Marion Koyu yakınında bulunduğunu, bunlardan 16'sının yaşadığının anlaşılması üzerine 8'inin tekrar denize gönderildiğini, ancak 8'inin kurtarılamadığını açıkladı. Marion'da 2 günde kıyıya vurarak ölen balina sayısının 129'a çıktığı belirtildi. Balinaların kendilerini kıyıya vurmalarının nedeninin ise bilinmediği kaydedildi. Marion Koyu yakınında önceki gün de 67 balinanın ölüsü bulunmuş, bölgede 10 balina kurtarılmıştı.

  • CANBERRA (A.A)

     Müşteri değil öğrenciyiz
    İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampusu'nda dün öğle saatlerinde toplanan yaklaşık 40 öğrenci, kendilerini müşteri gibi gören üniversite rektörlüğünü protesto etmek amacıyla pankart açıp basın açıklaması yaptı. Öğrenciler adına konuşan Elektronik Mühendisliği Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Erdem Taş, üniversite yönetiminin yemekhaneden yatakhanelere kadar her yeri sistematik bir şekilde paralı yaptığını kantinlerin, lüks restorana dönüştürüldüğünü söyledi. Taş, "Öğrenci olduğumuzu kanıtlamak için ihtiyaç duyduğumuz öğrenci belgesi bile para karşılığı veriliyor. Paralı eğitim uygulamasının en çok gün yüzüne çıktığı nokta ise bizlerden kayıt sırasında toplanan zorunlu bağışlardır. YÖK'ün belirlediği harç bedeli dışında, bir de okulun belirlediği kayıt paraları var. Ortaya yarım milyara varan bir harcama çıkıyor. Bu paralar verilmeyince kayıt yapılmıyor" dedi.

  • YASİN YILMAZ / İSTANBUL

     ABD'de cinayet işledi İstanbul'da yakalandı
    ABD'nin Los Angeles kentinde geçen hafta kayınvalidesini ve kayınbiraderini öldürerek, ayrıldığı eşini yaralayan 49 yaşındaki Feridun Ahmed Kordiyan, İstanbul'da yakalandı. Los Angeles Times gazetesinde yer alan habere göre, Irak uyruklu Feridun Ahmed Kordiyan, geçen hafta, ayrıldığı eşinin annesinin evine giderek eşini, kayınvalidesini ve kayınbiraderini kurşun yağmuruna tuttu. Karısı aldığı yaralara rağmen hayatta kalmayı başarırken, kayınvalidesi Zenaida Barrigan (58) ve kayınbiraderi Fernando Lomeli ABD'den kaçarak Meksika'ya geçen Kordiyan, buradan uçakla Madrid aktarmalı olarak İstanbul'a geldi. Los Angeles polisinin Türk polisini uyarması üzerine Kordiyan, İstanbul'a iner inmez Türk polisi tarafından yakalandı.

     Müşterinin parasını iç etti, 4 yıl ceza yedi
    Çalıştığı bankadaki bir müşterinin hesabından erkek arkadaşının hesabına 470 bin dolar aktaran banka görevlisi Behiye Ebru Onar 4 yıl 2 ay, arkadaşı Cüneyt Aktürkler de 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Cüneyt Aktürkler ile tutuksuz sanık Behiye Ebru Onar katıldı. Duruşmada Yargıtay'ın bozma ilamına karşı görüşleri sorulan sanık ve avukatları, ilama uyulmasını istediler. Mahkeme heyeti, Cüneyt Aktürkler'i ''zimmet'' suçundan eylemin birden fazla işlenmiş olması ve sanığın mahkemedeki iyi halini de gözönüne alarak 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, hakkındaki cezanın tutarı ve tutuklu kaldığı süreyi gözönüne alarak Aktürkler'i tahliye etti.

  • İSTANBUL

     Topbaş: 5 yılda 60 geçit yapılacak
    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş Bahçelievler Belediyesi'nin Yenibosna Aksa Camii yanında kurduğu İftar çadırını ziyaret etti. Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu ile çadıra gelen Topbaş halkın yoğun ilgisiyle karşılandı. İftar çadırındaki Ramazan eğlencelerini izleyen Topbaş, İstanbul ve Bahçelievler'e ilişkin projeler hakkında bilgi verdi. Topbaş konuşmasında; "Ali Müfit Gürtuna döneminde 5 yılda 15-16 alt ve üst geçit yapıldı, şimdi bizim dönemimizde ise geçit yatırımı 30'u buldu. Bu sayı dönemimiz içinde 60'a ulaşacak. Bahçelievler'de Talatpaşa üzerinde, Ünverdi'de alt geçit çalışmasına başlayacağız. Atatürk caddesi ile Mimarsinan caddesi üzerinde olan köprülü kavşak çalışmamız da sürüyor" dedi.

     Cami mahkemelik
    Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı Göztepe Parkı'na cami yapılmasına olanak sağlayan plan değişikliğine ilişkin kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması amacıyla kişisel olarak İstanbul İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bugüne kadar Göztepe Parkı'na cami yapılması konusunda Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı görüşmeden sonuç alamadığını vurgulayan Öztürk, "Bir taraftan yargı süreci işlerken, diğer taraftan da, Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek çözüm arayışlarımız devam edecek" dedi.

     Demirkol'un fotoğrafları çekilemedi
    Manken ve oyuncu Gamze Özçelik'in erotik görüntülerini çekip internet sitelerine dağıtmakla suçlanan basketbolcu Gökhan Demirkol, göbeğinin fotoğrafının çekilmesi için gözaltına alındı ancak avukatının "İnsan haklarına aykırı" itirazı üzerine serbest bırakıldı. Mahkemenin 2 gün önce, polise fotoğraf çektirmeye gelmediği için hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarttığı Gökhan Demirkol, dün avukatıyla birlikte Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na geldi. Gayrettepe'deki Parmakizi ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü'ne getirilen Demirkol'un avukatı, fotoğraf çekmenin, AİHM yasalarına aykırı olduğu uyarısında bulundu. Emniyet'te üç saat kalan Demirkol, bunun üzerine serbest bırakıldı.

  • SALİH AYDIN

     Yakup Saral gözaltına alındı
    Saral ve Şahin çeteleri arasındaki savaş tüm hızıyla sürerken İstanbul Organize Şube Müdürlüğü ekipleri de bu çetelere yönelik geniş çaplı operasyonlarını sürdürüyor. Hüseyin Saral'ın intikamını almak üzere oluşturulan timlerin liderliğini yaptığı iddia edilen Yakup Saral, iki korumasıyla birlikte Beylerbeyi'nde gizlendiği evinde yakalandı.Saral'ın avukat Atalay Cebesoy'un öldürülmesi olayını azmettirdiği ayrıca Haliç Fatih Camii'nde Muzaffer Dağdeviren'in cenazesinin defnedildiği Fatih Camii'ne katliama giderken yakalanan Cumhur Balaban'ın yanında bulunduğu, otomobil polis tarafından durdurulunca kaçan kişi olduğu anlaşıldı.

  • SALİH AYDIN /İSTANBUL



  • 27 Ekim 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED