AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Yemen'de dostluk rüzgarı

Başbakan Erdoğan, Eski Sana'yı gezerken, çocukları sevdi, evlere konuk oldu. Trafik kazası geçiren bir çocuğun tedavi için Türkiye'de getirilmesi talimatını verdi. Yemenliler de Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulundu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yemen'in başkenti Sana'da, eski Sana olarak adlandırılan tarihsel mekanları gezerek, Yemenlilerle sohbet etti, bazılarının evlerine konuk oldu. Gördüğü çocuklara çikolata dağıtan Erdoğan, Yemenlilerin gönlünü fethetti

Erdoğan, önceki gece Yemen'in başkenti Sana'ya gelmesinin ardından, Yemen Başbakanı Abdülkadir Bajamal'ın teklifi üzerine eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve eşi Berrin Şener ile eski Sana'yı gezdi. Heyete tarihi Açıkhava Tiyatrosu'nda Yemen Nağmeleri Derneği tarafından bir konser verildi. Konseri büyük bir zevkle dinleyen Erdoğan, grubun üyelerine tek tek teşekkür etti. Erdoğan'a burada Yemen'in geleneksel tatlıları da ikram edildi. Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'a elleriyle tatlı yetirdi.

Erdoğan daha sonra bir çocuğun kendisini evine davet etmesi üzerine, eşi Emine Erdoğan ile birlikte çocuğun evini ziyaret etti. Evden ayrılırken Yemenliler Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulundu.

Cemal Türkiye'de iyileşecek

Bu arada tekerlekli sandalyede bulunan bir çocuğun dikkatini çekmesi üzerine Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte çocuğun yanına gitti. Trafik kazası nedeniyle felç olan, yürüme ve konuşma yetilerini kaybeden 12 yaşındaki Cemal Havlen adlı çocuğun durumuna üzülen Erdoğan, çocuğun Türkiye'ye getirilerek tedavi ettirilmesini istedi. Geceyarısına kadar eski Sana'yı gezen Erdoğan'a, şehrin altın anahtarı verildi. Erdoğan, Yemen'den ayrılırken bir gazetecinin sorusu üzerine İsrail'le Türkiye'nin siyasi ve ekonomik ilişki kurmasına engel olmadığını söyledi.

Yemen'in dönüşümünde etkin rol oynayacağız

Başbakan Erdoğan, Yemen Başbakanı Abdülkadir Bajamal ile Cumhuriyet Sarayı'nda yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından, Türkiye ile Yemen arasında, çifte vergilendirmenin önlenmesini, petrol ve doğalgaz alanında işbirliğini ve çevre koruma alanında ortaklığı anlaşmaları imzalandı. Töreninin ardından Erdoğan ve Bajamal, ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Yemen arasındaki 215 milyon dolarlık dış ticaret hacminin yeterli olmadığını ve artırılması gerektiğini söyledi.

Ortak turizm yatırımları

Erdoğan, şöyle konuştu: "Türkiye, sahip olduğu ekonomik gücü, sanayide gelişen teknolojiyi yakalamış olması ve çok ciddi orandaki beyin gücüyle Yemen'in yeniden dönüşümünde, altyapısında büyük rol oynayacaktır. Türk firmaları Yemen'de müteahhitlik, gıda, petrol, altyapı çalışmaları konusunda önemli adımlar atmıştır. Türk müteahhitlik sektörünün Yemen'de almış olduğu 600 milyon dolarlık iş hacmi rakamının artırılması gerektiğine inanıyoruz."

Yemen'in 133 tane doğal güzelliğe sahip adası bulunduğunu kaydeden Erdoğan, bu adalara Türk turizmcileriyle birlikte ortak yatırım yapılabileceğini ifade etti. Bajamal da "Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Türkiye, Avrupa ile Arap dünyası arasında bir köprü rolü oynayacaktır" dedi. Erdoğan daha sonra Osmanlı Sarayı'nda Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ile görüştü. Erdoğan, Salih'in onuruna verdiği iftar yemeğinin ardından AB Zirvesi'ne katılmak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya hareket etti.

Erdoğan'ı evlere davet ettiler

Başbakan Erdoğan, Eski Sana'da sokakları gezerken, hatırlarını sorduğu Yemenliler tarafından evlerine davet edildi. Yemenlileri kırmayan Erdoğan, konuk olduğu evlerde bir süre sohbet etti. Başbakan Erdoğan, Yemen'e yaptığı ziyaretin ikinci gününde eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ve eşi Berrin Şener, beraberindeki heyetle birlikte ikamet ettikleri Cumhuriyet Sarayı'ndan Askeri Müzeye geldi. Erdoğan, Osmanlı döneminden kalma silah ve tarihi eserlerin de bulunduğu Askeri Müze'yi gezdi. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra yine Osmanlı döneminde yapılan Bekiriye Camii'ne gelerek öğle namazı kıldı.



27 Ekim 2005
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED