AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Ev ve Arsaların Zekâtı

Zekat evden mi ödenir, kiradan mı?
* Sayın hocam, ben gayrimenkullerle ilgili zekât durumunu merak ediyorum. Yani birkaç daireniz varsa, yazlık kışlık kullanıyorsanız veya bir kısmı kiradaysa, bunlarla ilgili zekât durumu nasıldır? Yatırım olsun diye arsa almışsanız ve senelerce durup değer kazanmasını beklemişseniz ve bugün de iyi bir değere sahipse, ondan zekât vermek gerekir mi(henüz nakte çevrilmemiş, arsa halindeyken)? Şimdiden Allah razı olsun. (Ahmet Sever/yönetici)

* Muhterem hocam 20.10.2005 tarihli yazınızda bir soruya cevap verirken kira getiren mülklerin de zekâta tâbi olduğunu belirtmişsiniz. Ömer Nasuhi Bilmen'in Büyük İlmihal'inde (Akçağ yay. Sh.342 Md.25) de şu ifade yer alıyor.'' Ticaret için değil de, yalnız kiralarını almak üzere insanın mülkiyetinde bulunan evlerden, dükkânlardan, gelir getiren tesislerden, kaplardan, âletlerden, makinelerden ve nakil vasıtalarından zekât gerekmez. Ancak bunların kira ve gelirlerinden toplanan paralar nisab mikdarı olur da karşılığında borç bulunmazsa, toplanan para üzerinden tam bir yıl geçince veya zekâtı verilecek diğer para ve eşyalara ilâve edilmekle zekâta tâbi olurlar.'' Bu ifade ile sizin sözünüz arasında var gibi görünen tezadı hallederseniz sevinirim. Çünkü benim de kirada bir dairem var. Selâm ve hürmetlerimle. (Kadir Dokuyucu)

* Sayın Hocam, Bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederiz. Yalnız bir konuda kafam karıştı. 10 gün önce (9 Ekim) Diyanet'e, "yaptırdığım evin zekâtını" sormuştum (ikinci evim) ve bana "aynı tarla v.b. mallarda olduğu gibi, sadece kirasının miktarı elimdekilerle birlikte nisaba ulaşırsa zekât vermem gerektiğini" söylediler. Ayrıca, ikinci evimin değeri üstünden (örn: 150 milyar) zekât gerekmediğini söylediler. Bu konuda sizin söylediğinizle biraz çelişiyor gibi. Ne düşündüğünüzü söylerseniz, çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. (Dr.Ahmet Çamsarı) (Eyüp Can/memur, Adem Gerede ve Recep Kaçmaz/şirket sahibi adlı okuyucularımızın da soruları, bu yönde)

Değerli okuyucularımızın zekât konusunda takdire değer büyük hassasiyetleri ve gerçekten birbirinden ilginç soruları var. Bazılarını birleştirerek, her birini sırayla cevaplamaya çalışalım.

Kışlık veya yazlık barınma amacı olan taşınmazlar, temel ihtiyaçlardan olduğu için zekâta konu olmazlar.

Taşınmaz mülklerin ticaret için olanları, ticaret malı olup satılanların bedellerine zekât düşer. Tarım yapılan arazilerin, sadece elde edilen ürünleri için zekât (öşür) ödenir.

Kiraya verilen taşınmaz mülklerle ilgili bütün soruların cevabı ise ortaktır: Ömer Nasuhi Bilmen'in ve Diyanet'in hükmü ve uygulanma biçimini belirttiği gibi, evin değil, kira gelirinin zekâtı ödenir. Dolayısıyla evlerin değerleri ne kadar olursa olsun, onların râyiç bedeli hesaplanıp zekâtları ödenmez. Bu konudaki gönüllü ödemeler, nafile sadaka yerine geçer.

Boş arsaya zekât düşer mi?
* Boş arsaya zekât düşer mi? Alalı üç sene oldu ve hiç bir gelir getirmeden duruyor, sadece rayiç bedeli artmış durumda. Zekât düşerse miktarı ne kadardır? (Nuh Mehmet Erdem/sağlık teknisyeni)

Yatırım olsun diye alınmış boş arsaya zekât düşmez. Tıpkı kira gelirleri gibi, satılıp paraya çevrildiği takdirde, nisabı dolup yıl hesabı başlamış başka gelir ve kazançlarla birlikte zekâtı ödenir. Yükümlünün elinde para olarak sadece bu arsa satış bedeli kazancı varsa, bir yıl geçtikten sonra zekâtının ödenmesi gerekir.

Boş arsa depo, otopark vb. olarak kiraya verilmişse, yukarıda belirtildiği gibi, sadece bu kira bedeline zekât düşer.


27 Ekim 2005
Perşembe
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED