AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
İsrail karşıtı dev gösteri

"Kudüs Günü" dolayısıyla dün sokaklara dökülen onbinlerce İranlı, İsrail ve ABD karşıtı gösteriler yaptı. İran Dışişleri Bakanı, Tahran'daki gösterinin İsrail'e duyulan öfke olduğunu kaydetti. Ahmedinecad, sözlerinin arkasında olduğunu söyledi

İran'da Ramazan ayının son cuma gününde düzenlenen ''Kudüs Günü'', İsrail ve ABD karşıtı gösterilere dönüştü. Onbinlerce İranlı; İsrail, ABD ve Siyonizm'e duyulan öfkenin sergilendiği geleneksel "Kudüs Günü" yürüyüşü için Başkent Tahran sokaklarına döküldü. Cuma namazının da kılındığı Tahran Üniversitesi'nin önünde toplanan onbinlerce İranlı, ''İsrail'e ölüm'', ''Amerika'ya ölüm'' sloganları attı ve nükleer enerji konusunda yönetime destek verdi.

Filistin halkına destek için düzenlenen Kudüs Günü gösterilerine, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Yargı Erki Başkanı Ayetullah Haşimi Şahrudi, Düzenin Yararını Teşhis Heyeti Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani ile Adalet Bakanı Cemal Kerimirad'ın yanı sıra çok sayıda din adamı katıldı.

Ahmedinecad da yürüyüşe katıldı

Mitinge katılanlardan Devrim Muhafızı subayı Amir Hüseyin (45), "Ahmedinecad bütün İranlıların duygularını ifade etti. Mesajında İsrail'e karşı bir askeri eylem ihtiyacı belirtilmiyor. Ahmedinecad'ın söylediği Filistin'in kendi kendini yönetebilmesi için seçimlerin yapılması gerektiğidir" dedi. Şii imam Mehdi Ebu Talebi ise asıl mevzunun Filistinlilere karşı uygulanan soykırım olduğunu belirterek, Nazi Almanya'sında hiçbir zaman soykırım yapılmadığından emin olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları sözcüsü Seyed Mesud Jazihiri de Ahmedinecad'ın İsrail devletini "kanserli bir tümöre" benzetmesini desteklediğini bildirdi.

İran İslam Devrimi lideri Ayetullah Humeyni, Ramazan ayının son cuma gününü, ''İsrail'e karşı ve Kudüs'ün kurtuluşu için uluslararası mücadele günü'' ilan etmişti. İran'ın bütün şehirlerinde, Kudüs Günü dolayısıyla her yıl büyük gösteriler düzenleniyor.

  • TAHRAN

    'Sözlerimin arkasındayım'
    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad bir konferansta yaptığı "İsrail haritadan silinmelidir" açıklamasına yaygın uluslararası kınama gelmesine rağmen sözlerinin arkasında olduğunu yineledi. Ahmedinecad sözlerinin "doğru ve meşru" olduğunu savundu. Resmi haber ajansı IRNA tarafından yayınlanan açıklamasında Ahmedinecad, "Konuşmakta özgürler. Fakat sözlerinin hiçbir geçerliliği yoktur" dedi. "Uluslararası Siyonizm ve dünya zorbasının (ABD) yayılmacı politikalarını" eleştirmeye devam eden Ahmedinecad, "Onlar hayasız insanlardır. Bütün dünyanın kendilerine uymak zorunda olduğunu düşünüyorlar. Filistin ailelerini mahvettiler ve kendilerine kimsenin karşı çıkmayacağını bekliyorlar" görüşünü savundu. Ahmedinecad, İsrail'e ilişkin sözleri hakkında Batı medyası ve bazı Batılı yetkililerce yapılan açıklamaların bir değeri olmadığını ifade etti.

    Rafsancani: Bizim sorunumuz siyonizmle

    Cuma namazını kıldıran Rafsancani, hutbede ağırlıklı olarak Filistin konusuna yer verdi. ''İran'ın fiziki olarak Filistin'de bulunmadığını'' ifade eden Rafsancani, ''Ama insani olarak onları destekliyoruz. Bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz'' dedi. Rafsancani, İran'ın Yahudilikle sorunu bulunmadığını belirterek, ''Yahudilik de saygın bir semavi dindir. Bizim sorunumuz siyonizmdir.

    Muttaki: İsrail meşru bir devlet değildir

    İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, gösterilen sert uluslararası tepkiler ardından cumhurbaşkanının sözlerini savunurken, İran'ın zaten uzun zamandır İsrail'i tanımadığını ve bunu da açıkça ifade ettiğini söyledi. Ve Ahmedinecad'ın yeni bir şey söylemediğini savundu. İran radyosu da konuyla ilgili yorumunda, Batı'nın İran'ın imajını lekelemek için mahsus abartılı tepki gösterdiğini de kaydetti.



  • 29 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED