AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
R A M A Z A N

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Mukabele 14 asırlık gelenek

Hazreti Peygamber zamanından bu güne kadar süregelen mukabele okuma geleneği, camilerde ve evlerde yaşatılıyor.

  • ŞAMİL KUCUR / İSTANBUL
    Sözlük anlamı "Kur'an okuma ve dinleme" olan mukabele sayesinde, Kur'an-ı Kerim, her Ramazan'da yeniden nazil oluyormuş gibi tazeleniyor. Ramazanla birlikte gündemimize giren 'mukabele' kavramının sözlük anlamına bakınca, aslında mukaddes kitabın da bizim hallerimize, dertlerimize, sorularımıza mukabelede bulunduğunun farkına varırız. Ramazandan ramazana da camilerde ve evlerde karşılıklı Kur'an-ı Kerim okunması ve dinlenmesine mukabele diyoruz. Madem ki her Ramazan'da mukabele yapıyoruz, gelin bu ramazanda bu mukabeleyi biraz derinleştirmeye çalışalım. Yani bir de Kur'an'la konuşmayı, yaşadıklarımızı bir de ona arz etmeyi ve onun bize mukabelelerini dinlemeyi deneyelim. Hz Ömer R.A. Efendimiz anlatıyor: "Biz, Kur'an öğreniminden daha öncelikli olarak kâmil iman elde etmeye çalıştığımız bir dönem yaşamıştık. Kur'an sure sure nazil oluyordu. Bu surelerden helal ve haramı, emir ve yasakları öğrendik. Yine o surelerden neyin yanında yer almak gerekirse onu öğrendik.

    Okuduğunu anlamak

    Şimdi ise, imandan evvel Kur'an'a yapışan, Fatiha Suresi'nden başlayarak sonuna kadar okuyan, fakat Allah'ın emri nedir, yasağı nedir, neyin tarafında bulunmak gerekir, kesinlikle bilmeyen; okuduğu Kur'an emirlerini çürük meyveler gibi sağa sola serpen, yani hiç kıymet vermeyen nice kişiler görüyorum".

    Ramazan iyi bir fırsat

    Ramazan bunun için bulunmaz bir fırsat. "Şeytanların zincire vurulduğu" bu ayda hesabımızı kitabımızı dünya adamlarının boş sözlerine göre yapmayı bırakarak, bir ay olsun Allah'ın ve Rasulü'nün buyruklarına göre şekillendirmeğe çalışabiliriz. Umulur ki bu bir ayın rahmeti bütün bir yılı kuşatır ve güzel hallerimiz sürekli olur. Günlük bir problemimizin çözümünde, toplumsal bir yaramızın tedavisinde, yaşadığımız bunca haksızlık, yolsuzluk, baskı ve çalkantılarda hep medya esnafının ve politikacıların mukabelesini dinledik. Şimdi bir de "vahy edilen ve "vahyi tebliğ edenin mukabelesine kulak vermeye ne dersiniz?

    Hz. Peygamberin şu hadisi, inananlar için talimat olmalıdır: "Çocuklarınıza Peygamber sevgisini, ehl-i beyt sevgisini ve Kur'an okuma sevgisi güçlü bir şekilde aşılayıp gönüllerine ve kafalarına yerleştiriniz." Fethul Kebir 1/59. O, ruhlara şifa verendir, bunalan insanları sıkıntılardan kurtarandır. Onunla fertler ve cemiyetler huzur ve güven bulmuş, onun getirdiği prensiplerle medeniyetler kurulmuş, onunla karanlıklar aydınlığa kavuşmuştur.


    BİR AYET BİR HADİS
    Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey, sizin için hayırlıdır ve olur ki, sevdiğiniz şey de sizin için bir şerdir. Allah bilir de siz bilmezsiniz.
    (Bakara Suresi, 216)
    Rahmân'ın iki parmağı arasında olmayan bir kalp yoktur. Allah dilerse onu doğru yola sevkeder, dilerse şaşırtır.
    (Hadis-i Şerif)


  •  
    29 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    İMSAKİYE

      Adana
      Ankara
      Bursa
      Diyarbakır
      Erzurum
      İstanbul
      İzmir
      Konya
      Trabzon

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED