AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Ülkemizde okumak istiyoruz

Başörtülü olmaları nedeniyle eğitimlerine Bosna-Hersek'de devam etmek zorunda kalan Münire Ayvacı ve Bedia Tanok, Türkiye'de ailelerinin yanında okumak istediklerini belirterek, "Neden Bosna'dayız" diye soruyorlar

  • SEVDA ALKAN / KOSOVA
    Kosova sokaklarında iki genç kız. Birinin adı Münire Ayvacı, diğerinin ise Bedia Tanok. İkisinin ortak çok noktası var. Bir kere ailelerinden uzakta, Bosna'da okuyorlar. İkincisi ve aslında en önemlisi başörtülüler. Başörtülü oldukları için Türkiye'de yarım bıraktıkları eğitimlerini tamamlamak için Bosna'dalar. Münire Ayvacı, başörtüsü probleminden dolayı Eyüp İmam Hatip Lisesi'ni bitiremeden eğitimine ara vermek zorunda kaldığını anlatıyor. "Sınavlara dahi giremiyordum" diyen Ayvacı için şimdi en büyük sorun ailesinden uzakta okumak.

    Münire Ayvacı ile Bedia Tanok da başlarındaki örtü nedeniyle Saray Bosna'da okuyor. Dışlanmışlık, terk edilmişlik duyguları içinde Türkiye'ye karşı hissedilen kızgınlık duygusunu anlatırken bile sanki "Bu sorunu çözsünler de artık ailelerimizin yanında okuyalım" der gibiler.

    BOSNALILAR DA ŞAŞIRIYOR

    İki sene önce kurulan Bosna'daki Türk üniversitesinde 70'e yakın başörtüsü mağdurunun olduğunu hatırlatan Münire Ayvacı, Bosna halkının Türkiye'deki başörtüsü sorununa şaşırdıklarını anlatıyor. "Türkiye'de başörtüsüne tahammül yok" diyen Bedia Tanok, yine de başörtüsü mağdurları arasında eğitimlerine yurtdışında bile olsa devam edebildikleri için şanslı azınlığı oluşturduklarını anlatıyor.

    Ayvacı, "Türkiye'de başörtü problemi çözülemediği için Bosna-Hersek'e gittik" diyor ve ardından yaşadığı sıkıntıları anlatıyor:

    'SINAVA BİLE GİREMEDİK'

    "Ailemiz istanbul'da ama biz Bosna Hersek'te okuyoruz. İngilizce hazırlık okuyorum şu an. Bosna'da okumamın tek sebebi başörtümdür. Daha İHL'de iken sorunlar başlamıştı. Sınavlara dahi giremiyorduk. Bosna bize hem daha yakın hem de tarihi bir cazibesi var. İki sene önce de Türk Üniversitesi kurulunca okumaya devam ettim." Yurt dışında okumak zornuda bırakıldıkları için Türkiye'ye karşı kızgınlar. Ayvacı, duygularını şöyle dile getiriyor: "Başörtüsünden dolayı eğitimimizin hepsi yarım kaldı. Böyle bir fırsat çıkana kadar bekledim. Bosna'da 84 öğrenci var okulda. Bunlardan 15 tanesi falan Bosnalı ama geri kalanının hepsi başörtüsü mağduru. Ben 23 yaşındayım ama 16 yaşımdan beri başörtü mağduruyum. Kızgınlık duymam çok normal."

    Türkiye'de başörtüsüne tahammül edilemiyor

    "Biz mağduruz ama yine de şanslı kısmı oluşturuyoruz" diyen Bedia Tanok, başörtülü olduğu için okullarına devam edemeyen, maddi sıkıntıları olan pek çok genç kızın olduğunu hatırlatıyor. Türkiye'de ziraat fakültesine devam ederken bırakmak zorunda kaldığını anlatan Tanok, şimdi Saray Bosna Devlet Üniversitesi'nde Felsefe Bölümü ikinci sınıf öğrencisi. Aynı zamanda Kosova'da bir yerel televizyon için muhabirlik yapan ve Bosna'dan haberler geçen Tanok yaşadığı sıkıntıların tek temel sebebi olduğunu belirtiyor ve ardından bunu "Türkiye'de başörtüsü tahammülü yok" şeklinde özetliyor.



  • 29 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED