AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Sezer'in açıklaması YÖK'ten

Cumhurbaşkanı Sezer, Cumhuriyet Bayramı mesajında, YÖK ve yargı arasında yaşanan tartışmalara değinerek, "Toplumda rahatsızlık yaratan uygulamaların dile getirilmesine farklı anlamlar yüklenilmesinden kaçınılmalıdır" dedi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhuriyet Bayramı mesajında 'Cumhuriyet rejimini de yakından ilgilendiren kimi güncel konulara ilişkin düşüncelerini de paylaşmak istediğini' belirterek, Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanmasıyla başlayan YÖK-yargı tartışmasına değindi. Sezer, "Bir üniversitemizin rektörünün tutuklanmasıyla başlayan süreç, Cumhuriyet'in kurumlarının karşı karşıya geldiği yönünde bir izlenimin uyanmasına neden olmuştur" dedi.

Sezer, öncelikle kurumlarımızın sağduyulu davranmaya özen göstereceklerine olan inancını belirtmek istediğini ifade ederek, şunları dile getirdi: "Toplumda rahatsızlık yaratan kimi uygulamaların dile getirilmesine farklı anlamlar yüklenilmesinden kaçınılmalıdır. Kurumların yıpratılmasını, kişi ve kurumlara zarar verecek istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasını önlemek herkesin ortak sorumluluğudur. Hukukun işlerlik kazanmadığı bir rejimin, yurttaşlarına güven vermesi ve varlığını koruması beklenemez."

Yargı bağımsızlığı

Cumhurbaşkanı Sezer, yargı bağımsızlığının gerçekleştirilebilmesi için, mahkemelerin yanında, yargıçların da bağımsız olması gerektiğini belirterek, hükümete yağır bağımsızlığıı uyarısında bulundu. Sezer, şöyle dedi: "Yargıç ve savcıların tüm özlük ve disiplin işleri, Yargıtay, Danıştay ve Uyuşmazlık Mahkemesi üyelerinin seçimi gibi önemli yetkilerle donatılmış Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşumunda bir siyasal parti mensubu olan bakanın ve onun yönergeleriyle hareket eden müsteşarın yer alması yargı bağımsızlığını, dolayısıyla hukuk devleti ilkesini zedelemektedir."

Sorumluluk hatırlatması

Sezer, hukukun kişiselleştirilmesi ve siyasallaştırılmasının önlenebilmesi için, yargı bağımsızlığıyla bağdaşmayan bu durumun ivedi olarak düzeltilmesi gerektiğini kaydetti. Sezer mesajında Başbakan ve hükümet üyelerine yasalarda belirtilen 'siyasi sorumluluklarının' ötesinde de temel sorumlulukları olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: "Bu sorumlulukların en başta geleni temelli Atatürk ilke ve devrimleriyle, anayasal kurallarla belirginleştirilmiş Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyarak sürdürmektir. Bu anayasal kurallar devleti yönetenleri her şeyden önce laik cumhuriyet yönünde yanlı olmak zorunda bırakmaktadır."

Bush'dan, Sezer'e kutlama

ABD Başkanı George Bush, Cumhurbaşkanı Sezer'e kutlama mesajı göndererek, "Size ve bütün Türk vatandaşlarına Amerikan halkı adına en içten tebriklerimi sunarım" dedi. Türkiye'yi AB ile üyelik müzakereleri başlatmış olmasından dolayı kutladıklarını belirten Bush, şöyle dedi: "Gelinen bu aşama Türk halkı, Avrupa ve ABD için çok büyük bir başarıdır."

  • ANKARA (A.A)



  • 29 Ekim 2005
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED