AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
Telefonda internet çağı

Telefon maliyetlerinin şirket bütçelerinde büyük yer tutması, şirketleri daha düşük maliyetli olan internet telefonuna yöneltiyor. Şirketler, artık kıtalararası ofisleriyle dahili telefonları arar gibi görüşüyor.

İnternet, her şeyi içine alan kendine özgü bir medya. Gazete, dergi, radyo, televizyon gibi tüm medya araçları, kendine internette yer buluyor, medya yeniden şekilleniyor. İnternetin şekillendirdiği bir sektör de, iletişim. Artan telefon masrafları için artık başka alternatifler ortaya çıkıyor. Sabit telefonlar yerine internet telefonu (VoIP) kullanılması giderek yaygınlaşıyor. VoIP (Voice Over IP), "İnternet protokolü üzerinden ses iletimi"nin kısaltması.

Dev şirketlerin tercihi VoIP

Küresel çapta hizmet veren Deloitte şirketinin yayınladığı, "Kalkışa Geçmek: VoIP'e geçiş neden tüm üst düzey yöneticilerin alması gereken bir karardır?" başlıklı rapora göre, "Fortune 2000" şirketlerinin üçte ikisinin 2005 sonuna kadar masaüstü VoIP'e geçmiş olacaklarını gösteriyor. Araştırma Fortune 2000 listesinden 131 şirket arasında yapıldı. Görüşülen işletmelerin üçte birinin yıllık ciroları 3 milyar doların üzerinde.

Düşük maliyet cezbediyor

Masaüstü VoIP, maliyetlerden sağladığı tasarruf, esneklik, üretkenlik ve süreçlerin iyileştirilmesi bakımından fırsatlar sunan, en donanımlı VoIP türü. Araştırmaya katılanların yüzde 26'sı halihazırda masaüstü VoIP'e geçmiş durumda. Bu şirketlerin ise sadece üçte biri bu imkanı tüm çalışanlarına sunuyor.

Dünyanın bir ucu dahili hatta

Şirketler, VoIP ile, kıtalar arası ofisleri arasında dahili telefonları arar gibi görüşme yapabiliyor. Rapora göre, araştırmaya katılanları VoIP kullanmaya yönelten etkenlerin başında maliyetlerin azaltılması geliyor. Ankete katılan şirketlerin yüzde 84'ü teknolojiyi seçmelerinde maliyetlerin azaltılmasının başlıca etkenler arasında yer aldığını belirtti.

Evden çalışmaya yardımcı

Maliyetlerin ötesinde, VoIP işletmelerin çağrı merkezlerini, yurtdışı faaliyetlerini ve evden çalışma araçlarını dönüştürme potansiyelini de içinde barındırıyor. Araştırmada, teknolojiyi ilk kullanmaya başlayan şirketlerin yüzde 79'unun bugüne kadar VoIP'i ya "büyük ölçüde" ya da "son derece" tatminkar bulduklarını gösteriyor.

Alternatif internet telefonu yöntemleri

Telefon görüşmelerini internet üzerinden yapmak ve telefon operatörlerine ayrıca ücret ödememek mümkün. Genellikle, bilgisayardan bilgisayara yapılan telefon görüşmeleri ücretsiz gerçekleşebiliyor. Sykpe ve Gizmo gibi yazılımlarla, bilgisayarınıza kulaklıklı bir mikrofon takarak hemen görüşmeye başlayabilirsiniz. Bu yazılımlar, bilgisayardan sabit ya da mobil telefona yapılan görüşmeler için, düşük tarifeli kontör satışı yapıyor. Bilgisayardan sabit ya da mobil telefonu arama imkânı sunmayan MSN Messenger'da ise, görüşmeler sadece bilgisayardan bilgisayara yapıldığı için ücret talep edilmiyor.

İşte yazılımları ücretsiz indirebileceğiniz adresler:

  • http://www.skype.com/intl/tr

  • http://messenger.msn.com/?mkt=tr

  • http://www.gizmoproject.com


    'MSN Messenger'lı OGO bağımlılık yapar

    Geçtiğimiz haftalarda, E-Kolay.Net'in, Amerika'da bir salgın halini alan OGO adlı mesajlaşma cihazını Türkiye'de satışa sunduğunu duyurmuştuk. Bu hafta Ogo'yu test etme imkânı bulduk. Hemen söyleyelim: OGO, MSN Messenger ve e-posta için kullanılan bir cihaz olsa da, MSN Messenger'da 24 saat "Çevrimiçi" (Online) kalabilmek, bu cihazı genelde MSN Messenger için kullanmamıza neden oldu.

    Dostları lâfa tuttuk!

    Gazetede yoğunluk nedeniyle MSN Messenger'daki dostlara genelde "Meşgul" modunda gözükürken, OGO ile gazeteye gelip giderken "çevrimiçi" olunca, bu kez biz dostları lâfa tutar olduk ki, bu da, "OGO adamın çenesini düşürüyor!" yorumlarına neden oldu. OGO sayesinde, "meşguliyet"ten günlerdir uzun uzun sohbet edemediğimiz dostlarla aracımız Boğaz Köprüsü'nden geçerken bile sohbet edebiliyorduk.

    24 ay, 19,99 YTL taksit

    "Peki iyi güzel de, bu aletle 24 saat 'çevrimiçi' kalabilmenin, sınırsız sohbet edebilmenin hiç mi maliyeti yok" diyenlere hemen söyleyelim. OGO, 24 ay taksitle satılan bir cihaz. 24 ay, 19,99 YTL'lik taksitler ödediğiniz sürece, başka bir iletişim ücreti ödemiyorsunuz. Cihaz, sadece yazışmaya yarayan bir cep telefonu olarak da düşünülebilir. İçerisinde E-Kolay.Net'in sağladığı bir SIM kart bulunuyor ve cihaz bu sayece GSM ağları üzerinden GPRS yoluyla veri transferi yapıyor.

  • http://www.e-kolay.net/ogo




    mbd@melihbayramdede.com
    www.melihbayramdede.com

  •  
    Seyyar medya çalar
    Çok işlevli yeni bir dijital eğlence aracı Türkiye'de. Microtek MP500 model ürün, fotoğraf ve film çekmek, oyun oynamaya, ses kaydından MP3 dinlemeye, ajanda, takvim, dünya saatleri, USB disk, hesap makinesine kadar pek çok özelliği bünyesinde barındırıyor. 2,5 inç renkli ekranı bulunan cihaz, 5 megapiksel çözünürlü fotoğraf çekiyor. 128 MB dahili belleği ve 1 GB SD/MMC kart desteği olan MP500, şık tasarımı ile de dikkat çekiyor. Microtek MP500, İnfronic tarafından 249 dolar+KDV'den satışa sunuldu.
    shop.infronic.com

    Fotoğraf albümünüzü cebinizde taşıyın!
    Kredi kartı boyutlarındaki yeni Kodak EasyShare Picture Viewer (fotoğraf görüntüleyici), en sevilen dijital fotoğrafları hareket halindeyken gösterme ve paylaşma imkanı veriyor. Bu yeni 'dijital fotoğraf albümü', cebe ve avuç içine sığacak ölçülerde tasarlandı. 2,5 inçlik yüksek çözünürlüklü ekranıyla, en fazla 150 fotoğrafı saklıyor. Kullanıcılar, SD/MMC bellek kartı yuvasının yardımıyla, yüzlerce fotoğrafı daha görüntüleyebiliyorlar. Türkiye'de piyasaya sunulan 'Picture Viewer'ın fiyatı, KDV dahil 169 dolar.
    Akıllı yazıcılarla kâğıt israfı bitiyor
    HP tarafından geliştirilen Auto Sense sistemi, baskı hataları sona eriyor. Auto Sense, yazıcının içindeki bir algılayıcı ile kağıdın arkasındaki barkodu okuyarak baskı için doğru kağıt tipini, boyutunu, kağıdın doğru konulup konulmadığını ve kenar bordürlerini belirleyen bir sistem. Bunlar saptandıktan sonra yazıcı gerekli ayarları kendisi düzeltiyor ve baskılar sorunsuz olarak alınabiliyor.
    Google Desktop 'Sidebar' ile yenilendi
    Dünyaca ünlü arama motoru Google'ın kişisel bilgisayarlar içinde arama yapmayı sağlayan yazılımı Google Desktop yenilendi. Yazılımın şu an sadece İngilizce olarak yayınlanan sürümünde, en önemli özellik "Sidebar" adlı bir çubuk. Bilgisayar ekranının sağ tarafında yer alan "Sidebar"dan, internette ya da bilgisayarda arama yapmak, son gelen e-postaların başlıklarını görmek, internet sitelerindeki haber başlıklarına göz atmak, bilgisayardaki resimleri slayt şeklinde takip etmek, son ziyaret edilen sayfaların listesini görmek mümkün.
    desktop.google.com
    23 Ağustos 2005
    Salı
     

    Melih Bayram Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED