AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Anadolu'yu müslümanlaştıran tasavvufi düşünceydi

Türkolog Ali Canip Olgunlu, 'Ana Tanrıça'dan Mevlana'ya adlı kitabında Türklerin müslüman olmasındaki en büyük etkenin tasavvufi düşünceye yatkınlığı olduğunu söylüyor. Kitap, pek çok medeniyete beşiklik eden Anadolu topraklarının inanç tarihini ele alıyor.

  • ELİF YILDIZ
    Anadolu topraklarında soluk alıp vermiş insan topluluklarının, bu topraklardan elde ettiği ve bu coğrafyaya kattığı derinliği, tarihi, mitolojiyi ilahi gerçekliğin potasında yoğuran türkolog Ali Canip Olgunlu'nun Ana Tanrıça'dan Mevlana'ya adlı çalışması, Anadolu'yu tanımak, anlamak isteyenler için önemli bir kaynak oluşturuyor. Karakutu Yayınları'ndan çıkan kitapta yazar, Anadolu'nun müslümanlaşmasını bu toprakların tasavvufi düşünceye yatkınlığına bağlıyor.

    Bana seni gerek seni

    Tasavvufun, Türklerin İslamiyeti kabul etmeye başladıklarında olgunlaşmış ve yaygılaşmış bir sistem olduğunu, Türklerin karakterinin, tarikat kültürüne son derece uyum arz ettiğini vurgulayan Olgunlu, Türklerin müslüman olmasındaki en önemli etkenin tasavvufi düşünce olduğunu ifade ediyor. Türklerde Tekke geleneğinin önemli olduğunu anlatırken ünlü sufileri de ayrıntılı olarak işliyor. Onların dünya nimetlerinden olduğu kadar cennet nimetlerinden de vazgeçerek Allah'a ulaşma sevdasında olduklarının altını çizen yazar tespitini Yunus Emre'nin dizeleriyle destekliyor: "Cennet cennet dedikleri/ Birkaç köşkle birkaç huri/ isteyene ver onları/Bana seni gerek seni."

    Anadolu'nun inanç tarihi

    Çok Tanrılı Dinler başlığı altında, Ana Tanrıça kavramı, Hitit dinleri ve mitolojik inanışları ele alınırken; Göksel Dinler bölümünde, Hıristianlık ve Museviliğe geniş yer veriliyor. Tarihsel süreç içinde Anadolu'yu etkilemiş ve hala da etkilerini sezdiren inanışlar 'Yezidilik, Sabiilik ve Sabetaycılığı da ayrıntılarıyla açıklanırken yazar, Kürtler ve inanışlarını ayrıca ele alıyor. Türklerin Anadolu'ya gelmeden önceki inanışlarından İslamiyeti kabul edişlerine ve İslamiyet sonrası kültürlerine geniş olarak yer veren kitap, teknik olarak kronolojik bir yöntem izlemiyor.

    Üçler, yediler, kırklar

    Olgunlu kitabında, 12 bin yıllık Anadolu medeniyetinin simgelerini ve bugün batıl olarak tabir ettğimiz inançların kökenlerini açımlamayı de ihmal etmiyor. 'Güle' verilen değerin, Hz. İsa'nın çarmıhta kaldığı süre içerisinde aldığı yara izlerini sembolize etmesinin yanında, harf değeri olarak 365 yani bir yılı sembolü olduğunu söylerken, gülün kokusunun Hz. Muhammed'in terinin kokusu olduğu inancının da gülün değer kazanmasında önemli bir unsur olduğunu vurguluyor.

    Yazar, değer verilen kimi sayıların anlamlarını da kaynaklarıyla açıklıyor. Doğum, yaşam ve ölümü temsil ettiği için 3'ü, yeryüzünün unsurlarını simgelediği için 7'yi, olgunlaşmanın ve tamamlanmanın en son noktası olduğu için 40'ı anlam bütünlüğüyle ele alıyor.

    Seni leylekler getirdi yavrum!

    Anadoluyu mitolojik arkaplanıyla birlikte anlatan Ali Canip Olgunlu, merak patlaması eşliğinde soluğu anne ve babasının yanında alan çocuklara söylenen 'seni leylekler getirdi' yalanının bir efsaneye dayandığını da aktarıyor. Leyleğin mitolojide doğacak çocukları simgelediğini söyleyen yazar, inanışa göre yaşamın oluştuğu kuyuya inerek oradan bebekleri çıkartacak tek kuşun leylek olduğunu belirtiyor. Ayrıca leyleğin gövdesindeki iki rengin 'beyaz ve siyah'ın iki cinsiyeti de sembolize eden bir kuş olarak nitelendirildiğini de söylüyor.
    Bilgi için tel: 0212 519 83 73

  •  
    Her öykü bir dünya: Yas Ayini
    Recep Şükrü Güngör 'Yas Ayini' adlı kitabına aldığı öykülerde iç konuşmalarla ilerleyen, imgelerle yüklü şiirsel bir öykü dili kuruyor. Her biri bireysel gibi görünen öyküler aslında dünyaya açılıyor.
    KİTAPLIK
    Sürrealist Salvodar Dali ile Kübist Pablo Picasso
    Mini Sanat Dizisi kapsamında; Van Gogh, Monet, Michelengelo ve Lautrec'in yaşamlarını ve eserlerini yayınlayan Literatür Yayınları bu kez de sürrealist akımın önemli ressamlarından Salvador Dali ile kübist resmin değerli ismi Pablo Picasso'nun renklerle örülü dünyalarını sanatseverlerle buluşturuluyor. Kitaplarda, resimlerinden hareketle sanatçıların üslupları ve sanat tarihindeki yerleri, dönemlerinin tarihsel ve sosyal hareketliliğine paralel bir kurgu içerisinde verilirken; biyografileri de ihmal edilmiyor. İki ressamın hayatlarının değişik dönemlerine ait fotoğraflarının ve birbirinden değerli resimlerinin görülebileceği dizide, resim terminolojisini içeren sözlüğe de yer veriliyor.
    Bilgi tel: 0 212 292 41 20

    Bir 'Oulipo' labirenti: Dostum Pierrot
    Edebiyatta deneysel yönelimlerin önemli oluşumlarından 'oulipo', çözülmesi zor bulmacalar, labirentler, oyunlar, iç-içe geçmiş hikayeler, karmakarışık düzenleri barındıran bir akım olarak dikkat çekiyor. 1960'larda yayılan edebiyat-matematik-mantık üçgenin ön plana çıktığı bu akımın, yalnızca matematik ve edebiyat arasında değil, genel olarak bütün bilimler ve edebiyat arasında köprüler kurmaya çalışmış isimlerinden Raymound Queneau'nun, 'Dostum Pieort' isimli romanı Tahsin Yücel çevirisiyle edebiyatta deneysel tatlar arayan okuyucuların beğenisine sunuluyor. Sel Yayınları arasından çıkan ve Queneau'nun en başarılı yapıtlarından sayılan kitap, yalan, dolan ve dalavere dolu berbat bir dünyaya giren genç bir adamın ayakta kalış çabasını konu ediniyor.
    Bilgi tel: 0212 516 96 85
    4 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED