AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Önce beyazları KURTARDILAR!

KASIRGA felaketi ABD'de ırk ayırımı tartışmasını yeniden başlattı. Felaket bölgesinde yaşayanların çoğunluğunun siyah ve Latin kökenli. Tahliyede beyazlara öncelik verildiği iddiası ve yeterli yardımın gelmesi halkı çileden çıkardı. Bölgeden, "Biz de bu ülkenin öz evlatlarıyız" sesleri yükseliyor.
BÖLGE milletvekilleri, "Siyahlar köpekler gibi öldürülüyor, kimse yardıma gelmedi. Amerika'dan utanıyoruz" derken, siyah politikacı Jackson, 'Bu ülkede, fakirlerin ve siyahların acılarına karşı tarihi bir kayıtsızlık var'' dedi. Rap şarkıcısı Kanye West ise "Siyahlar Bush'un umurunda bile değil" dedi.

Katrina felaketi Amerika içindeki eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri günyüzüne çıkardı. Binlerce kişinin öldüğü New Orleans'ta halk, George Bush yönetimini ayrımcılık yapmakla, ırkçılıkla suçluyor. Siyahların ve Latin kökenlilerin ağırlıkta olduğu bölgede, tahliye sırasında beyazlara öncelik verildiği iddia ediliyor. Kurbanların ezici çoğunluğunun siyah olduğunu hatırlatan önde gelen siyah politikacı ve sanatçılar, geciken yardım çabalarından dolayı suçladıkları George Bush'u, "siyahlara karşı duyarsız kalmakla" eleştirdi. Ünlü siyah rahip, politikacı ve insan hakları savunucusu Jesse Jackson, Bush'u "duyarsızlık, şefkatsizlik ve ehliyetsizlikle" suçladı. Kasırga kurbanı Louisiana eyaletinin başkenti Baton Rouge'da konuşan Jackson, yardım çabalarının yetersiz kalmasında, kurbanların "siyah ve fakir" olmasının rol oynadığını belirterek, "Bu ülkede, fakir insanların ve siyahların acılarına karşı tarihi bir kayıtsızlık var" dedi. Ünlü rap şarkıcısı Kanye West de, "Siyahlar, Bush'un umurunda değil. Bu ülke, fakirlere, siyahlara mümkün olduğunca yavaş yardım etmek üzere kurulmuş bir yer" diye konuştu.

"Binlerce siyah, köpekler gibi ölüyor"

Siyah hakları savunucusu Randall Robinson, New Orleans'taki kasırga kurbanı siyahların, yaşamlarını sürdürebilmek için "cesetleri yemeye başladığı" yönünde haberler geldiğini söyledi. Robinson, The Huffington Post adlı yerel gazetede çıkan yazısında, "Kasırgadan günler sonra New Orleans'taki binlerce siyah, köpekler gibi ölüyor. Kimse onlara yardıma gelmedi" ifadesini kullandı. ABD'nin siyah Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise, ırkçılık iddialarını reddederek, "Amerikalıların, kime yardım edip etmeyeceklerine deri rengine göre karar verdiğine inanmıyorum" dedi.

Tahliyede beyazlara öncelik

Kasırganın vurduğu eyaletlerde tahliye edilmeye çalışılanlar arasında Latin Amerika kökenli Hispanikler yerine beyazlara önem verildiği belirtildi. New Orleans'ta bulunan Bursalı işadamı İlhan Doğancı ve beraberindeki ailesi, tahliyede beyaz Amerikan vatandaşlarına ve gelişmiş ülke vatandaşlarına öncelik tanındığını söyledi. İlhan Doğancı, kayınpederini arayarak durumlarının iyi olduğunu ve güvenli bölgeye alındıklarını bildirdi.

Bizler de bu ülkenin çocuklarıyız!

Yardım bekleyen siyahlar Bush yönetimine seslenerek, "Bizleri unuttunumuz mu? Bizler de bu vatanın öz evlatlarıyız" dediler. İngiliz The Guardian gazetesi, felakete karşı daha hazırlıklı olup olunamayacağı, terörizme karşı alınan acil durum önlemlerine odaklanılmasıyla doğal felaket tehlikesinin gözardı edilip edilmediği gibi soruların "suların durulmasının" ardından tartışılacağını yazdı.

Moore'dan Bush'a: Helikopterlerimiz nerede?

Irak savaşının keskin muhalifi Michael Moore, Bush'a açık mektup göndererek, afetzedelere yardım götürülememesinden ötürü Başkan'ı ağır şekilde eleştirdi. Mektubunda, ''Sayın Bay Bush, tüm helikopterlerimizin nerede olduğuna dair bir fikriniz var mı?'' diyen Moore, ulusal muhafızların, askeri araçların ve helikopterlerin Irak'ta olmasından dolayı Katrina afetzedelerine yardım ulaştırılamadığını belirtti.

Bush, yardımdan önce asker gönderiyor

ABD Başkanı George Bush, New Orleans'ta Katrina felaketine karşı yönetiminin yeterince ilgi göstermediği eleştirilerinin ardından, bölgeye 10 bin asker daha göndereceğini açıkladı. Texas'taki çiftliğinde cuma akşamı Washington'a dönen Bush, "Görevin büyüklüğü, daha fazla kaynak ayrılmasını gerektiriyor. Amerika'da vatandaşlarımızı ihtiyaç duydukları şeylerden mahrum bırakmayız" dedi.

ABD'den utanıyorum!

Demokrat Parti, yayınladığı bildiride "Katrina felaketinin beşinci günde, neden Bush sorumluluklarını yerine getirmedi?" diye sordu. Hepsi demokrat olan siyah milletvekillerinden Michingan milletvekili Carolyn Cheeks Kilpatrick, "Amerika"dan, hükümetimizden utanıyorum" dedi.

'Irkçılığa hayır' gösterisi

Bir grup eylemci, Katrina kasırgasına oldukça geç tepki vermekle suçladıkları Bush yönetimini protesto etti. Savaş karşıtı Troops Out Now grubu üyeleri tarafından Manhattan'ın Times Meydanı'nda gerçekleştirilen gösteride Bush yönetimi aleyhine sloganlar atıldı. "Bush yalan söylüyor, Irak'ta ve New Orleans'ta insanlar ölüyor", "Hayatta kalmak isteyen insanlar yağmacı değildir, ırkçılığa hayır" pankartları taşıyan yaklaşık 50 protestocu, Irak ve Afganistan'a aktarılan insan ve para gücünün yardım faaliyetlerine kanalize edilmesini istedi.

  • Erhan Karadağ

  • Abdulkadir Selvi

  • VELİ TOPRAK

  • FATMA DURMUŞ

  • ABDULLAH MURADOĞLU

  • SONGÜL SELVİ

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ



  • 4 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED