AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
'Sınıf savaşı gibi'

Felaket 'geleceğim' diyordu

Açık radyo genel yayın yönetmeni Ömer Madra: Kasırga, Amerika'daki hem ırksal hem de sınıfsal çelişkileri gözler önüne koydu. Yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizlik muazzzam boyutlara ulaştı. Kasırga felaketi ile birlikte ortaya çıkan tabloda Amerika'nın imajı üçüncü dünya ülkelerinin imajıyla örtüştü. Elbette dünyanı her yerinde fırtınalar, doğal afetler olur, ama önleyici, etkisini azaltıcı önlemleri almazsanız, sadece zenginler lehine vergi indirimleri yaparsanız, bu felakette de ortaya çıktığı gibi, New Orleans'ta yaşayanların bir sınıf savaşının kurbanı olduğu görüşünü pekiştirir.

Süper devlet şaşırdı

ABD Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkiye Direktörü Bülent Ali Rıza: Kasırganın etkileri şu an tam olarak bilinmiyor, ama bölgede 100 milyar dolarlık zarara yol açtığı tahmin ediliyor. Sistem evlerini kaybeden insanlara elini uzatamamış. İnsanları bir stadyumda toplamışlar. Sonra burada salgın hastalıklar başgösterince dağıtmışlar. Koskoca süper devlet ne yapacağını bilememiş."

Parayı Irak'ta harcadılar

The Economist Intelligence Unit dergisi yazarı Garth H. Jenkins: Amerikan rüyasının bir hayal olduğu da bu tabloyla ortaya çıktı. Milyarlarca doları Irak savaşına harcadılar şimdi felaket bölgesinde yaşayan 40 milyon insanla yeterince ilgilenmiyorlar. Bush yönetimi, dünyada neler olduğu bir tarafa; Amerika'da gerçekte ne olduğunu görmeyecek basiretsiz" diye konuştu.

Türkiye'nin ilgisi gerekiyor

Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Zeynel Abidin Erdem: Başbakanımız ve hükümet bu konularda çok hassas. Uzak doğuda tsunami yaşandığında bu hassasiyeti gördük. Aynı hassasiyeti, ihtiyacı olan müttefikimiz ABD'ye de göstermeliyiz. New Orleans geri kalmış, siyahların yoğun yaşadığı bir bölge. Buraya helikopter dışında yardım edebilmek mümkün değil.

"Zenginler kurtuldu"

The Economist dergisi ve Los Angeles Times gazetesi Türkiye Temsilcisi Amberin Zaman: Illinois eyaletini çok iyi bilen birisi olarak söylüyorum, orada kalan insanlar zaten fakirler. Zenginler kasırgadan önce terketmişlerdi şehri. Genel olarak bakıldığında kesinlikle çok büyük bir ihmal var. ABD bir süper güç olarak kabul etmiyor, çünkü süper gücün kendi felaketlerini çözebilme yeteneğinin olması gerekiyor.

"Bush'a Tanrı'nın tokadı"

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı: Bütün dünyada yaygın bir kanı var. ABD yönetimi Bush zamanındaki politikaları nedeniyle Allah tarafından cezalandırıldığı şeklinde. Dünyaya çok büyük kötülükler verdiği için Bush cezalandırılıyor düşüncesi var. Tanrı adına hareket ettiğini söyleyen birisi olarak Bush'un, Tanrı tarafından cezalandırıldı gibi kanısının oluşması çok ilginç.

"Siyasi sonuçları olacak"

Gazeteci-yazar Soli Özel: Şehrin yüzde 62'si siyahlardan oluşuyor. Bu nüfusun 3'te 1'i de yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu insanlar felakete karşı hiç bir yere gitme, yerlerinden hareket etme imkanı bulamadılar. Bu yüzden bu felaket 'siyahlara ceza' gibi duruyor. Yardımlardaki beceriksizliğin siyasi sonuçları olacağını düşünüyorum. Bu beceriksizlik yönetimdeki Bush muhalifleri tarafından kullanılacak.

"Öteki Amerika'yı gösterdi"

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Fuat Keyman: Amerika'daki kasırga felaketi, bir şeyi çok net olarak gösteriyor. O da sosyal yapının ırk ve fakirlik temelinde ikiye bölündüğü gerçeğidir. Yaşananlar Amerika'da bir de 'Öteki Amerika' olduğunu doğruluyor. Bu felaketle birlikte Amerika kendi içinde nedir, dışarda nedir, toplumsal yapısı nasıldır, devlet topluma ve yoksulluğa nasıl bakıyor gibi soruları da gündeme getirecek.




4 Eylül 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED