AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Vakıflar, kiracılardan
10 katrilyon bekliyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, arazilerinin 220 milyon metrekaresi işgal altında. Hükümet, kaynak arayışları kapsamında 36 bin işgalci ile masaya oturmaya başladı.

  • ALİ SALİ
    AK Parti tarafından hazırlanan 50 maddelik Anayasa değişiklik paketini incelemeye alan kurmaylar, 2-B olarak adlandırılan orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin Anayasa değişiklik maddesini öncelikli olarak pakete aldı. Kaynak arayışları çerçevesinde hükümetin 25 milyar dolar beklediği Anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmesi öncelikli gündem maddesi olmasına rağmen AK Parti kurmayları, yasal değişikliklerle kaynak yaratmanın da yollarını arıyor. Bu çerçevede Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün işgal altındaki 220 milyon metrekare arazisinin satış veya kiralanmasıyla ilgili düzenlemeye hız verildi.

    Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, vakıf arazilerinin 220 milyon metrekaresi işgal altında. Bu arazilerin 26 bin işgalcisini gecekondu sahipleri oluştururken, 36 bin işgalci ise devletle mahkemelik olmuş durumda. Hükümet, kaynak arayışları kapsamında 36 bin işgalci ile masaya oturmaya başladı.

    Eğer anlaşma sağlanabilirse hükümet işgal altındaki arazilerinden 10 katrilyon lira kira geliri hedefliyor. İşgal altındaki arazilerin önemli bir kısmı İstanbul'da yoğunlaşırken bu arazilerin önemli bir kısmı tarihi binalar içindeki işyerlerinden oluşuyor.

    Süre doldu, 36 bin kişi uzlaşmaya karar verdi

    Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün hükümetin isteği üzerine yaptığı araştırmaya göre, yeni çıkarılan 4916 sayılı Vakıflar Kanunu'nun sağladığı yeni imkanlarla işgalcilerle mücadeleyi daha rahat sürdürme imkanına kavuştu. Genel Müdürlük, kiraları komik düzeyde kalan bütün kiracılarına gönderdiği yazı ile kiraları günün rayiçlerine getirmeleri, aksi halde işgal ettikleri arazileri terk etmeleri uyarısında bulundu. Bunun üzerine 36 bin işgalcinin büyük bölümü yazılı başvuru yaparak uzlaşma yolunu seçti.

    Bir grup da Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne başvurarak pazarlık masasına oturabileceklerini bildirdi. Yasadaki bir maddeye göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile anlaşmak isteyenlerin 30 Nisan 2004 tarihine kadar başvurması öngörülmüştü. Şimdiye kadar 36 bin kişiden yüzde 95'i yazılı başvuruda bulunarak, anlaşmak istediğini bildirmesine rağmen arazilerin kira bedelleri yüzünden çıkan anlaşmazlıklar hükümetin gelir beklentisinin çok çok altında kalmıştı. Bu tarihin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen hükümet, işgal altındaki vakıf arazilerinden beklediği kaynağa ulaşamamıştı.

    İşgal altındaki arazilerin büyük bölümü İstanbul'da

    Vakıflar Genel Müdürlüğü, işgal altındaki vakıf arazilerini elinde bulunduran kişi ve kurumlarla son kez masaya oturmak yerine Vakıflar Genel Müdürlüğü Yasası'nda yeni bazı değişiklikler yaparak işgalcilerin tasfiyesine karar verdi. Vakıf arazilerini işgal edenlere 3 aylık süre tanınacak. Bu süre içinde işgal ettikleri arazilerle ilgili rayiç bedel üzerinde yeni sözleşme imzalamamaları halinde arazileri boşaltmak zorunda kalacaklar.

    Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün belirlemelerine göre, işgal altındaki arazilerin büyük bölümü İstanbul Okmeydanı, Alibeyköy, Beykoz, Sarıyer, Antalya Muratpaşa, Varsak, Sütçüler, Adana Karahisarlı, Aydın, Ekinambarı, Diyarbakır-Merkez, Şanlıurfa-Merkez ve Eskişehir'de bulunuyor. 220 milyon metrekare arazinin sadece 26 bin işgalcisini gecekondular oluşturuyor.



  • 4 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED