AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
'Bilgin'in gidişinde siyasi baskı yok'

Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Acar, eski müdür Bilgin'in siyasi otorite baskısı sonucu değil, Teftiş Kurulu raporuyla görevden alındığını açıkladı. Acar, "Demokratik Cumhuriyet'e bağlıyım" dedi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA
    Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdür Vekili Mine Acar, Eski DT Genel Müdürü Lemi Bilgin'in siyasi otorite baskısı sonucu değil, Teftiş Kurulu raporu sonucu görevden alındığını belirterek, bunun da bürokratik yapı içinde olağan olduğuna dikkati çekti. DT Genel Müdürlüğü'ne getirilmesi konusunda talebi ve gayreti olmadığını ifade eden Acar, AK Parti'de herhangi bir yakını ve tanıdığı olmadığını vurguladı.

    6 yılda tek oyun sergileyenler var

    DT Genel Müdür Vekili Acar, "Kurumumuz bünyesinde uzun zamandır görev almamış ya da görev verilmemiş ya da 5-6 yıl içinde tek iş yapan sanatçılarımızın olduğu doğrudur. Yeni yönetim olarak bu soruna çözüm getirmeyi düşünmekteyiz. Sanatçılarımızın birçoğu sinema, dizi, reklam, seslendirmelerde ve üniversitelerde çalışmaktadır. Doğal olarak asli görevlerini aksatmamak kaydıyla sanatçılarımıza bu izinler verilmeye devam edecektir. 13 bölgede toplam 100 oyun sergileyen DT önümüzdeki sezondan itibaren her ay 81 ile tiyatro götürerek tiyatroyu 81 ile yayacaktır."

    Ekimde perde açılacak

    Mine Acar, her yıl olduğu gibi bu yılda DT'nin ekimde perdelerini açacağını belirterek, daha önce ilan edilen ve provaları devam eden oyunlarla ilgili herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını kaydetti. Acar şöyle devam etti: "Sadece oyun metni, oyuncu kadrosu, ya da bazı teknik problemlerle ilgili olarak 2 ya da 3 oyunun ertelenmesi, kaldırılması söz konusu olabilir, bu da çok doğaldır. Her sezon açılışında bu tip şeyler DT'de yaşanmaktadır. Yazarlarımızdan oyunlarını geri çektikleriyle ilgili Genel Müdürlüğümüze ulaşmış resmi bir yazı yoktur. Sadece Cem İdiz bu sene yapılacak bir iki oyun için söz verdiği bir iki besteyi yapmaktan vazgeçmiştir. Bu oyunlar yeni bestecilerle anlaşılarak sürdürülecektir.

    'Eleştirilere en iyi cevap özgeçmişimdir'

    Acar, yeni yönetim olarak hedeflerinin, DT'nin verimlilik, esneklik, özgürlük kavramlarını esas alan performansa dayalı ve nitelikli yeni bir yapıya kavuşturulması ve kurumun daha bilimsel çağdaş bir anlayışla yönetilmesi olduğunu vurguladı. "Şahsıma yöneltilen eleştirilere verilecek en iyi cevap özgeçmişimdir" diye konuşan Acar, yıllarca birlikte çalıştığı arkadaşlarının görevi konusunda kendisini yetkin ve yetersiz buldukları görüşlerinde samimi olduklarına inanmadığını kaydetti. Acar, gelenek ve etik adına alışılmadık, beklemedikleri bir durumla karşılaşmalarının tepkiyi doğurduğunu, eleştirilere yapacakları işlerle cevap vereceklerini sözlerine ekledi.

    DÜNYANIN EN KALABALIK KADROSUYUZ

    Mine Acar, Devlet Tiyatroları genel müdürlük yöneticileri ve bölge müdürlerinin katılımıyla İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde basın açıklaması yaptı. Acar, yeni yönetimin, çağdaş, demokratik, laik ve üniter devlet yapısının dikkatli ve örnek temsilcileri olan kurum mensuplarından oluşturulduğunu söyledi. Acar, 1702 kişinin çalıştığı Devlet Tiyatroları'nın dünyanın en kalabalık kadrosuna sahip olduğunu söyledi.

    'Çağdaş bir yönetimle geldik'

    Mine Acar, genel müdürlük yöneticileri ve bölge müdürlerinin katılımıyla bir basın açıklaması yaptı. Yeni yönetimin, çağdaş, demokratik, laik ve üniter devlet yapısının dikkatli ve örnek temsilcileri olan kurum mensuplarından oluşturulduğunu ifade eden Acar, yeni ekibin DT'nin kuruluşundan bugüne kadar taşıdığı misyonu, vizyonu benimsemiş ve demokratik duruşunu, özerk yapısını koruyacağını ve sürdüreceğini kaydetti. Acar, atanmasıyla ilgili yasal engel bulunmadığını ifade ederek, "Tartışmalar gelenek ve etik üzerinden sürdürülüyor" dedi.

    'Atamaları özgür irademle yaptım'

    "DT'nin başına Atatürkçü, laik, çağdaş, demokrat ve ilerici bir cumhuriyet kadınının getirilmesini büyük bir takdir ve hayranlıkla karşıladım" diyen Acar, bu durumun Kültür ve Turizm Bakanı'nın sanata ve tiyatroya bakışının açık ve net bir göstergesi olduğunu belirtti. Acar, demokratik ve özgür bir ortamda çalıştığını dile getirerek, hiçbir baskıyla karşılaşmadığını anlattı. DT'deki yeni atamaları özgür iradesiyle yaptığını belirten Acar, bakanlığın benimsediği ilkenin, kültür ve sanat hayatına yapılabilecek en büyük katkının özgürlük ortamının genişletilmesi prensibi olduğunu gördüğünü kaydetti.



  • 4 Eylül 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED